Zondag 25/07/2021

Migratiedebat

"De echte bedreiging van de sociale zekerheid zit in het beleid dat deze regering voert"

Meyrem Almaci. Beeld BELGA
Meyrem Almaci.Beeld BELGA

Meyrem Almaci is voorzitter van Groen.

De keuze tussen open grenzen en sociale zekerheid is een valse. Niemand pleit voor open grenzen. Maar dat weet Bart De Wever (N-VA) ook. De Wever organiseert op die manier concurrentie tussen vluchtelingen enerzijds en, zieken, armen en gepensioneerden anderzijds. De Wever verwijst naar Hannah Arendt. In The Origins of Totalitarianism beschrijft ze dat de handigheid van totalitaire leiders erin bestaat uit de werkelijkheid die elementen te selecteren die geschikt zijn voor hun fictieve wereld. Een bijzonder gevaarlijke strategie.

Wat ook gevaarlijk is, is het demagogische discours van De Wever. Nadat deze regering drie jaar lang de sociale zekerheid uitholt, en daarmee dus onzekerheid aanwakkert, steekt hij de schuld op een externe zondebok, een groep in de samenleving die zich niet kan verdedigen: de vluchteling. Een retoriek die in verschillende vormen al langer weerklinkt: “Waar is de poen van uw pensioen? Hij zit in de pocket van Mohammed.”

Druk op samenleving

Feiten liegen niet. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) berekende dat de kostprijs van de vluchtelingenstroom 0,11 procent van het Belgische bruto nationaal product bedroeg op zijn hoogtepunt. Zorgt de vluchtelingenstroom voor een bepaalde druk op onze samenleving? Zeker. Net daarom is het belangrijk dat politici dit in juiste proporties plaatsen. Om de begrijpelijke angst en onzekerheid die wel degelijk leven bij burgers niet te versterken, maar weg te nemen. Om hun vragen ernstig te nemen, maar ze ook correct en feitelijk te beantwoorden.

En wat gedacht van deze feiten: als de integratie en inburgering van migranten structureel zou worden aangepakt zoals het hoort, dan zou het een opbrengst kunnen opleveren van 0,9 procent van het Belgische bruto nationaal product, opnieuw volgens de OESO. Helaas, de wachtlijsten bij het Agentschap Integratie en Inburgering lopen op tot 5.000 mensen. En de begroting ervan staat in het rood na jaren wanbeleid. Wie is intussen al negen jaar verantwoordelijk voor inburgering? Juist ja, N-VA.

Bart De Wever, voorzitter van N-VA.
Bart De Wever, voorzitter van N-VA. "Hij speelt de rol van pusher uitstekend", zegt Almaci.Beeld BELGA

De echte bedreiging van de sociale zekerheid zit in het beleid dat deze regering, onder aanvoering van N-VA, al een aantal jaar voert. Jarenlang vertelde de voorzitter van N-VA aan iedereen dat hij zou snijden in de sociale zekerheid, en dat het hard zou zijn. Hij heeft woord gehouden. Gevolg van dat beleid: een leefloon dat ver onder armoedegrens blijft, een exponentiële groei van het aantal mensen dat naar de voedselbank moet, een falende strijd tegen kinderarmoede. Dat zijn de feiten.

Nu duidelijk wordt dat velen die realiteit niet pikken omwille van de totale oneerlijkheid in het beleid, is de tijd gekomen om de aandacht af te leiden. Op zoek naar de zoveelste zondebok aan wie de schuld kan worden toegeschoven. Alleen hebben de transitmigranten in het Maximiliaanpark geen recht op onze sociale zekerheid. En krijgen erkende vluchtelingen er terecht pas toegang toe nadat ze hebben gewerkt. Kortom, de staat van onze sociale zekerheid is de verantwoordelijkheid van Bart De Wever, alle demagogie ten spijt.

Polarisatie

Op die manier schuift De Wever elke verantwoordelijkheid voor de onredelijkheid van het huidige beleid af door te polariseren. Die tactiek past perfect binnen de dynamiek van polarisatie zoals de filosoof Brandsma ze beschrijft. Polarisatie ontstaat door een dynamiek van wij-zij-denken, die gedreven wordt door zogenaamde pushers. Pushers zijn degenen die zich inspannen om een tegenpartij in een kwaad daglicht te stellen en druk uitoefenen op de samenleving om kant te kiezen. De pusher kan en mag niet twijfelen, kan en mag niet nuanceren, want dat ondergraaft zijn positie. Het is zijn doel het spanningsveld zo groot mogelijk te maken en de samenleving kant te doen kiezen.

Bart De Wever speelt de rol van pusher meer dan uitstekend. Maar als de pushers in onze samenleving het midden verdringen door hun zwart-witdenken zo ver te drijven dat iedereen kant moet kiezen, dan komt samenleven zelf in het gedrang. Dat is het tegenovergestelde van leiderschap die iedereen ten goede komt, dat is de macht van de sterkste. Dat levert misschien likes op op Facebook, het ondergraaft onze democratie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234