Zondag 26/06/2022

De draad voortdurend kwijt

theater

het zesde bedrijf speelt 'everything you say' op theater aan zee

Oostende

Van onze medewerker

Tom Rummens

'Het stuk gaat over een liefdesrelatie." Je moet als kersvers theatercollectief al veel in je mars hebben om met die zin de aandacht voor een nieuwe theaterproductie te willen trekken. En gelukkig hebben ze ook veel in hun mars bij Het Zesde Bedrijf, een fris en jong gezelschap dat met zijn groepsnaam alleen al wil aangeven dat het klassieke drama in vijf bedrijven passé is.

Dat wisten we natuurlijk al langer, maar op de koop toe zijn ze bij Het Zesde Bedrijf inventief genoeg om aan die uitspraak ook nog iets toe te kunnen voegen dat de moeite waard is. Op Theater aan Zee presenteerden zij de afgewerkte versie van Everything you Say, een voorstelling die eerder dit seizoen al in Antwerpen bij Rataplan te zien was. Het Zesde Bedrijf grossiert ook nu in een bijzonder intrigerende vorm van improvisatietheater. Onder leiding van coach Laura Van Dolron maakten Steve Aernouts, Joke Debaere (alle drie afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht) en Maarten Verbeuren (Conservatorium Antwerpen) eerder dit seizoen al Sidekicks, een gevatte en ontwapenende voorstelling die zonder schroom opgebouwd werd vanuit het nogal filosofische en artistiek bijzonder verdienstelijke uitgangspunt dat het postmoderne cynisme overwonnen kan worden door gewoon te geloven dat er nog verhalen te vertellen zijn. Dat door boudweg voorbij te gaan aan een verzengend pessimisme en rotsvast overtuigd te blijven van de idee dat er inhoud te communiceren is. Zonder terug te grijpen naar de klassieke vormen weliswaar. Sidekicks was een eerste poging om dat uitgangspunt naar de scène te vertalen, een minimaal geënsceneerde zoektocht naar inhoud, gebaseerd op improvisatietechnieken. In Everything you say timmert Het Zesde Bedrijf verder aan een interessante weg.

Ook in deze voorstelling staat het zoeken centraal. De scène is op twee stoelen na leeg, de belichting is egaal wit. In die doodeenvoudige ruimte 'spelen' Joke Debaere en Steve Aernouts het stel dat ze ook in het echte leven zijn en stellen ze dat koppel-zijn onophoudelijk ter discussie. Ze vragen zich ook af of een relatie eigenlijk wel meer voorstelt dan een verzameling illusies die af en toe en min of meer toevallig eens samenvallen met die van een ander.

Duidelijk afgelijnde personages zijn er niet: Joke Debaere wordt zowel Sofie als Joke genoemd en onder meer op die manier worden verschillende lagen van de voorstelling aangegeven. Het straffe aan Everything you say is dat je in dit geval niet van duidelijke dubbelrollen kunt spreken: er zit geen zichtbare systematiek achter de wisseling van de namen, de naam verandert wel maar de rol blijft altijd dezelfde of hij verandert volgens een ander patroon. Je speelt de draad van deze voorstelling kortom voortdurend kwijt maar nog voor je dat goed en wel beseft, volg je al een andere.

Het uitgangspunt levert, samen met de improvisatietechniek die ze samen met coach Laura Van Dolron hebben ontwikkeld, en ondanks de op het eerste gezicht verschrikkelijk kleffe thematiek, een bijzonder frisse voorstelling op. Een uur theater waarin de toeschouwer onophoudelijk de verkeerde kant op wordt gestuurd, waarin acteren en niet-acteren, afspraak en improvisatie, gespeelde en spontane lach elkaar aflossen alsof het niets is.

RECENSIE

WAT: Everything you say WIE: Het Zesde Bedrijf WAAR EN WANNEER: De voorstelling speelt nog twee keer op het Bronks Festival in Brussel, tussen 2 en 10 november. Een tournee volgt in januari ONS OORDEEL: Een uur fris en veelbelovend theater waarbij de toeschouwer voortdurend op het verkeerde been gezet wordt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234