Woensdag 16/06/2021

De ene Belgian Cat is de andere niet

Al dertig jaar is het een natte droom van het BOIC en het Bloso om nog eens een vrouwenbasketploeg naar de Spelen te sturen. Daarom besloten ze één speelster beter te verlonen dan de rest: basketbalster Ann Wauters.

Door Valerie Hardie

Kortrijk l Vandaag begint voor de Belgian Cats de jacht op een olympische ticket. Om in Peking te geraken moet de nationale vrouwenbasketploeg zich voor het EK 2007 plaatsen. En om daar te raken, moeten ze eerst een pre- kwalificatietoernooi met Letland en Slowakije zien te overleven.

Op het EK van 2003 stormde de nationale vrouwenploeg naar een zesde plek. Een puike prestatie die bij de sportinstanties van dit land de hoop deed opflakkeren. Zou België eindelijk nog eens met een team op de Spelen geraken? Het duurde uiteindelijk meer dan een jaar voor er geld op tafel kwam. In 2005 kenden het Bloso en het BOIC het vrouwenbasket een A-statuut toe, met als aangenaam gevolg dat er tot 2008 elk jaar 225.000 euro aan subsidies worden uitgekeerd. Het team werd op alle vlakken professioneler omringd, zoals ook bleek uit de aanduiding van Laurent Buffard tot nationale coach in januari 2006.

Niet toevallig werd het Buffard. Die kende Ann Wauters al lang. Hij was de regisseur en zij zijn 'star' die Valenciennes meermaals in vuur en vlam zetten met Europese triomfen. Los van zijn expertise zou Wauters, die zich niet beschikbaar had gesteld voor de kwalificatiecampagne voor het EK 2005, met Buffard aan het roer misschien sneller geneigd zijn om toch mee te doen.

Wauters bléék ook bereid om zich te engageren voor de Belgian Cats maar niet voor een habbekrats. Zij stelde financiële eisen en die waren heel wat groter dan die van haar ploegmaats. De sportinstanties, benauwd bij de gedachte aan een forfait van hun sterspeelster, stemden ermee in. Dat was niet naar de zin van enkele collega's, met een stevige woordenwisseling in de vestiaire als resultaat. "Dat kan niet", mopperde er eentje, die nu - toeval of niet - niet meer bij de selectie hoort. "Ann kreeg het toen fel te verduren", herinnert een sportfunctionaris zich. "En ik twijfel eraan of ze er daarna nog veel zin in had. Het probleem was dat de meisjes hoorden waaien dat Ann tien keer meer zou verdienen dan hen. Dat fabeltje probeerden we de wereld uit te helpen."

"Ergens snap ik wel dat Ann méér vraagt", zegt een insider, "maar dat is ongewoon bij een nationale ploeg. Kijk naar Amaya Valdemoro, die net als Ann bij Samara speelt. Ook zij is een Europese klepper maar ze wordt geen cent meer betaald dan de anderen bij de Spaanse nationale ploeg. Het kan zijn dat clubs hun speelsters naar waarde betalen, maar het lijkt me fout om dat ook bij een nationale ploeg toe te passen."

Toen ze wisten dat Wauters méér kreeg dan hen, eisten de andere speelsters ook een extraatje. Na lang onderhandelen werd er een deal bereikt. "Voor dat akkoord er was, kreeg Ann ongeveer drie keer meer betaald dan de anderen", weet iemand. "Na dat akkoord ongeveer twee keer. Maar in mijn ogen was de eis van die meisjes onterecht. Ann Wauters is wereldklasse. Je kunt geen appels met peren vergelijken."

Het absurde was dat er een 'rangorde' opgesteld werd. Ann Wauters kreeg als enige het label A+. Speelsters als Anke De Mondt en Nele Deyaert zaten in A, aanvoerster Medvedeva is slechts een B waard en studenten als Sara Bas zitten in C. Het laat zich raden dat aan elke letter een andere verloning kleeft. Zo is er van gelijkheid onder de speelsters al helemaal geen sprake meer.

Ann Wauters wil zelf niet te veel woorden vuilmaken aan de hele heisa. De discussie was een ver van aangename ervaring maar, zo redeneert zij, als zij haar carrière riskeert voor de nationale ploeg (een blessure is nooit veraf) en als zij een voorbeeldrol hoort te vervullen, dan is loon naar werken niet te veel gevraagd.

Carla Galle, de grote baas van de sportadministratie Bloso, hoorde dat de betere verloning van Wauters voor heibel zorgde in de nationale ploeg maar snapt niet goed waarom die eigenlijk nodig was. "Zonder afbreuk te doen aan de andere speelsters, maar zonder Ann Wauters maakte dit project weinig kans. Je mag echt niet vergeten hoe cruciaal en essentieel zij wel is. We zijn nagegaan welke financiële inspanningen wij konden doen. (Bloso staat in voor de verloning van Wauters, het BOIC voor de anderen, VH) Vergeet ook niet dat het een specifiek actiepunt is in het Topsportactieplan om binnen dit en een paar jaar een nationale ploeg op de Spelen te krijgen."

Op de vraag of een speelster niet voor de eer van het vaderland hoort te spelen, zucht Galle. "Een terechte vraag. Kijk, je moet realistisch zijn. De tijd dat basketbal een amateursport was waarbij het een eer was om voor je land te mogen spelen, is voorbij. Belangrijk is dat er zich met Ann Wauters een opportuniteit aandiende. Ofwel zet je een project op en doe je er alles aan opdat het lukt, ofwel doe je niets en haal je geen Spelen. Dat dat voor bepaalde strubbelingen kan zorgen, lijkt me normaal." Een vooraanstaand sportbestuurder is het met haar eens. "Je denkt toch ook niet dat Justine Henin alleen voor de eer naar de Spelen is gegaan, zeker?"

Het argument 'zonder Ann geen Spelen' valt niet overal in goede aarde en wordt meteen gecounterd. "Het klopt dat België geen Spelen haalt zonder Ann maar zonder de andere speelsters haalt ook Ann de Spelen niet", klinkt het. "Blijkbaar wordt vergeten dat de Cats zich zonder Ann in de A-reeks moesten zien te handhaven. Basket is en blijft een ploegsport. Me dunkt dat er geen onderscheid tussen de speelsters mag worden gemaakt."

Voorlopig zijn de plooien gladgestreken. Het hele team staat als één vrouw achter Ann Wauters, die er intussen ook weer zin in heeft. Vandaag moet Letland eraan willen de Belgian Cats hun kansen op het EK en de Spelen gaaf houden. Als ze in 2007 in Italië geraken, volgt ongetwijfeld een nieuwe ronde van harde onderhandelingen. "De ploeg is nu professioneel genoeg om het verleden aan de kant te schuiven maar als we het EK halen, is dat een thema dat zeker nog besproken zal worden."

Geen kwaad woord over de anderen, maar zonder Ann Wauters maakte dit project weinig kans

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234