Dinsdag 19/11/2019
Hugo Camps. Beeld Bob Van Mol

Column

De facto collaboreert ons land met Puigdemont en kornuiten

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Gastvrijheid is het toebrengen van leed aan jezelf. De gast moet vertroeteld worden of toch gerespecteerd. Eigen gewoonten moeten onderdrukt worden, je kunt niet meer in pyjama aan de koffietafel.

Toch is gastvrijheid een pijler van de beschaving. Mensen in nood moeten kunnen terugvallen op een warm nest. Maar er wordt ook misbruik gemaakt van gastvrijheid. Absurd voorbeeld is de Catalaanse kandidaat-minister-president Carles Puigdemont. Al weken banjert hij van de ene N-VA-nieuwsreceptie naar de andere. Hij laat zich opvoeren als de vedette van de avond. Overdag gaat hij weleens een vorkje prikken met een flamingantische captain of industry of herenboer. Dát lege leven. 

Rotten in de cel

Puigdemont komt niets te kort: het huis is schoongemaakt, donsdeken op het bed, het nachttafeltje vol souvenirs. Anders dan zijn politieke vrienden in een Madrileense cel gaat hij in Leuven niet op een brits liggen, wat nochtans een gebaar van solidariteit zou zijn naar zijn Catalaanse kompanen. De separatistische volksleider laat ze rotten in hun cel, want zelf wil hij niet het risico lopen ook te worden opgesloten. Uit een paar gelekte berichten van zijn hand bleek dat rustige vastheid verdrongen was door knagende wanhoop.

Zijn beëdiging in het Catalaanse parlement werd uitgesteld. Puigdemont wou, kon of durfde zich niet te laten zien. Eerder besliste het Hooggerechtshof dat de kandidaat-minister-president fysiek aanwezig moet zijn bij zijn installatie. Dat weten ze zelfs in Zimbabwe. Puigdemont, die naar België is gevlucht, speelde even met de gedachte om zich via Skype te laten beëdigen. Twitter had ook gekund. Gelukkig is de voorzitter van het parlement niet meegegaan in deze flagrante vaudeville. De kans dat Puigdemont nog herkozen wordt in een reguliere zitting is klein. Hij wordt nog steeds vervolgd voor rebellie en malversaties met gemeenschapsgeld.

Dat een politiek leider in de verleiding kan worden gebracht zich per Skype te laten inzweren is op zich reeds een aberratie. Dan zitten we midden in een uitzichtloze bloempottendemocratie. Stuitend en waardeloos. Voor enige technologische opsmuk kun je op Skype ook een dode iets onverstaanbaars laten zeggen. Dat heet dan pas echt regeren over het graf.

De lichtzinnigheid waarmee sommige politici omspringen met de instellingen is verbijsterend. De facto collaboreert ons land met Puigdemont en kornuiten. In het hart van Europa is dat een gevaarlijk experiment. Gastvrije Belgen ja, maar dan liever voor een paar wanhopige Koerden dan voor een ijdele machtssukkel die voor de lafheid van de staatsverlater heeft gekozen. Het argument dat hij vanuit Brussel voor zijn volk meer kan betekenen dan vanuit een cel in Madrid is door zijn Skype-fantasie van tafel geveegd. Het gaat ook in Catalonië om de macht, niet om het volk.

Vlucht van kapitaal en brains

Waarmee niet gezegd is dat premier Rajoy geen blaam treft voor het optreden van zijn politiediensten tegen de Catalanen. En ook niet dat het streven naar onafhankelijkheid abject is. Dom is het wel want het Europa van de regio’s is voorlopig een papieren vlieger. De Catalaanse secessiestrijd leidt tot vlucht van kapitaal en brains en dus tot verarming. De wereldstad Barcelona zal minder werelds worden.

Maar bedenkelijker dan dit alles is hoe er in Catalonië nu gejongleerd wordt met democratische spelregels. De politieke zeden waren in Spanje niet altijd een fruitmand voor Europa. Dat zijn ze vandaag in Catalonië ook niet. Farfelue separatisten als Puigdemont maken van hun obsessie een democratische hutsepot. Een democratie van achterstallig onderhoud als die van Spanje kan dat niet hebben.     

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234