Woensdag 07/06/2023

Genderrevolutie

De evolutie naar een genderneutrale wereld is op gang gebracht

null Beeld Andrea Wan
Beeld Andrea Wan

Wat als er een derde categorie, bijvoorbeeld x, bij komt naast m en v? Of als het systeem om mensen volgens geslacht en gender in te delen helemáál wegvalt? Het klinkt misschien utopisch, maar die evolutie is op gang gebracht. 

Barbara Debusschere

Voorstanders van de afschaffing van m/v noemen het binaire m/v-systeem ‘niet strokend met de realiteit’ en hameren op het recht op autonomie. Ze stellen dat het een erg ouderwets concept is dat ingevoerd is ten tijde van de Code Napoléon, toen mannen nog veel meer rechten hadden dan vrouwen en dat we er alleen daarom al van af moeten.

Bovendien zou, wanneer niemand officieel nog te boek staat als m of v, op den duur ook de rigide en clichématige kijk op ‘mannen versus vrouwen’ afzwakken.

Tegenstanders voeren aan dat m/v afschaffen onnodig is. Er zou geen maatschappelijke vraag naar zijn en het zou tot verwarring kunnen leiden. Ook vrezen ze dat het moeilijk zou worden voortaan ­discriminatie aan te tonen.

Lees ook: De beste artikels uit onze baanbrekende bijlage 'De genderrevolutie'

Pieter Cannoot, jurist aan het Human Rights Centre van de Universiteit Gent, doet een ­doctoraatsstudie naar de kwestie en merkt dat er iets aan het veranderen is: “Het recht is doordrongen van het foutieve principiële uitgangspunt dat je biologisch geslacht, je genderidentiteit – hoe je je voelt – en je genderexpressie – hoe je je presenteert – volledig samenvallen én dat je heteroseksueel bent. Het zijn nochtans verschillende concepten. Grondwettelijk is er momenteel nog geen basis voor zelfbeschikkingsrecht met betrekking tot je identiteit, maar er is wel al een beweging te merken richting meer autonomie. Daarom lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over een paar jaar zelfbeschikking inzake genderidentiteit zal opnemen in de rechtspraak.

“In sommige situaties is het wel degelijk gelegitimeerd dat de overheid je biologische compositie of je genderidentiteit kent, bijvoorbeeld met het oog op borstkankerscreening of antidiscriminatiebeleid. Maar je kunt dat ad hoc oplossen. In essentie komt het erop neer dat het rechtssysteem momenteel macht over je identiteit heeft en verwacht dat je geslacht overeenkomt met je genderidentiteit. Het gevecht van de transpersonen tegen die situatie is een heel nuttige denkoefening voor de hele maatschappij. Het doet ons anders kijken naar die beknottende hokjes.”

Bovendien blijkt, onder andere uit het onderzoek van Cannoot, dat een afschaffing van m/v niet noodzakelijk zo veel problemen zou opleveren als sommigen beweren. Al zou het in specifieke domeinen wat ‘omdenken’ en goeie wil vragen.

We hebben alle uitdagingen op een rij gezet. Lees er meer over in de pluszone.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234