Zaterdag 05/12/2020

'De enige reden die ze mij geven is dat er in de nasleep van de #MeToo-hashtag een aantal anonieme meldingen zijn binnengelopen rond mijn persoon'

Liesbeth Kennes is beleidsmedewerker seksueel misbruik bij CAW Oost-Brabant en Leuven. Ze reageert op de videoboodschap van Bart De Pauw.

Kennes: "Als je online de verwijten en dreigementen ziet tegen de slachtoffers, begrijp ik dat mensen enkel anoniem willen getuigen. Hoe populairder een vermoedelijke dader is bij het publiek, hoe harder de verwijten naar slachtoffers. Toch denk ik niet dat dit de drempel verhoogt om te getuigen. Misschien wordt het moeilijker om dat publiek en met naam en toenaam te doen, maar dat hoeft niet. #MeToo is een actie die bottom-up is ontstaan: ze verbindt mensen die zich anders geïsoleerd voelen in hun ervaringen. Dat is wat je hier ziet."

"Op lange termijn denk ik dat dit een positief effect zal hebben. Er zullen nieuwe getuigenissen komen, ook tegen andere mannen. Bart De Pauw was de favoriete schoonzoon van Vlaanderen. Nu blijkt dat hij zich hieraan heeft bezondigd, maakt dat het voor andere mensen misschien ook gemakkelijker naar buiten te komen met hun eigen getuigenissen."

'Ik heb de kans niet gekregen om mij te verdedigen. Het doet er zelfs niet toe'

Kennes: "Bart De Pauw voelt zich duidelijk een slachtoffer. Hij is met zijn reactie naar buiten gekomen, nog voor de VRT het nieuws naar buiten heeft gebracht. Zo ontstaat er een beeldvorming die hij, als vermoedelijke pleger van een misdrijf, bepaalt.

"Hoe populairder iemand is, hoe meer we die persoon zullen verdedigen. We gaan altijd op zoek naar informatie die ons beeld van iemand bekrachtigt, en we duwen negatieve informatie weg. Vandaar dat zo veel mensen op sociale media de kant van Bart De Pauw kiezen. En vandaar dat er ook zulke scherpe reacties komen naar de slachtoffers. 'Hoe kun je iemand z'n carrière nu zo om zeep helpen?', vragen mensen."

'Ik heb nooit de bedoeling gehad om iemand te kwetsen met mijn gedrag. Nooit. Integendeel'

Kennes: "Bart De Pauw zegt: 'Ik ben me er niet van bewust dat ik mensen heb gekwetst.' De Pauw is opgegroeid en heeft dertig jaar gewerkt in een cultuur waarin dergelijk gedrag werd getolereerd en weggelachen. Maar nu zijn er mensen die zeggen: 'We mogen dit niet oké vinden.' Er zijn ongetwijfeld veel mensen die dit gezien zullen hebben, of er weet van hebben gehad. Ik zag al iemand tweeten dat ze het angstzweet zag op de voorhoofden van heel wat mannen uit de mediawereld.

"Het zou natuurlijk beter zijn als hij het simpelweg had toegegeven en zich had geëxcuseerd. Maar sommige mensen zouden dat ook ervaren als een geforceerde verontschuldiging om er snel vanaf te komen en alles te laten overwaaien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234