Zaterdag 03/06/2023

PortretFlor Bressers

De drugsbaas met een diploma criminologie: waarom deze Limburger op de ‘Most wanted’-lijst komt

Flor Bressers, afkomstig uit Lommel, is intussen het land ontvlucht. Vermoedelijk zit hij in Zuid-Afrika. Beeld Federale politie
Flor Bressers, afkomstig uit Lommel, is intussen het land ontvlucht. Vermoedelijk zit hij in Zuid-Afrika.Beeld Federale politie

‘De Lange’, ‘Bongoking’, ‘De Universitair’, maar ook ‘De Vingerknipper’: crimineel Flor Bressers heeft veel bijnamen, de ene al schrikwekkender dan de andere. De 34-jarige Limburger is toegevoegd aan de Most Wanted-lijst van de federale politie. Portret van een crimineel die zijn bijnamen een voor een verdient.

Patrick Lefelon

Volgens de federale politie komt Bressers op de Most Wanted-lijst, omdat hij de agressie niet schuwt. “Geweld is voor ons een criterium waaraan wij prioriteit geven bij opsporingen van gekende daders. Dat is zeker bij Flor Bressers het geval”, zegt Gerry Van Loock van het FAST-team. Zo’n Most Wanted-lijst is een ideaal hulpmiddel voor de politie: ze krijgt meer tips en ook andere landen werken vaak beter mee om een naam van de lijst te vatten.

De eerste keer dat ‘De Lange’ gelinkt werd aan ernstig gewelddadige feiten gaat terug tot 2010. Flor Bressers was toen een prille twintiger die in Lommel, vanwaar hij afkomstig is, bekendstond als gewapende overvaller. Op 18 augustus 2010 werd een Nederlandse man die zijn hond uitliet in Overpelt, in een auto gesleurd. Twee mannen met carnavalsmaskers op reden met hem tot in een bos in het nabije Nederlandse Bergeijk. Daar kreeg de man een pak slaag. Eén dader ging op hem zitten en knipte met een snoeischaar zijn linkerpink af.

In de rechtbank beweerden zowel het slachtoffer als twee verdachten dat Flor Bressers de man achter deze strafexpeditie was. Bressers zon op wraak, omdat het slachtoffer hem in een drugsonderzoek had verlinkt.

De procureur vorderde zes jaar cel tegen Bressers, die hij met ‘De Universitair’ aansprak, omdat hij een masterdiploma criminologie heeft. De rechtbank beperkte het tot 18 maanden met uitstel voor een overval op een café. Voor de strafexpeditie naar Bergeijk werd hij vrijgesproken.

Vier jaar cel

Voor een andere, gelijkaardige ontvoering in januari 2011 in Lommel werd Bressers toen eveneens vrijgesproken. Drie gemaskerde daders hadden een man op een feestje meegenomen en in een afgelegen straat een pak slaag gegeven.

Maar bij de derde strafexpeditie kwam Bressers er niet meer onderuit. ‘De Lange’ had in februari 2016 samen met de Antwerpse beroepscrimineel Koen Van Staay een Nederlandse bloemist ontvoerd. Die was een lading van 40 kilo heroïne kwijtgespeeld aan de Britse douane. Hij had al 65.000 euro afbetaald aan de bende van Bressers, maar die nam daarmee geen genoegen. De bloemist werd op een ochtend ontvoerd naar een woning in het Kempense Balen. De bende bewerkte hem met een scheermes, zette een pistool tegen zijn hoofd en gaf hem een flink pak rammel.

Bressers ontkende ook hier alle betrokkenheid. “De bloemist heeft het ontvoeringsverhaal verzonnen. Hij is een zware drugscrimineel die zelf tot 17 jaar cel in Engeland is veroordeeld”, zei hij vol overtuiging tegen de rechters.

Tonnen cocaïne

Dat mocht niet baten. Van Staay kreeg zeven jaar cel, Bressers vier jaar. Door deze veroordeling, die in 2020 door het hof van beroep werd bekrachtigd, is de Limburger nu op de Most Wanted-lijst gezet.

Niet dat hij daar braafjes op gewacht heeft: de man is al geruime tijd ons land uit gevlucht en houdt zich vermoedelijk schuil in Zuid-Afrika. Zijn laatst gekende woonplaats in België was Brasschaat.

Hij wist dat hij gezocht werd in twee grote drugsonderzoeken. Zo is Bressers één van de hoofdverdachten in het Brugse drugsonderzoek naar de firma Kriva Rochem. Dat Antwerpse bedrijf verstopte tonnen cocaïne tussen ladingen mangaanerts en voerde die in naar Nederland. De cocaïnesmokkel kwam aan het licht, toen de Nederlandse politie het superbeveiligde Encrochat-communicatiesysteem kon kraken. Daar doken berichten op van ‘Bongoking’, de schuilnaam die Bressers gebruikte om te communiceren met andere verdachten.

De politie onderschepte containers met 3,2 ton cocaïne in de Rotterdamse haven. ‘Bongoking’ Bressers stuurde nadien naar een medeverdachte: “Vroeg of laat moest dit gebeuren. Maar we hebben toch een mooie reeks neergezet.” Een tiental Belgische verdachten werd naderhand gearresteerd. Bressers zelf was onvindbaar.

Eén kogel in voorhoofd

Ook in Dendermonde loopt er een onderzoek tegen hem, omdat hij met de hulp van de Belgische ereconsul in Moldavië cocaïne gesmokkeld zou hebben. De drugs zaten verstopt in containers met rijst die vanuit Suriname waren verstuurd. De douane in Antwerpen onderschepte in oktober vijf containers met een gemengde lading van rijst en drugs. De Surinaamse rijsthandelaar werd drie maanden later geliquideerd in Guyana. Hij werd gedood met één kogel in zijn voorhoofd.

Wie meer informatie heeft over Flor Bressers, kan de federale politie anoniem bellen op het gratis nummer 0800/30.300, of kan contact opnemen via e-mail op opsporingen@police.belgium.eu of via het tipformulier op de website www.politie.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234