Dinsdag 29/11/2022

Politiek

De eindeloze houdbaarheidsdatum van Marghem

Marie Christine Marghem (MR). Beeld Photo News
Marie Christine Marghem (MR).Beeld Photo News

Hoe vaak nog mag minister Marie Christine Marghem (MR) tegen de schenen van haar partners schoppen? Haar kritiek op parlementsleden Leen Dierick (CD&V) en Egbert Lachaert (Open Vld) brengt Marghem voor de zoveelste keer in de problemen. Tot een ontslag zal het niet komen, maar stilaan bidt iedereen voor een zelfgekozen exit.

Jeroen Van Horenbeek

"Als een minister parlementsleden persoonlijke aanvalt, in plaats van over het dossier te praten, dan weet je dat de argumenten op zijn." Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stuurde gisterenochtend een boze tweet uit richting minister Marghem. Ze kon Marghems vlammende interview in De Morgen duidelijk niet smaken. Wouter Beke, de voorzitter van CD&V, volgde even later. "Een minister zou net blij moeten zijn met kritische en uitstekende parlementsleden."

Sommige ministers hebben de gave om overal doorheen te glibberen: zoals een paling in een emmer snot. Ze zeggen nooit een woord te veel of te weinig.

Marie Christine Marghem (MR) bezit die gave niet. De minister van Energie gedraagt zich al drie jaar als een je-m’en-foutist. Als mens maakt dat haar spontaan, goedlachs en prettig in de omgang. Als minister maakt dat haar onvoorspelbaar en nogal brutaal. Het gevolg is dat de advocate vandaag nog amper krediet over heeft bij haar drie Vlaamse meerderheidspartners N-VA, CD&V en Open Vld.

Alles verwachten

In haar interview met De Morgen schopt Marghem voor de zoveelste keer tegen de schenen van haar collega’s. Op commentaar vanuit de meerderheid op haar aanpak van het nucleaire dossier antwoordt ze dat ze de kritiek van N-VA nog snapt maar "CD&V en Open Vld willen vooral aandacht". Om daar meteen aan toe te voegen dat de kennis van Leen Dierick en Egbert Lachaert, de energiespecialisten van beide partijen, "niet altijd van hetzelfde niveau is".

Uiteraard verslikten Rutten en Beke zich in hun koffie bij het lezen van die uitspraken. Ook Dierick reageert verbaasd. "Dit zegt meer over de minister dan over mij. We weten al langer dat je van haar alles mag verwachten, maar nu daalt ze tot de bodem", reageert ze. "Voor mij is het energiedossier van enorm belang. Sinds 2015 belooft Marghem dat er een beslissing komt over de sluiting van de kerncentrales. Die is er nog altijd niet. Ze rijdt een brokkenparcours."

Een mirakel

Binnen de meerderheid beaamt zowat iedereen deze vaststelling. Ook bij MR beseffen ze dat Marghem niet juist gecast is als energieminister. Maar daar consequenties aan verbinden? Dat durft niemand aan. Ook Dierick niet: "Het is niet mijn plaats om het ontslag van Marghem te vragen. Ik ben wel blij dat premier Charles Michel (MR) het nucleaire dossier nu zelf in handen heeft genomen."

"Objectief gezien is het een mirakel dat Marghem nog minister is na al haar flaters", beoordeelt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). "De verklaring zit hem in de verhouding tussen de clan van Michel en de clan van Didier Reynders. Die twee strijden al jaren om het hoogste woord binnen MR. Als premier omringde Michel zich daarom met een aantal medestanders, maar vandaag zijn zowel Hervé Jamar (nu gouverneur in Luik) als Jacqueline Galant (ontslagen) weg. Ook Marghem de laan uitsturen, kan Michel niet. Dan blijft er niets over van zijn machtsbasis."

Sjerp in Doornik

Net omdat Marghem door omstandigheden zo goed als onmisbaar is voor de premier, durven Beke en Rutten haar paradoxaal genoeg ook hard aanpakken, redeneert Bouteca. "Bij een andere minister zouden ze moeten vrezen voor ontslag en misschien de val van de regering. Marghem blijft toch, dus het risico is klein."

In de Wetstraat wordt intussen wel volop gespeculeerd op een zachte exit: een eervol vertrek voor Marghem, van Brussel naar haar thuisstad Doornik. Marghem is er kandidaat-burgemeester. Bij de vorige verkiezingen in 2012 kwam ze al in de buurt van de sjerp. Deze keer wil ze beter doen. Als Marghem burgemeester wordt, kan ze haar ministerpost overlaten voor het laatste jaar van de regeerperiode.

Eén ding is zeker: haar coalitiepartners supporteren voor haar in Doornik.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234