Donderdag 22/10/2020

Julie Van Espen

‘De familie van Julie wil buiten het debat over justitie blijven, zodat er ruimte is om te rouwen’

In het gemeentehuis van Schilde is een rouwregister gelegd voor Julie Van Espen.Beeld Tim Dirven

De familie van de vermoorde Julie Van Espen (23) stelt zich burgerlijke partij in de zaak tegen Steve B. Daardoor krijgt ze inzage in het dossier. Maar nu willen de familieleden eerst het verdriet verwerken. ‘Ze willen buiten het debat over justitie blijven, zodat er ruimte is om te rouwen’, zegt hun advocaat John Maes.

U hebt het gezin en de vriend van Julie Van Espen ontmoet. Hoe reageren zij op dit onnoemelijke verlies? 

Maes: “Ik heb twee mooie, sterke families ontmoet, die troost zoeken bij elkaar. Ze hangen heel hecht aan elkaar. Sinds Julie zaterdagavond vermist was, heeft haar vriend een onwaarschijnlijke zoekactie op touw gezet. Dat had een ongelofelijke bijdrage in het oplossen van de zaak, want zo zijn bepaalde spullen van Julie teruggevonden. Wat hij in gang zette via sociale media is bewonderenswaardig en heeft de bal aan het rollen gebracht.”

Gisteren zagen we ook de keerzijde van die sociale media. De dader werd virtueel gelyncht. Ziet de familie die berichten?

Maes: “Ze wil zich daar van afsluiten, want het maakt de kwelling alleen maar groter. Dat is ook de reden waarom de familie zich niet wil uitspreken over wat justitie met die man voordien al dan niet had moeten doen. Typisch voor de sociale media is hun grote ongenuanceerdheid. Het brengt het meisje niet terug.

“Deze zaak brengt veel teweeg in de samenleving, met discussies die de zaak zelf overstijgen. Sommige van die discussies stellen bepaalde zaken in justitie aan de kaak, maar in dat debat willen ze zich nu niet mengen. Ze willen eerst hun verdriet verwerken en samen dat rouwproces starten, en anderzijds het dossier bekijken.”

Ik neem aan dat ook zij toch met vragen zitten?

Maes: “Uiteraard vraagt de familie mij hoe het nu precies in elkaar zat met die man en waarom hij vrij rond liep. Maar het debat waarin de minister (minister van Justitie Koen Geens (CD&V), BST) betrokken wordt, willen zij nu niet voeren: over zedendelinquenten en het beoordelen over recidivegevaar.  Ze willen daar buiten blijven, zodat ze rustig de uitvaart kunnen voorbereiden. Daarom treed ik ook op als een buffer tussen hen en de media.”

Advocaat John MaesBeeld BELGA

De dader kon in afwachting van zijn beroepszaak na zijn veroordeling in 2017 vrij rondlopen. Hij had nochtans al een eerdere veroordeling voor zedenfeiten, maar de rechter oordeelde dat er geen vluchtgevaar was. Wat vindt u als advocaat van het idee om ook recidive voortaan in die beoordeling te steken?

Maes: “Ik wil erop wijzen dat het risico op recidive op dit moment wel al wordt beoordeeld. Alleen gebeurt dat vroeger in het proces, namelijk op het moment dat iemand wordt opgepakt voor feiten. Voor een voorlopige hechtenis kijkt men naar het gevaar op recidive. Als er recidivegevaar is, zal iemand niet vrijkomen in afwachting van zijn proces. Als je vervolgens een straf van vier jaar krijgt, en in beroep gaat, zal je dat ook vanuit de gevangenis doen. Dan komt die man niet vrij. Ik wil dus weten welke inschattingen er toen gemaakt zijn. 

“Het probleem zit misschien eerder in de analyse van het recidivegevaar. Hoe beoordeel je  iemands geestelijke vermogens?  Misschien is hier iets is misgelopen in de analyse. Daarom stellen we ons ook burgerlijke partij. Deze zaak gaat waarschijnlijk naar assisen: dan kan ik het volledige dossier inkijken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234