Zondag 28/02/2021

Verenigde Staten

De eerste homoseksuele heilige? Daar is meer dan een mirakel voor nodig

Brandweerlui dragen een dodelijk gewonde aalmoezenier Mychal Judge weg uit het puin op 9/11. Er gaan stemmen op om de man heilig te verklaren. Beeld REUTERS
Brandweerlui dragen een dodelijk gewonde aalmoezenier Mychal Judge weg uit het puin op 9/11. Er gaan stemmen op om de man heilig te verklaren.Beeld REUTERS

Als het van een Amerikaanse campagne afhangt, wordt Mychal Judge, een priester die omkwam bij 9/11, de eerste homoseksuele heilige. Al lijkt de katholieke kerk daar nog niet meteen klaar voor. 

'F.D.N.Y. Chaplain' stond op de rug van de jas van Mychal Judge, toen hij op 11 september 2001 naar de WTC-torens snelde. De aalmoezenier van de New Yorkse brandweer werd op de dag van zijn dood gefilmd door een documentairecrew, terwijl hij zat te bidden in de noordelijke WTC-toren. Toen die toren instortte, liet Judge het leven. Maar niet voor een brandweerman nog de laatste sacramenten toe te dienen, zo wil de overlevering.

Sinds 2001 houden brandweermannen een processie ter ere van Judge en er zijn al een straat en een ferryboot naar de priester vernoemd. Sommige Amerikaanse katholieken ijveren ook voor een heiligverklaring van de man, omdat zijn leven volgens hen geheel in het teken stond van de hulp aan anderen. 

Mannen met aids bijstaan

Op de website slate getuigt Salvatore Sapienza hoe Judge mannen met aids in de jaren 80 bijstond, terwijl dokters hen niet durfden aanraken of behandelen. "Hoewel homoseksuelen als tweederangskatholieken behandeld werden, hield hij ervan om katholiek te zijn", zegt Sapienza. "Maar hij was ook graag homo."

Een Argentijnse priester in Rome, Luis Escalante, wil de heiligverklaring van Judge nu bepleiten, omdat de regels daarvoor onlangs zijn versoepeld. Traditioneel is de voorwaarde voor het martelaarschap dat kandidaten sterven of vermoord worden voor hun geloof. En voor een heiligverklaring is dan weer een aantoonbaar mirakel vereist. 

Maar in juli heeft het Vaticaan voor een nieuwe categorie in het leven geroepen. Het is nu mogelijk om zalig verklaard te worden door oblatio vitae, het opofferen van het eigen leven ten dienste van het geloof.  Wat Judge deed op 11 september kan hem daarvoor in aanmerking brengen.

De verandering in de regels past in de hervormingen van de vorige paus, Johannes Paulus II, die ervoor gezorgd hebben dat Padre Pio, Moeder Teresa en uiteindelijk Johannes Paulus zelf ook aanspraak konden maken op een heiligverklaring. En door de zachtere houding van paus Franciscus ten opzichte van homo's – "Wie ben ik om over hen te oordelen?", zei hij in 2013 – heeft Judge zijn timing misschien mee.  

Maar een expert van de faculteit kerkelijk recht aan de KU Leuven ziet eerwaarde Judge nog niet meteen opstijgen tot de lijst van katholieke heiligen. "Je moet nog altijd geleefd hebben volgens de katholieke deugden", zegt hij. "U weet net zo goed als ik dat homoseksualiteit daar niet toe behoort."

Toch worden aan een aantal bestaande heiligen homoseksuele eigenschappen toegeschreven. Sergius en Bacchus, twee Romeinse soldaten uit de vierde eeuw, die stierven toen ze ontmaskerd werden als christenen, zouden mogelijk een liefdesrelatie gehad hebben. Alleen vermeldt het heiligenleven van de twee enkel een dichte vriendschap en is ook voor anderen moeilijk te bewijzen dat ze een voorkeur hadden voor hetzelfde geslacht. 

Homoseksuele heiligen zijn simpelweg "uitgesloten", volgens de expert van de KU Leuven. "Dat Rome iemand die openlijk homoseksueel geleefd heeft heilig kan verklaren, komt er nooit door", herhaalt hij. Voor de katholieke kerk haar eerste homoseksuele heilige erkent, is het dus wachten op een stevig mirakel. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234