Donderdag 22/04/2021

'De familieband is sterk, ze verraden elkaar nooit'

Wie heeft de kogels die Froukje (17) en Marianne (18) doodden afgevuurd? Er kwam gisteren geen opheldering op die vraag tijdens de eerste dag van het proces tegen Fuat (30), Saim (34) en Osman (26) Ö, beschuldigd van moord en doodslag. Ze zouden tijdens de ochtend van 10 januari verschillende keren met een vuurwapen hebben geschoten op de deur van muziekcafé Bacchus in Gorinchem, ook wel Gorcum genoemd. Fuat heeft de feiten wel bekend, maar de vraag is of hij niet zijn broer Saim in bescherming neemt.

gorinchem.

van onze verslaggeefster

Dit is voor mij een afsluiter," zegt een vriendin van Marianne, een van de slachtoffers. "Een eindpunt in dit drama." Ze is een van de vele vrienden van Froukje en Marianne die de rechtszaak komen volgen in het stadhuis van Gorcum. Het proces zelf vindt plaats in de arrondissementsrechtbank van Dordrecht. Maar omdat daar het aantal publieke plaatsen beperkt is, heeft de stad Gorinchem twee zalen met grote schermen ingericht voor belangstellenden. Er zijn honderdtachtig plaatsen beschikbaar, maar er daagt slechts een vijftigtal bezoekers op.

Mediabelangstelling is er des te meer. "De belangstelling is een beetje weggeëbd", zegt een jongen. "Het zijn vooral de rechtstreeks betrokkenen en de familieleden die zich nog echt voor de zaak interesseren. Zonde van de tijd die eraan wordt besteed. Iedereen weet toch dat ze schuldig zijn? Froukje en Marianne zullen er trouwens niet mee terugkomen."

In de zaal ook enkele vrienden en kennissen van de vermeende daders. M. (32) en G. (26) hebben er moeite mee hun vrienden in de beklaagdenbank te zien. "Ik ben opgegroeid met Saim", vertelt M. "We hebben samen onze legerdienst gedaan. We waren getuigen op elkaars trouwfeest. En zie hen nu zitten."

De voormiddag verloopt met een juridisch steekspel van de advocaten. Zij willen bewijzen dat de bekentenis van Fuat niet kan kloppen. De verdediging wil vier bijkomende getuigen van het drama en beelden van de reconstructie. De rechter beslist om delen van de wedersamentstelling te laten zien. Eén bijkomende getuige, een portier van Bacchus, mag zijn verklaring nog eens herhalen voor de rechtbank.

Op de beelden van de reconstructie zucht Fuat, huilt hij en is hij stil. Hij heeft de feiten bekend, maar kan zich tijdens de wedersamenstelling nauwelijks wat herinneren. Boven hun coffeeshop Exile, waar de broers naartoe trokken nadat ze buitengezet waren in Bacchus, houdt hij met tegenzin het wapen vast. Hij loopt, samen met zijn broer, naar het muziekcafé, waar het tweetal volgens Fuat tegen de deur begint te schoppen. Dan zegt iemand 'Schiet hem leeg'. "Wie", vraagt de politieman. "Ik weet het niet," klinkt het. "Waar kwamen de knallen dan vandaan?," dringt de rechercheur aan. "Ik weet het echt niet meer."

Het publiek kijkt gespannen toe. De getuigenis van portier Marcel van Buren is af en toe hilarisch. Hij heeft het drietal vlak voor de feiten gezien. Meester Bovens wil een gedetailleerde beschrijving van kleding en uiterlijk van de personen die hij gezien heeft: het zwarte leren jasje dat de kleinste droeg, en de bril die gedragen werd door iemand met een Indisch uiterlijk. "Beschrijf de bril eens." "Nou, een montuur met glas." En een van de drie had iets wits aan. Een jas of een broek. Of Van Buren later tegen anderen heeft gezegd dat hij het wapen in Fuats handen had gezien, werd niet duidelijk.

Ook tijdens het verhoor van Fuat geven de andere twee geen verklaring of beroepen ze zich op hun verschoningsrecht. Weer blijkt hij zich niet veel te herinneren. Velen geloven niet dat Fuat het gedaan heeft. Hij neemt zijn broer Saim in bescherming, zeggen ze. "Ze zijn familie, snap je?", zegt een Turkse man. "De band in onze families is sterk. Zij zullen elkaar nooit verraden."

Uit het verslag van de gerechtspsychiater blijkt behalve kwetsbaarheid en schaamte ook een groot loyaliteitsgevoel. Als zijn zwager Osman weer eens dronken ruzie maakte, ging Fuat het bijleggen omdat hij het gevoel had verantwoordelijk te zijn.

M. knikt. "Ook toen Fuat werd veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeluk toen hij dronken was, heeft hij zijn broer, die eigenlijk achter het stuur zat, in bescherming genomen. Het was net de dag van het besnijdenisfeest van Saims zoontje. Dat zou jij toch ook gedaan hebben voor je familie?"

Of de Turkse gemeenschap erop aangekeken wordt? "In het begin wel", zegt M. "Maar dat is begrijpelijk. Nu is iedereen de zaak al een beetje vergeten en is de situatie weer zoals vroeger." Ayfer Erkul

'Zonde van de tijd die eraan wordt besteed. Iedereen weet toch dat ze schuldig zijn?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234