Woensdag 15/07/2020

Standpunt

De enige reden waarom die Brusselse politiezones maar niet samengevoegd raken, is brutaal machtsbehoud

Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

"Vijf minuten politieke moed volstaan." Sinds Yves Leterme (CD&V) met die woorden de aarzeling van de andere Vlaamse partijen aanklaagde bij de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, zijn ze een staande uitdrukking geworden.

Nu duikt opnieuw een Brusselse twistappel op, met hetzelfde ontploffingsgevaar. Ditmaal moet er niet gesplitst, maar juist samengevoegd worden: de zes hoofdstedelijke politiezones.

Opnieuw volstaan vijf minuten politieke moed. Minder zelfs, want een eenvoudig Koninklijk Besluit van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) klaart de klus. Er gebeurt niets. In de Kamer dan? Daar worden wetsvoorstellen over de politiezones over en weer gegooid tussen commissies, om toch maar een stemming te kunnen uitstellen.

Cynische grap

Er is geen enkel inhoudelijk argument tegen de fusie in één groot metropolitaan korps dat het hoofd kan bieden aan de vele uitdagingen in de enige internationale grootstad van het land.

Dat kleinere zones de politie nabijer brengen, is niet alleen onjuist, het is een cynische grap. De enige plek waar de politie de pols van de wijken komt voelen, is wellicht in de residentiële straten van Ukkel of Oudergem. In de armere buurten, waar wijkpolitie het efficiëntst zou zijn, hebben de overbevraagde en onderbemande agenten geen ruimte.

Juist dat onevenwicht zou in een eengemaakte zone weggewerkt kunnen worden. ‘Zou kunnen’, want de nu plots zo geroemde wijkpolitie is in de eengemaakte politiezone Antwerpen … afgeschaft. Door N-VA, CD&V en Open Vld. Waarom dat zo nuttig is, mogen zij in 2018 aan de Antwerpenaar uitleggen.

Vergeef ons

Als er cynische grappen gemaakt worden, is Didier Reynders (MR) nooit ver weg. Om de vijf jaar, als de verkiezingen nabij komen, herontdekt hij zijn Brussels hart. Meneer Reynders zegt nu de zones niet te willen fuseren, maar wel een centrale aansturing te steunen. Extra bestuursniveautje erbij dus. Terwijl de monsterlijke Brusselse bestuurlijke architectuur in dubieuze stapelbouw nu al niet moet onderdoen voor het gemiddelde Land Invest-project in Antwerpen, als u ons die cynische grap vergeeft.

De enige reden waarom die Brusselse zones maar niet samengevoegd raken, is brutaal machtsbehoud. Tussen de grote Franstalige partijen bestaat de stilzwijgende afspraak om niet te raken aan elkaars machtsbasis. In één zone heeft er maar eentje het voor het zeggen, in het huidige lappendeken krijgt iedereen een deel van de koek. Wie kan het wat schelen dat de Brusselaar intussen basispolitiezorg ontzegd wordt?

MR is geen haar beter dan de PS, volgens sommigen de duivel achter alle kwalen. Ook een meerderheid zonder PS schuift geen millimeter vooruit in dit nochtans poepsimpele dossier. Vijf minuten politieke moed? Nooit als het over Brussel gaat, weeskind van de Belgische federale staat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234