Woensdag 13/11/2019

De drie Oost-Vlaamse debutantes van Open Vld

Met drie onbekende vrouwen trekt de Oost-Vlaamse Open Vld op 25 mei naar de kiezer. Eén van hen, Stephanie D'Hose, werkte zowel bij Fientje Moerman als bij Sas Van Rouveroij, de twee anciens die geen verkiesbare plaatsen kregen.

Lijsttrekker Mathias De Clercq belde Stephanie D'Hose drie dagen geleden totaal onverwachts op. Of ze de vijfde plaats op de federale lijst wou? De eerste die ze inlichtte over het aanbod, was haar chef Sas Van Rouveroij. D'Hose werkt al vier jaar als zijn rechterhand.

Van Rouveroij ambieerde zelf de vierde plaats voor het Vlaams parlement, maar kreeg de onzekere opvolgersplaats. "Sas zei meteen dat ik moest meedoen", zegt D'Hose. "Ik heb mezelf nooit naar voren geschoven, ik wou afwachten hoe het afliep voor hem. Dit is echt geen politieke vadermoord. Dat Sas mij onvoorwaardelijk steunt, bewijst zijn grootsheid." Tussen D'Hose en Van Rouveroij heeft de pijnlijk langgerekte lijstvorming in Oost-Vlaanderen geen wonden geslagen. Ze gaan zelfs samen campagne voeren, het jonge konijn (zoals D'Hose zichzelf noemt) en de oude rot. Gisterenochtend zaten ze al samen over hun campagnestrategie.

Met dank aan Fientje

Wat haar stap naar de nationale politiek nog dubbelzinniger maakt, is dat de Gentse haar carrière begon op het kabinet van Fientje Moerman. De voormalige minister wou de tweede plaats op de Vlaamse lijst, anders hoefde het niet meer. Uiteindelijk blijft ze met lege handen achter. "Met Fientje heb ik een zeer fijne band", zegt D'Hose. "Er lopen niet veel intelligentere politici rond dan de twee liberalen die mij de stiel leerden." Dat Van Rouveroij en Moerman het niet haalden, wijt ze "aan de ambetante regel van de geografische spreiding". "Klasbakken als Mathias De Clercq, Egbert Lachaert, Sas en Fientje komen allemaal uit dezelfde regio."

Een slogan heeft ze al, een 'D'Hose met inhoud', maar haar politieke toekomst ligt nog absoluut niet vast. Bij de vorige federale verkiezingen haalden slechts de eerste vier liberalen op de lijst het. "Gewone stervelingen zoals ik, zonder bekende achternaam, hebben meestal enkele verkiezingen nodig om een zetel te veroveren."

De andere twee debutantes kunnen wel bogen op een blauwe stamboom. Rose Desimpel-Leirens is de schoondochter van wijlen Aimé Desimpel, en komt zelf uit een familie van zelfstandigen. Al acht jaar is ze voltijds schepen in Destelbergen. Op 25 mei staat ze op de vijfde Vlaamse plaats. "Nog maar weinig ondernemers zitten dezer dagen in de politiek, omdat de combinatie zo zwaar is. Mijn schoonvader heeft er zijn gezondheid mee kapotgemaakt. Net die groep, waar te weinig aandacht voor is, wil ik vertegenwoordigen."

Desimpel kan het niet aanzien dat veel ondernemers overstappen naar N-VA. "'Wij zijn nog altijd rasechte liberalen', zeggen die mensen mij altijd, 'maar we zijn een beetje het vertrouwen kwijt geraakt in de partij'. Dat vertrouwen wil ik terugwinnen."

Hoogzwanger

De naam Freya Saeys doet nationaal minder belletjes rinkelen dan die van Desimpel, al geldt dat niet in Lebbeke en omgeving. Daar is Saeys' vader al 13 jaar burgemeester. Dochter Saeys krijgt de tweede plaats op de Vlaamse lijst, de plek waar Moerman naast greep.

In 2009 sprokkelde ze 6.054 stemmen, in 2010 8.110, behoorlijke scores vanop onverkiesbare plaatsen. "Kinderen van politici hebben in het begin een voordeel, dat zal ik niet ontkennen", geeft Saeys toe. "Daarna moeten ze zich, nog meer dan anderen, bewijzen." Als dokter/politica spiegelt Saeys zich aan de überpopulaire staatssecretaris Maggie De Block. "Als ik verkozen raak, wil ik mijn praktijk ook behouden. Ik wil mijn voeling met de mensen niet verliezen. En ik heb ook veel te lang gestudeerd om al die kennis niet te benutten."

Hoogzwanger gaat ze de campagne in, de bevalling van haar eersteling is gepland voor 23 mei. "Waarschijnlijk lig ik op de dag van de verkiezingen in het kraambed", lacht ze. "Het vergemakkelijkte wel de keuze voor mijn slogan: die wordt 'Vol verwachting'."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234