Maandag 17/05/2021

OnderwijsHeropstart scholen

De echte test voor het onderwijs moet nog komen

De schoolbanken in basisschool ’t Groentje in Vilvoorde staan alvast op veilige afstand. Beeld Illias Teirlinck
De schoolbanken in basisschool ’t Groentje in Vilvoorde staan alvast op veilige afstand.Beeld Illias Teirlinck

Vandaag mag een deel van de leerlingen weer naar school. Al zullen dat er zelfs in die beperkte groep allicht nog niet veel zijn. Een groot deel van de scholen start nog niet op. En mogelijk houden ouders ook hun kind thuis uit angst.

Heel erg druk wordt het wellicht vandaag nog niet op de Vlaamse basisscholen. Uit een bevraging van Agodi, het agentschap voor onderwijsdiensten, blijkt dat heel wat scholen deze week aangaven nog niet klaar te zijn voor een heropstart. Voor het eerste leerjaar gaat het om vier op de tien scholen (43 procent), voor het zesde leerjaar om drie op de tien (29 procent). Voor het tweede leerjaar gaf 46 procent van de scholen aan nog niet te zullen beginnen. Scholen die vandaag heropenen, doen dat dus vooral met het zesde leerjaar, een leeftijdscategorie die in staat is om veiligheidsvoorschriften te volgen.

Vraag is ook hoeveel kinderen er afwezig zullen zijn. Want veel ouders zijn er niet helemaal gerust op. Nochtans hebben alle experts en ook de Belgische Vereniging voor Kinderartsen deze week nog laten weten dat het absoluut veilig is om kinderen naar school te sturen. Ook de scholen zelf hebben kosten noch moeite gespaard om alles veilig te maken én ouders daarover te informeren. Toch houden ze rekening met afwezigheden. Hoeveel dat er zullen zijn, is onmogelijk te voorspellen, blijkt uit een rondvraag bij zowel bij koepels als vakbonden. “Scholen hebben wel de ouders bevraagd, maar die cijfers zeggen niet veel”, zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. “Dat was bij de noodopvang ook zo. Het werkelijke aantal kinderen verschilde erg van de voorinschrijvingen.”

Scholen, zoals hier atheneum De Tandem in Eeklo, organiseren eenrichtingsverkeer in de gangen om zoveel mogelijk contact te vermijden. Beeld Wouter Van Vooren
Scholen, zoals hier atheneum De Tandem in Eeklo, organiseren eenrichtingsverkeer in de gangen om zoveel mogelijk contact te vermijden.Beeld Wouter Van Vooren

Aan de CLB’s is alvast gevraagd om aan te dringen bij ouders die hun kind thuishouden. Wat betekent dat die ouders een telefoontje zullen krijgen met de vraag waarom ze dat deden. Toch maakt Stefan Grielens, algemeen directeur van het vrije CLB-netwerk, zich niet al te ongerust. “We kregen de afgelopen week heel wat vragen binnen, maar niet het signaal dat er massaal afwezigheden zullen zijn. Allicht zullen er wel in elke school een aantal zijn. Dan willen we weten waarom en eventueel proberen mensen gerust te stellen.”

Slecht werkende wc’s

De echte test volgt maandag, daar is iedereen het over eens. Dan starten ook de meeste andere scholen op, al doen ze dat in vele gevallen niet met alle klassen of op het maximale aantal dagen. En ook al zijn scholen goed voorbereid, er kan nog van alles fout lopen. In het West-Vlaamse Westrozebeke moest de heropstart van het tweede leerjaar deze week verschoven worden naar 25 mei omdat de man van de juf positief testte op Covid-19 en het hele gezin in quarantaine moest. Gisteren kwamen ook berichten over scholen waar plots de wc’s niet naar behoren bleken te functioneren, waardoor de opstart ook uitgesteld moest worden.

GO! atheneum en leefschool De Tandem. Beeld Wouter Van Vooren
GO! atheneum en leefschool De Tandem.Beeld Wouter Van Vooren

Ook de noodopvang blijft voor kopzorgen zorgen. “Scholen verwachten maandag een grote toename”, stelt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “We horen van scholen die uit bevraging bij ouders weten dat er maandag 30 tot 40 procent van de kinderen naar de noodopvang zou komen. Het is afwachten hoe dat allemaal verloopt.”

Hoewel opnieuw van start gaan nu de eerste prioriteit is voor de scholen, kwam de Vlaamse regering gisteren ook met een plan om zomerscholen te organiseren. Ze roept scholen, lokale besturen en organisaties uit jeugdwerk en huiswerkbegeleiding op om minstens tien dagen les te voorzien tijdens de grote vakantie voor leerlingen met een ‘corona-achterstand’. De zomerscholen zijn op vrijwillige basis en gratis voor de leerlingen.

Scholen brengen met tape 'richtingaanwijzers' aan. Beeld Wouter Van Vooren
Scholen brengen met tape 'richtingaanwijzers' aan.Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234