Dinsdag 26/01/2021

De druppel op een gloeiende plaat

theater

antigone viert vijf jaar sociaal-artistieke projecten met boek

Vijf jaar al brengen Theater Antigone, OCMW Kortrijk en het buurtcentrum Achturenhuis elk theaterseizoen een wijkproject. Dat werd dit weekend gevierd met dans, muziek, een kaartwedstrijd en de publicatie van het boek Koffie en taart, want "communicatie via koffie en taart blijkt belangrijker dan groot geleuter over methodiek en structuur".

"Eerlijkheid, brutaliteit, oprechtheid, eenvoud en schoonheid", zo omschreef selfmade acteur, regisseur en artistieke peetvader van het wijkproject Geert Six vijf jaar sociaal-artistieke werking. De Kortrijkse Veemarkt en De Venning waar vroeger de textielindustrie bloeide, verloederden de afgelopen decennia tot vergeten buurten. "We hebben getoond dat 'sociaal geval' geen synoniem is voor arm, zot of achterlijk. Theater heeft de kracht om te zalven en te slaan, maar vooral om te binden, wonden te verbinden en aan de razernij van de maatschappij te ontsnappen. We maken ons echter geen illusies: de vergeten straat blijft, politiek gezien, de vergeten straat, maar we zijn trots de druppel op een gloeiende plaat te zijn."

Met die druppels was zaterdag een behoorlijke emmer te vullen. Acteur Victor gaf acte de présence op zijn strijdros uit ça va (de eerste voorstelling uit 1999) en priemde de vinger als een zwaard in de lucht: "Wij gaan er nog vijf jaar bij doen, met of zonder jullie." Jos Verbist drukte echter meteen de geruchten de kop in als zou er een einde komen aan de sociaal-artistieke werking binnen Antigone. Wel is het zo dat Antigone zich wil toespitsen op de Overleiebuurt, waarin het theater sinds drie jaar gelegen is, en dat peetvader Geert Six dit jaar een druk bezet man is.

Hij creëert samen met Bart Van Nuffelen een stuk voor Antigone en het MartHa!tentatief dat voor het eerst te zien zal zijn op de Zomer van Antwerpen 2004 en verdiept zich dit seizoen in wat cryptisch omschreven wordt als het 'openbaar historisch onderzoek' bij het Gentse Nieuwpoorttheater.

Niet iedereen liet dat intern heen-en-weergeschuifel aan zijn hart komen, ouwe getrouwe spraakwaterval Carlos was in de wolken met de publicatie van zijn stripverhaal De Meester van Greppelkerke in Koffie en Taart en drentelde onverwijld achter Jos Verbist aan om zijn boek te laten signeren. Carlos is een van die onvergetelijke figuren die ze ooit uit het dichtstbijzijnde café dienden te halen om op tijd op de scène te staan, maar evengoed huilt hij aan de toog telkens het wijkproject voorbij is. Tekst onthouden is niet zijn ding, liever improviseert hij "zoals de echte". Toen werd geopperd om voor Carlos een souffleur in te schakelen, bracht iemand de volgende dag een bloemkool mee.

Het boek Koffie en Taart overloopt de vijf projecten (ça va, Pitstop, Ort, Flandriens en Moevanjoe) met veel anekdotiek en fotomateriaal, maar laat niet na een balletje op te gooien over de discussie omtrent de zogenaamde kunstzinnigheid van het sociaal-artistieke werk.

"Kunst is nooit een doel op zich geweest. In essentie draait het om individuele ontplooiing en maatschappelijke emancipatie", waarna Rudi Laermans-gewijs gewaarschuwd wordt voor een te kunstgerichte invulling van het begrip 'artistiek'. Met dit standpunt nemen ze stelling tegen een Gents productiehuis als Victoria, waar directeur Dirk Pauwels het project Victoria Deluxe tot zelfstandige entiteit laat uitgroeien. Hij ergert zich aan het gratuite gebruik van het woord 'artistiek' en pleit voor een onderscheid via terminologieën als 'sociaal-artistiek' en 'sociaal-creatief'. Maar what's in a name? Zoals een acteur in ça va zei: "Zeg, ge moet niet zagen, maar voortdoen!"

Liv Laveyne

Info: 056/24.08.87 of www.antigone.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234