Vrijdag 05/03/2021

ColumnMark Coenen

De eerste die het woord draagvlak nog gebruikt, plak ik tegen de deur

Mark Coenen is columnist.

Zestienduizend woorden. Zoveel spreken we er uit. Gemiddeld. Per dag. Per persoon. Het lijkt me geweldig veel en overdreven, maar het is wetenschappelijk onderzocht, dus het zal wel waar zijn. In een jaar produceert de Vlaming dus, stotterend dan wel stamelend, voornaam dan wel vulgair, 5,8 miljoen woorden: een eindeloze woordenstroom waarmee vergeleken de Niagarawaterval het debiet heeft van de straal uit de plasser van Manneken Pis op zomerdagen.

Die zestienduizend woorden zijn maar een fractie van onze hele woordenschat: in de Dikke van Dale staan bij benadering 240.000 woorden, zo blijkt. Gemiddeld kennen wij daarvan elk zo’n tienduizend woorden. 

En er komen er elk jaar bij. Er wordt zelfs een schoonheidswedstrijd rond georganiseerd, door de handige marketingjongens van dezelfde Dikke. Dit jaar won het onwoord winkelhieren de hoofdprijs. Een woord dat ik nog nooit gebruikt heb, net zo min als tuinhieren, maar dat dankzij een gecoördineerde actie van Unizo, de vakbond van de middenstand, een dag in de actualiteit is geweest. Waarna het weer in de anonimiteit verzeilde, waar het hoort.

Winkelhieren klopte klimaatspijbelaar en egelwegel.

Er waren negentien kanshebbers voor de felbegeerde titel. Of er van die nu dus al 240.019 woorden in de Dikke niet een paar overtollig zijn, vroeg Sam De Graeve van de uitgeverij Emerson, Lake, Borgerhoff & Lamberigts aan een keur van moderne medeburgers die professioneel weleens met taal bezig zijn. Dat moest hij hen geen twee keer vragen. Dagdagelijks, plusmoeder, comfortzone, antipolitiek of stand-upcomedian: allemaal verwekken ze schuim op de lippen.

Het resulteerde in Weg met het woord, een bundel met dertig grimmige edoch amusante traktaten over onverwerkte woordhaat. Welke woorden u vanaf morgen beter niet meer gebruikt: ze staan er allemaal in.

Het is dat mijn bijdrage aan dit de tand des tijds moeiteloos overlevende prachtboek al lang geschreven was, anders was ik op het laatst nog van woord veranderd. Ondraaglijk jeukend eczeem op rare plaatsen heb ik in 2019 gekregen van het woord draagvlak. Tot bloedens toe krabde ik, maar het woord wilde niet weg. Omdat het te pas en te onpas gebruikt werd in verkiezings- en andere debatten, waarmee de draaikonterij en woordzwendel die de politiek in een Grieks-Romeinse houdgreep heeft vaardig geïllustreerd werd.

De lamentabele angsthazerij rond het rekeningrijden is daarvan het beste voorbeeld. Beweren dat iets geen draagvlak heeft, terwijl het wetenschappelijk onderzocht is en dus wel waar zal zijn, wil eigenlijk zeggen: we hebben het niet goed uitgelegd. We hebben schrik. Schrik voor de keuze, schrik voor de kiezer. Laf.

Ik wens u bij dezen een heel vredevol 2020, maar de eerste die het woord draagvlak nog gebruikt, plak ik tegen de deur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234