Woensdag 08/02/2023

AchtergrondVaccinatiecampagne

De ene gemeente vaccineert al veertigers, de andere nog 65-plussers: hoe kan dat?

In het Antwerpse vaccinatiecentrum aan Park Spoor Oost komen nu al gezonde veertigers aan de beurt. Dat zorgt voor spanningen in de omliggende regio's. Beeld Tim Dirven
In het Antwerpse vaccinatiecentrum aan Park Spoor Oost komen nu al gezonde veertigers aan de beurt. Dat zorgt voor spanningen in de omliggende regio's.Beeld Tim Dirven

Hoe meer onzekerheden in de vaccinatiecampagne, hoe groter de zenuwachtigheid wordt bij heel wat Vlamingen. De kans dat de tweede prik pal in hun vakantie valt, wordt namelijk groter. En dat merken ze in de vaccinatiecentra.

Cathy Galle

“Waarom zij wel al en ik nog niet?” Het is een vraag die bij een aantal vaccinatiecentra in de rand van Antwerpen nogal vaak binnenkomt. Sinds Jan Stroobants, coördinator van het Antwerpse vaccinatiecentrum aan Park Spoor Oost op de regionale zender ATV verklaarde dat bij hen de gezonde veertigers al een eerste prik krijgen, stromen de telefoontjes binnen.

“Mensen zijn boos omdat ze vermoeden dat Antwerpen voorgetrokken wordt bij de bedeling van vaccins en zij dus ‘achtergestoken’ worden”, klinkt het in het callcenter van het vaccinatiecentrum Noorderkempen. “Dat klopt niet, maar het is moeilijk uit te leggen aan onze mensen waarom wij nog de risicopatiënten aan het vaccineren zijn en de ‘gewone’ 56-plussers, terwijl in Antwerpen al gezonde veertigers aan de beurt zijn.”

De uitleg is vrij eenvoudig: Antwerpen werkt met een ander inschrijvingssysteem en heeft ook vrij veel burgers die niet reageren op de uitnodiging, legt Jan Stroobants uit. “Als we bijvoorbeeld op een dag 7.000 prikken kunnen zetten en er hebben maar 6.000 mensen gereageerd, dan roepen we al 1.000 anderen op. Die halen we dan uit de groep die nadien aan de beurt zou komen.” Waardoor Antwerpen nu al gezonde veertigers aan het vaccineren is, maar de algemene vaccinatiegraad in de stad (32,38 procent van de volwassenen) wel iets lager lig dan in de rest van de provincie (37,42 procent).

Stroobants vindt de ‘vaccinnijd’ en het jaloers kijken naar hoe het in de buurzones gaat op zich nog wel een goeie zaak. “Het is een teken dat mensen dat vaccin echt willen. Dat heeft wellicht vooral te maken met de nakende vakantie. Want de Vlaming is volop die vakantie aan het plannen en begint te beseffen dat die tweede prik weleens pal in die vakantie zou kunnen vallen.”

De Vlaamse overheid gaat ervan uit dat de burger rekening houdt met de datum van de tweede prik als hij zijn vakantie plant. Vaccinatiedata verplaatsen kan nauwelijks, in het beste geval kan er enkele dagen geschoven worden als er ruimte is in vaccinatieplanning van het centrum. Maar een prik enkele weken uitstellen om op reis te kunnen, gaat dus niet.

De overheid raadt bovendien ook aan om pas op reis te vertrekken na de tweede dosis. En dan is er nog de Europese coronapas die op komst is en waarmee reizen zonder beperkingen zal kunnen. Maar wie maar één vaccindosis gekregen heeft, kan wel nog gevraagd worden om een extra negatieve test voor te leggen. Kortom: toch weer gedoe.

Tool is offline

Vorige maand kwam de Vlaamse overheid met een tool waarmee de algemene bevolking de prikdata kan inschatten. En zo de vakantie beter kan plannen. Op laatjevaccineren.be kon je je leeftijd ingeven waarop je een overzichtje kreeg van vermoedelijke data volgens ‘merk’ van vaccin. Maar die tool werd gisteren offline gehaald, wegens te veel onzekerheden over de vaccinleveringen. AstraZeneca liet weten dat het deze week minder dosissen levert dan verwacht. En ook over een deel van de Pfizer-leveringen zijn nu twijfels gerezen. Eerder deze week gooide Johnson & Johnson nog roet in het eten. Een groot deel van die vaccins zitten nog steeds geblokkeerd. Bovendien is ondertussen beslist om die enkel nog te geven aan 40-plussers. Dat zal er allemaal voor zorgen dat de hele campagne sowieso vertraging oploopt. En dat de vakantie plannen voor heel wat Belgen een vrij hopeloze zaak wordt.

Bij de vaccinatiecentra kregen ze de afgelopen dagen sowieso al heel wat vragen over de vakantieplanning, klinkt het op vele plaatsen. Al probeert de grote meerderheid nog wel altijd mooi te doen wat van hem of haar verwacht wordt, zegt Dirk Devroey, professor Huisartsengeneeskunde (VUB) en coördinator van het vaccinatiecentrum in Overijse. “Maar we zien ook een kleine minderheid die probeert om via het werk of in het buitenland sneller aan een vaccin te geraken. Soms proberen ze het in een ander vaccinatiecentrum in Brussel door te liegen over hun postcode, mogelijk met succes.”

Jaloezie niet nodig

Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukt dat jaloezie en vacinnijd nergens voor nodig zijn. “De verschillen tussen vaccinatiecentra op vlak van de leeftijdscategorieën zijn niet zo groot, behalve dan in Antwerpen”, klinkt het. “We hebben de vaccins altijd evenredig verdeeld. Een regio waar bijvoorbeeld een grotere groep 65-plussers woonde, kreeg in die fase meer vaccins dan een regio met een jongere populatie. Waardoor de centra ongeveer gelijke tred houden.”

Dat blijkt ook uit een kleine rondvraag bij vaccinatiecentra. In Gent, dat met een gelijkaardig inschrijvingssysteem werkt als Antwerpen en ook een relatief jonge bevolking heeft, zit men nu bij de 49 en 50-jarigen. Buurgemeente Wetteren heeft de 53-jarigen uitgenodigd. Aan de Oostkust (onder andere Blankenberge, Knokke-Heist en De Haan), een regio met een oudere bevolking, begint men nu met de 43 en 44-jarigen.

Er zijn dus op dit moment wel degelijk kleine verschillen, maar eigenlijk mag je die hele vaccinatiecampagne pas op het einde van de rit in zijn globaliteit bekijken, vindt Jan Stroobants. “Op het einde komt het wel goed. Maar dat is een soort van wiskunde die je met de vakantie in zicht moeilijk uitgelegd krijgt aan de bevolking.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234