Zondag 08/12/2019

'De elektronica is er wat ingeslopen'

Lynn Cassiers (32) onderscheidde zich het afgelopen decennium als een van de markantste stemmen van de Belgische muziekscene. Zondag krijgt ze carte blanche op de jazzdag van Brosella Festival. Daarvoor stelde ze haar Imaginary Band samen, met opvallend veel vrouwen.

Vrouwen in de jazz zijn niet dik gezaaid. Dat er zondag dus drie tegelijk op een podium staan, is zelfs vrij uitzonderlijk. Maar voor Lynn Cassiers is dat geen issue. "Ik vind dat we dat vandaag, in dit deel van de wereld, wat overroepen. Voor mij is het de kwaliteit die telt, ik had evengoed met zes mannen op het podium kunnen staan. Al is het natuurlijk goed dat het ook anders kan."

Als docent zang aan LUCA Jazz - het voormalige Lemmens - ziet Cassiers verandering: steeds meer vrouwen schrijven zich in voor de jazzopleiding. Een genre waar ze ook zelf maar toevallig is ingerold via haar oudere broer Steven, drummer bij Dez Mona en Dans Dans.

"Ik was dertien en twijfelde of ik ook iets in muziek wou doen", vertelt Cassiers. "Omdat ik geen strikte muziekopleiding had gevolgd, leek me dat te moeilijk. Maar door te gaan zingen in een groepje van mijn broer, voelde ik de vrijheid van jazz. Daar gaat het meer om gevoel."

Elf jaar geleden studeerde ze af als jazzvocaliste aan het conservatorium van Den Haag. Ergens onderweg raakte ze ook gefascineerd door elektronica, die ze in haar eigen materiaal verwerkt. Daarnaast is ze vaste stem en knoppenspeler in Tape Cuts Tape, een trio met Rudy Trouvé en Eric Thielemans. En heeft ze een elektronisch project met Jozef Dumoulin, Lilly Joel, waarmee ze nog maar net terug is van twee weken toeren in China.

Tussendoor schreef ze muziek voor haar Imaginary Band, een persoonlijk project waarvoor ze carte blanche kreeg van Brosella Festival. Vaak bestaan zulke optredens uit een eenmalig combo, maar Cassiers wou liever iets langdurig uitwerken.

"Het was jarenlang een running joke: met hem of haar wil ik weleens werken in mijn imaginary band" zegt ze. "Al sinds ik afstudeerde, droomde ik ervan om met een grote groep muzikanten te spelen, groter dan een klassiek kwartet. De Imaginary Band bestond dus in mijn gedachten, als iets waarvan ik dacht dat het er nooit van zou komen. Het is dus niet dat die groep al vorm had gekregen. Deze zeven mensen zijn een selectie uit al die namen waaraan ik de laatste tien jaar dacht."

Het gaat onder meer over het voltallige Erik Vermeulen Trio - met Cassiers' vriend Manolo Cabras op contrabas en Marek Patrman op drum. "Met hen heb ik in eenzelfde gebouw gewoond, wij kennen elkaar dus heel goed." Dan zijn er nog saxofoniste Alexandra Grimal, in wier projecten Cassiers meespeelt, violiste en trompettiste Ananta Roosens, met wie ze samenwerkt in Oba Loba en eufonium-speler Niels Van Heertum, die zelf al werkte met Chantal Acda en Marble Sounds.

"Voor dit project had ik mensen nodig met een speciale aandacht voor timbre, voor een bepaalde klank. De identiteit zit in de stukken. Ik heb zelf een improvisatie- en elektronica-achtergrond en dat is er wat ingeslopen. Toch heb ik veel aan de piano geschreven en is de elektronica er pas later bijgekomen, toen de grote vorm al op poten stond."

In december neemt Lynn Cassiers' Imaginary Band een plaat op, de bedoeling is om daarmee volgend jaar te gaan toeren. "Ik wil de muziek laten leven, een identiteit vinden voor de groep. En dat kan alleen maar door veel te spelen. Zondag is dus de vuurdoop, en daarna heb ik nog even tijd om na te denken wat er anders kan en hoe het moet klinken op het album."

Brosella Folk & Jazz Festival, 8 en 9/7 aan het Groentheater. Lynn Cassiers' Imaginary Band speelt zondag om 17.45 uur. brosella.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234