Donderdag 01/12/2022

De fans ontleed: wie is in de ban van J.K. Rowlings fantasiewereld en hoelang duurt de betovering?

Harry Potter en het mysterie van de hype

Paus Benedictus XVI keurt de Harry Potter-hype af. De boeken vol griezel en tovenarij zijn volgens hem schadelijk voor de christelijke zieltjes van jonge lezers. Geen fan die het zich aantrekt: de grootste eerste druk uit de wereldgeschiedenis is goed voor maar liefst 10,8 miljoen exemplaren. De beroemde boekhandel Barnes & Noble en on-linewinkel Amazon verwachten af te kloppen op meer dan een miljoen voorbestellingen als vannacht de wereldwijde verkoop van de Engelstalige versie van start gaat. Maar wie zijn al die lezers? Door Eline Delrue

De adept n Evelien Tassaert

'Het eerste boek lees ik ondertussen in drie uur uit'

Evelien, vorig jaar afgestudeerd als Germaniste, is een 'dreuzel'-fan van het eerste uur. "Ik las de Harry Potter-boeken nog voordat de hype van start ging", vertelt ze enthousiast. De 22-jarige fan kwam voor het eerst in contact met J.K. Rowlings fantasiewereld tijdens de zomervakantie voor het zesde middelbaar. "Mijn moeder had het eerste boek Harry Potter en de steen der wijzen voor mijn jongere broer gekocht. Ik ben er zelf in beginnen te lezen en raakte meteen verslaafd." Ook al kijkt Evelien absoluut uit naar het zesde boek, toch heeft ze geen bestelling geplaatst. "Ik heb wel op het punt gestaan om het boek op voorhand te bestellen, maar zaterdag vertrek ik op reis naar Duitsland en kan ik het dus niet afhalen. Maar zodra ik weer thuis ben, ga ik er om. Als ik de nieuwe Harry Potter te pakken heb, schuif ik mijn andere lectuur wel voor een tijdje aan de kant." Evelien houdt van de fantasiewereld die Rowling aan de hand van gedetailleerde beschrijvingen creëert. "De verrassende plotwendingen spreken me ook aan. Normaal gezien beginnen de boeken beschrijvend, maar het eerste hoofdstuk van het vijfde boek viel meteen met de deur in huis. Die actie vond ik heel tof en overweldigend." Evelien mag zich terecht een hevige fan noemen: het eerste boek heeft ze ondertussen al zo'n zeven keer herlezen. "Voor iedere examenperiode begon ik aan het boek, behalve de laatste keer, toen had ik echt te weinig tijd. Maar nu ik het al zo goed ken, lees ik het in drie uur uit."

De tienerfan n Delphine Deman

'De boeken worden altijd maar beter en beter'

Delphine is dertien jaar oud, maar amuseert zich al sinds haar zevende met de avonturen van Harry Potter. In een reclameblaadje heeft ze gezien dat het zesde boek zaterdag uitkomt. "Ik ben al een grote fan sinds ik het eerste boek las", vertelt Delphine. Het vijfde deel Harry Potter en de orde van de feniks is haar favoriet: "Dat is het beste boek tot nu toe, want ze worden eigenlijk altijd maar beter en beter." In een winkel in het West-Vlaamse Oostnieuwkerke kocht ze haar eerste Harry Potter-roman. "Normaal gezien lees ik veel stripverhalen, maar ik wou eens een echt boek lezen. Toen zag ik Harry Potter en de steen der wijzen staan en heb ik dat gekozen." Een voorkeur voor een bepaald personage heeft de tiener niet. Maar Delphine heeft alle vijf de delen met veel plezier doorworsteld. "Ik vind de boeken echt goed. Alles is tot in de details beschreven. Je ziet alles voor je gebeuren, dus kun je je er veel bij voorstellen. Het is ook leuk dat je je kunt inleven in de personages." Delphine is niet alleen fan van de boeken, ook de drie Harry Potter-films heeft ze gezien: "Die zijn best oké, maar toch anders dan de boeken." De release van de Engelse versie van het zesde boek zegt haar eigenlijk niet zoveel. Voorlopig blijft ze ongeduldig wachten tot de nieuwe dikkerd Harry Potter en de halfbloed prins in de Nederlandse vertaling uitkomt.

De laatbloeier n Maaike De Prins

'Je herkent de situaties, we zijn ook zo jong geweest'

Maaike, die intussen 25 is, kwam vijf jaar geleden door haar jongere zusje in contact met de dreuzelwereld van J.K. Rowling. Pas toen het derde deel Harry Potter en de gevangene van Azkaban uitgekomen was, maakte ze kennis met Harry Potter en zijn fantastische universum. Vroeger bestelde Maaike haar Harry Potter-lectuur op voorhand, maar nu het zesde boek eraan komt lijkt haar enthousiasme al wat getemperd: "Ik wist zelfs niet dat het zesde deel eraan komt. Ik voel dat de drang iets kleiner geworden is om er als eerste bij te zijn. Misschien treedt er op de duur wat gewenning op. Je weet toch al zeker dat je het boek uiteindelijk te pakken krijgt." De drang mag dan al wat geminderd zijn, toch is Maaike nog altijd geboeid door de belevenissen van Harry. "Je draait mee in die cyclus van het verhaal en wil gewoon weten hoe het afloopt." Maaike vindt de Harry Potter-reeks zeker geschikt voor zowel jonge als oudere lezers: "Beide lezers halen er andere dingen uit. Volwassenen letten meer op emoties. Je merkt dat de personages in hun puberteit raken. Je ziet ze telkens weer evolueren en je herkent daar wel situaties in van vroeger. We zijn ook zo jong geweest." De late fan heeft een voorkeur voor het personage van Hermelien "omdat ze ook zo koppig kan zijn". De eerste twee films lokten Maaike nog naar de bioscoop, maar voor de derde heeft ze bewust gepast: "De film kan nooit volledig laten voelen welke sfeer het boek creëert."

De afhaker n Pieter Van Hautegem

'Je fantasie is minder groot als volwassene'

Pieter is vijftien en kreeg het derde boek Harry Potter en de gevangene van Azkaban met Kerstmis van zijn ouders cadeau. Op slag was hij verkocht en besloot hij ook de twee voorgaande Harry Potter-kanjers te lezen. Veel moeite om de verhaallijnen te volgen, leverde dat volgens hem niet op: "Het ging eigenlijk heel goed om alles te begrijpen, maar als je dan de boeken achteraf nog eens herleest, ontdek je wel nog meer." Pieter heeft nu alle boeken achter de kiezen, maar heeft er geen enkel gekocht: "Ik ga nogal veel naar de bibliotheek en ik wacht dus altijd totdat ik het daar kan lenen." De tiener vindt het wel leuk dat de Harry Potter-boeken zo omvangrijk zijn: "Dan kun je er lang aan lezen", zegt hij. "Maar ik vind de boeken ook goed omdat je zelf kunt voorstellen hoe alles verloopt en iedereen eruitziet, het is een boek dat je veel vrijheid geeft." Pieter heeft in de krant gelezen dat het zesde boek eraan komt, maar daar doet hem bitter weinig. "Het is al een tijdje geleden dat er nog een nieuw boek uitkwam en ondertussen lees ik liever andere genres. Ik lees ook al iets meer volwassen boeken met andere thema's zoals wetenschap." Pieter is de Harry Potter-hype duidelijk al wat ontgroeid en vindt de reeks maar niks voor oudere lezers: "Het is niet echt voor volwassenen, vind ik, want je fantasie is minder groot als je volwassen bent."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234