Vrijdag 07/08/2020

Verkiezingen VS

De eigen deontologie overboord: de gok van The New York Times

Donald Trump op de New Yorkse beursvloer in 1995.Beeld AP

The New York Times gooide dit weekend zijn eigen deontologie overboord om Republikeins Donald Trump aan te vallen. Een gewaagde gok, maar niet zonder reden: de media zijn immers bereid een "wilde-westen-aanpak" te hanteren om Trump uit het Witte Huis te houden.

De meest prestigieuze en meest invloedrijke krant van de VS, The New York Times, pakte dit weekend uit met twee opmerkelijke primeurs: het kon de hand op leggen op een deel van Donald Trumps belastingaangifte uit 1995, én het pakte uit met een artikel dat barstte van de speculaties en veronderstellingen, gebaseerd op één enkele, onbekende bron.

The New York Times heeft nochtans een reputatie hoog te houden, en die steunt grotendeels op deontologie en betrouwbaarheid. Een journaliste die in haar postvakje een anonieme enveloppe vindt met daarin drie pagina's van Trumps belastingaangifte, sluit daar niet meteen bij aan. "Ik dacht dat het een hoax was", gaf Susanne Craig, de journaliste in kwestie, achteraf toe aan The Washington Post, die het verhaal van de New Yorkse krant omschreef als "een raar beestje."

Speculatie

Niet dat de krant de authenticiteit van de documenten niet uitgebreid checkte: er werkten vier journalisten aan het verhaal, waaronder drievoudig Pulitzer-winnaar David Barstow, en ze vonden Trumps semi-gepensioneerde boekhouder, die de aangifte verifieerde. Maar "we kennen de identiteit van onze bron niet", gaf adjunct-hoofdredacteur Matt Purdy toe.

Bovendien is het grote verhaal - dat Trump, die als presidentskandidaat zijn belastingaangifte nog niet vrijgaf, al achttien jaar belastingen ontwijkt - één grote speculatie. Iets waar The Times zich zeer bewust van was. "Ze weten eigenlijk niet wat er in zijn aangifte staat", schrijft Vox-hoofdredacteur Ezra Klein. "Alles wat The Times heeft, zijn drie pagina's van Trumps aangifte uit 1995. De rest bestaat uit geïnformeerde speculaties, extrapolaties, en het woordje 'zou', dat voortdurend terugkeert."

Een onjuistheid had voor de krant dan ook bijzonder slecht kunnen uitpakken. De bewering dat hij belastingen ontwijkt, had Trump zwart op wit kunnen weerleggen door zijn aangifte te publiceren. Dat hij dat niet heeft gedaan - hij heeft het artikel bevestigd noch ontkend - voedt enkel de geruchten dat zijn aangiften bezwarend zijn. "Wat er ook in zijn aangiften staat, is erger dan wat The New York Times schrijft", aldus Klein.

Kwetsbaar

Om de Republikeinse presidentskandidaat zo ver te duwen in de hoek waar de klappen vallen, heeft The New York Times zich bijzonder kwetsbaar opgesteld: niet alleen door deontologie, maar mogelijk ook de grondwet met de voeten te treden (al kan de krant zich waarschijnlijk verschuilen achter haar redactiestatuut). "Trump wordt als zo uitzonderlijk gevaarlijk beschouwd, dat de media intern debatteren of ze de regels van hun eigen spel moeten veranderen", verklaarde Tobe Berkovitz, mediaspecialist van Boston University, aan The Boston Herald. De media hebben voor een wilde westen-aanpak gekozen, en verliezen bij momenten oude standaarden als objectiviteit uit het oog, stelt hij.

The New York Times is niet de enige krant die opvallende strategieën hanteert om Trump uit het Witte Huis te houden. USA Today, een populaire krant die in haar 34-jarige bestaan nog nooit stemadvies had gegeven, brak die traditie onlangs door zich uit te spreken tegen Trump. Republikeinsgezinde kranten als The Arizona Republic en The San Diego Union-Tribune hebben voor het eerst in hun respectievelijk 126- en 148-jarige geschiedenis hun steun uitgesproken voor de Democratische kandidaat.

The New York Times heeft sinds 1956 altijd de Democraten gesteund. Maar nu hanteert het New Yorkse media-instituut dus wel heel opvallende methoden om de Republikeinen van de macht te houden. Begin september, stelde Times-hoofdredacteur Dean Baquet nog dat hij een gevangenisstraf zou riskeren om Trumps belastingaangifte te publiceren. Dat was geen bluf, blijkt nu. The New York Times heeft gegokt, en gewonnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234