Dinsdag 26/05/2020

De ene komt, de andere gaat

Tijdens een feestelijk diner, vorige week dinsdag, gaf Claude Terrail, de 85-jarige eigenaar van het restaurant La Tour d'Argent, de koksmuts officieel door aan zijn 22-jarige zoon André. Claude zelf volgde in 1947 zijn vader op. Die had het etablissement in 1913 gekocht. Het Parijse restaurant is wereldwijd bekend voor zijn 'canard pressé'. Elke geserveerde eend krijgt een nummer, afgelopen dinsdag werd de miljoenste opgediend. Op de gebeurtenis waren 140 gasten uitgenodigd, onder wie de ambassadeurs van de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, actrice Claudia Cardinale en zangeres Mireille Mathieu. De nummering van de eenden dateert van 1890 en is te danken aan de voorganger van de Terrails, een zekere Frédéric Delair. Hij maakte ook de bereiding, het opdienen en het aansnijden van de eend tot een waar ritueel.

In 1582 werd het restaurant werd gesticht, in de schaduw van de Notre-Dame. In de tuin ervan werd vuurwerk afgestoken en de tuin bleef speciaal ter ere van de 85-jarige patron de hele nacht verlicht. "Wees gezegend, lieve eend", sprak Claude Terrail tot het miljoenste hoen. Waarna hij hulde bracht aan de brigade, de kelners en de 'maîtres' die elkaar hier sinds 1582 hebben opgevolgd. Zowat alle gekroonde hoofden en Hollywood-sterren die ooit in Parijs kwamen, kwamen minstens één keer in La Tour d'Argent. Elke klant die eend at, kreeg een kaartje mee met het nummer van zijn vogel op. In 1900 at Vladimir van Rusland nummer 60.489, en op 16 mei 1948 was nummer 185.387 voor de Britse koningin Elizabeth. Keizer Hirohito van Japan heeft in 1921 eend nr. 53.211 gegeten en Paul McCartney, voor hij vegetariër werd, het nummer 692.048. Een anonieme restaurantcriticus die schreef dat de wijnkelder beter was dan de keuken, kreeg een verbrand exemplaar opgediend , nummer 877.740 in 1998. Tot zijn 85ste verwelkomde Claude Terrail, bekend voor zijn pakken van Savile Row en zijn verse anjer in het knoopsgat, nog elke dag zijn gasten. La Tour d'Argent is een monument, met in zilver gelijste menu's, een opulent decor en een prachtig uitzicht op de Seine en de Notre-Dame. Het had de laatste jaren wel te lijden onder het verlies van Michelinsterren en naar verluidt liepen de reserveringen terug, door het wegblijven van Amerikaanse en Aziatische toeristen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234