Zaterdag 28/01/2023

De ene bitch is de andere niet

Ik bekijk mijn vriendschap met haar als een galsteen hebben. Je ondergaat het, er is pijn en dan scheid je hem af. Dat is alles wat ik te zeggen heb over Schmadonna

Wie zijn de grootste bitches? Het hondje, de geldwolf of de echtbreekster? Over soorten bitches zijn al boeken geschreven. Wax typeert de belangrijkste genres. Met commentaar. door Evy Ballegeer

De rijke teef

Ze is blond, baadt in luxe en snauwt naar iedereen die haar niet bevalt. Als iemand in het plaatje van de rich bitch past, dan is het Trouble, het vrouwelijke schoothondje van de vorig jaar overleden Amerikaanse hotelmagnaat Leona Helmsley. De venijnige maltezer erfde zomaar even 12 miljoen dollar. Een rechtszaak van misnoegde kleinkinderen, die 0,0 dollar erfden, bracht dat bedrag terug op 2 miljoen. Hoeveel hondenbrokken kan een negenjarige teef mogelijk nog eten?

Maar hoe rijk Trouble ook is, liefde koopt ze er niet mee. Geen enkele van Helmsleys familieleden was bereid de notoire bijter in huis te nemen. De manager van een Helmsleyhotel in Florida ontfermt zich nu over de keffer.

Trouble was trouwens niet de enige rich bitch ten huize Helmsley. Baasje Leona behandelde haar personeel zo slecht dat de media haar bedachten met de naam Queen of Mean. Toen ze eind jaren tachtig veroordeeld werd voor belastingontduiking liet Helmsley zich ontvallen dat "alleen onbeduidende mensen belastingen betalen". Haar advocaat ontkende de uitspraak niet, maar wees er toch op dat "Mrs. Helmsley niet terechtstaat omdat ze een bitch is".

De he-bitch

Wie zegt dat een man geen bitch kan zijn? Er is geen enkele wet die stelt dat alleen vrouwen dominant, giftig en onaangenaam uit de hoek kunnen komen. Neem nu blogger-roddelaar Perez Hilton. Niet meteen de mannelijkste man, maar toch. De zelfverklaarde "queen and bitch of all media" wordt stilaan rijk dankzij het venijn dat hij dagelijks over Hollywood uitspuwt. Hilton, in het echt Mario Lavandeira, houdt er naar eigen zeggen een eenvoudige formule op na: hij schrijft wat anderen denken, maar niet luidop durven te zeggen. "Ik ben zoals Madonna, ik ben niet bang om iemand te beledigen."

Perez valt zijn slachtoffers zowel verbaal als met infantiele tekeningen aan. Op een foto van Jessica Simpson tekent hij een penis gericht op haar gezicht, terwijl zowel Victoria Beckham als peuter Suri Cruise alienantennes op hun hoofd krijgen. Sienna Miller noemt hij steevast Sluttienna, Jennifer Aniston doopte hij om tot Maniston en Nicole Kidman mag kiezen tussen botoxheks en ijskoningin.@w1:Ze sliep met elke man bij MGM behalve Lassie

Bette Davis over haar rivale Joan Crawford

Sinatra's ex-vriendin

Ava Gardner over zijn huwelijk met de kortharige Mia Farrow@w1:Naomi Campbell probeerde bloed te geven in Brazilië, maar ze lieten het niet toe. Blijkbaar waren ze bang dat ze anderen zou infecteren met bitch

Rijzende ster en comédienne Chelsea Handler

De feministische bitch

Het b-woord houdt niet voor iedereen een negatieve connotatie in. Veel hedendaagse feministen maken zich de titel met trots eigen, als teken van sterkte en eerlijkheid. De hoofdredactrices van het Amerikaanse feministenblad Bitch verwoorden die attitude als volgt: "Wanneer het geuit wordt als een belediging is bitch een scheldnaam voor vrouwen die hun gedacht zeggen, die meningen hebben en niet verlegen zijn om die te uiten. Die niet aan de kant zitten en ongemakkelijk glimlachen wanneer ze lastiggevallen of beledigd worden. Als een openhartige vrouw een bitch is, dan nemen we dat als een compliment."

Wie de definitie van de derdegeneratiefeministen ten top drijft, is de Duitse Lady Bitch Ray. De 27-jarige vuilbekkende rapster van Turkse origine wier echte naam Reyhan Sahin is, runt haar eigen hiphoplabel, Vagina Style Records. Op haar MySpacepagina somt ze de tien geboden van Vagina Style op. "Wees zelfbewust", leest gebod nummer twee. "Steek je vinger in je slip en vind je g-spot. Het is jouw gevoel, het is jouw lijf, het zijn jouw tieten, jouw aars."

Tegelijk doctoreert de zelfverklaarde slet als studente linguïstiek aan de universiteit van Bremen. Tijdens een interview met Spiegel TV legt ze die schijnbare tegenstelling als volgt uit. "Mijn ene tiet is Lady Bitch Ray, de andere is de doctoraatsstudent. En eigenlijk zijn ze alletwee hetzelfde. Ze moeten alle twee mondig zijn en hard werken."

De mannenverslindende bitch of geldwolf

It's complicated heet de realityshow van Denise Richards. Maar zo ingewikkeld is dat niet, Denise. Wat jij bent, is makkelijk uit te leggen: een knappe maar ongetalenteerde bimbo die haar ex drie jaar na haar scheiding nog altijd door de modder sleurt en uitperst. Die op sympathie rekent omdat ze alleen (de nanny, twee assistenten, inwonende vader en poetsvrouw buiten beschouwing latend) haar dochters grootbrengt. Die er niet voor terugdeinst haar voormalige beste vriendin Heather Locklear ook tot het alleenstaande moederschap te dwingen door er met haar vent vandoor te gaan. Passen ook in deze categorie: Carla Bruni en Heather Mills. Bruni heeft niet alleen de breuk van Mick Jagger en Jerry Hall op haar geweten maar ook die van Donald Trump en zijn eerste vrouw. Over Mills zei haar ex-stiefdochter Stella McCartney tegen Paul: "Ze is al van de eerste dag een manipulatieve koe. Ze zal niet rusten voor ze ieder van ons en de herinneringen aan onze moeder vernietigt."

De politieke bitch

Mannen die hoge ogen gooien op het politieke toneel zijn een succes. Hun vrouwelijke collega's? Veelal bitches. Niemand die onlangs meer last had van haar bitchfactor dan de voormalige presidentskandidate Hillary Clinton. "Hoe kunnen we de bitch verslaan?", vroeg een aanhanger van John McCain tijdens een campagne-event. Als de senator uit Arizona al een bezwaar had tegen de term, dan liet hij dat niet bepaald merken. Integendeel: de zaal barstte in lachen uit en McCain grinnikte mee. "Dat is een excellente vraag", besloot hij.

Gerenommeerde mediacommentatoren noemden Hillary de she-devil, satan, heks, Lady Macbeth en a fucking whore. Op de nationale radio werd ze voorts vergeleken met de ultieme fictieve bitch Alex Forrest, de maniakale en moordende carrièrevrouw gespeeld door Glenn Close in Fatal Attraction.

Er lijkt nog dus niet veel veranderd sinds het politieke seksisme van de jaren tachtig, toen Margaret Thatcher in haar vroege jaren af te rekenen had met de Ditch the Bitch-campagne. Dichter bij huis kan ook Joëlle Milquet ervan meespreken.

De carrièrebitch

Verwant aan de politieke bitch, in de zin dat ook succesvolle vrouwen in de zakenwereld niet ontsnappen aan het etiket bitch. Er zijn er natuurlijk die het label ten volle verdienen. De echte carrièrebitch is keihard en berekend. Niet zelden wordt ze ervan verdacht haar promotiegesprekken in de slaapkamer te voeren. Denk aan Glenn Close als Patty Hewes in Damages: een niets en niemand ontziende advocate die haar medewerkers terroriseert en haar tegenstanders genadeloos de grond inboort. Of aan huis- en tuinkoningin Martha Stewart, die in New Yorkse mediakringen bekendstaat als een royal bitch. En uiteraard mag Anna 'Nuclear' Wintour, de beruchte hoofdredactrice van de Amerikaanse glossy Vogue en de inspiratiebron van het verfilmde boek The Devil Wears Prada niet ontbreken.

Ma bitch

"I love my bitch", rapt Busta Rhymes bijna even vertederend als de liefdesverklaring van wijlen Notorious B.I.G in 'Me & My Bitch'. Hiphoppers hebben er een handje van weg om hun vrouwen, liefjes en in extremis zelfs moeders bitches te noemen. Een rapper als Lil'Kim verwijst zelfs naar zichzelf met queen bitch of supreme bitch.

Toch is niet iedereen in hiphopkringen gelukkig met de term. Überproducer Russell Simmons heeft al herhaaldelijk opgeroepen om het 'vieze woord' uit de woordenschat van de industrie te schrappen. "De woorden bitch en ho (whore) zijn ontzettend kleinerend en getuigen van een schrijnend gebrek aan respect voor de problemen die vooral Afro-Amerikaanse vrouwen ondervinden", aldus Simmons.

De krabbende bitch

Twee woorden: Naomi Campbell. Wie anders? In de wereld van het Britse topmodel heerst de wet van de jungle. Survival of the fittest, of toch tenminste van degene die het best telefoons op een hoofd kan mikken, die het hardst kan schelden, het gemeenst kan spuwen of het scherpst kan krabben. Een opvliegend karakter, heet dat dan. Algemene sociale gedragsregels zijn niet aan haar besteed. Ooit werd ze ontslagen door een agentschap omdat "geen geld of prestige het misbruik tegenover het personeel nog langer kon rechtvaardigen". Het agentschap zwoer haar niet meer aan te werven "zelfs al was ze het laatste model ter wereld". Geen zes maanden later werd ze opnieuw aangeworven. Geen wonder dus dat Campbell gelooft dat ze alles mag. Zo vond ze het de normaalste zaak van de wereld om in een Frans viersterrenrestaurant in een colère te schieten omdat de korst van het speciaal voor haar gemaakte broodje krassen op haar tandvlees maakte. Heeft iemand behoefte aan een cursus anger management?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234