Zaterdag 10/04/2021

De dorpsgek is nog niet zo gek

undefined

Lovendegem is een rustig dorp. Zeer rustig dorp op maandagavond. Maar het heeft wel een fatsoenlijk restaurant dat open is op die eerste dag van de week. Dat kan zelfs van middelgrote steden vaak niet gezegd worden. Fou du Goût opende begin dit jaar, en luidens plaatselijke inwoners is het met veel plezier onthaald. De uitbaters zijn niet aan hun proefstuk. Zowel de kok als de man in de zaal deden ervaring op in grote brasserieën in Gent, en kennen dus het klappen van de zweep.

Als we er binnenkomen is enkel een tafel van vier bezet, maar in de loop van de avond zullen nog verscheidene stellen komen aanwaaien, waardoor de voorplaats van het rijhuis gezellig vol zit. De tafels, mooi gedekt met wit linnen en glimmende glazen, staan ver genoeg uit elkaar om een vertrouwelijk gesprek te kunnen voeren, zonder dat iedereen moet mee genieten.

De gastheer stelt ons het huisaperitief voor, cava, die in de glazen aan tafel wordt gebracht, en de kaart, een zwart boekje. Het aanbod is beperkt. Een vijftal voorgerechten, evenveel hoofdgerechten, drie desserts of een kaasassortiment. Dat is goed, omdat je er dan kunt op rekenen dat er met verse ingrediënten wordt gewerkt. Het kan een handicap zijn, bedenk ik, als je, zoals hier, vaak dezelfde mensen uit de onmiddellijke omgeving over de vloer krijgt. Er is ook een verrassingsmenu voor 42 euro en 's middags een tweegangenlunch voor 13,5 euro. De wijnkaart is ook beperkt, maar plezierig en vooral plezierig geprijsd, met veel wijnen rond 25 à 30 euro.

Bij ons glas cava (5,5 euro) komen drie hapjes: een glaasje preisoep met grijze garnalen, zwarte olijven gemarineerd in parmezaan, en gerookte zalm. Eenvoudig, lekker, what you see is what you get. Bij de voorgerechten noteren we een lauwwarme carpaccio van zalm, gegratineerd met pecorino (lijkt me een vreemde combinatie), rundscarpaccio met oude balsamico en parmezaan, een soepje van venusschelpen met venkel, jus van mosselen en zure room. Bij de hoofdgerechten zijn er twee mogelijkheden voor visliefhebbers, gegrilde tonijnsteak met groenten en saus van Noilly Prat of grietfilet met risotto van aspergepunten. De vleeseters kunnen kiezen uit twee steaks (Ierse entrecote met frietjes, of filet puur met gewokte seizoensgroenten) en speenvarken.

Venkel eet ik graag, schelpjes ook, dus opteer ik voor het soepje van venusschelpen maar helaas, dat is er niet meer vanavond. Jammer, en dat zou men beter zeggen bij het aanreiken van de kaart. Dan over naar de risotto met rivierkreeftjes, zure room en groene kruiden (13,5 euro), en de sint-jakobsvruchten op romige linzen met gedroogd spek (14,5 euro). Omdat ik mijn frietketel al een tijd de deur heb uitgedaan, wil ik op restaurant wel eens frietjes eten, zeker als er bij staat dat ze 'handgesneden' zijn. Dus ga ik voor de Ierse entrecote (23 euro), en dan krijg ik er sla bij en mag ik de saus kiezen. Aangezien ik vandaag word vergezeld door de Danser, in onze vriendenkring ook bekend als Koning van de bearnaise, is de sauskeuze snel gemaakt. Voor hem wordt het speenvarken (23 euro) met puree met Tierenteynmosterd en seizoensgroentjes (waarom zijn groenten op restaurant altijd '-tjes'?)

Over de wijn zijn we het snel eens, de Nobile di Montepulciano Podere Le Bèrne 2005 fonkelt ons op de kaart al tegemoet (35 euro). Bèrne, leest mijn tafelgenoot op het rugetiket, is een Etruskisch woord voor poggio, heuvel. De sangiovese-stokken groeien op een hoogte van ongeveer 350 meter in het zuidelijk deel van Toscane en leveren een robijnrood vocht met een fruitig aroma en lichte tannines. We like it. We walsen hem in afwachting van het voorgerecht nog eens in het glas, en monsteren het interieur. Het is sober geschilderd in een soort molgrijs, enkel opgelicht door luchters met glaskralen en witte orchideeën. Smaakvol, en veilig.

Wat zegt het bord? De risotto met rivierkreeftjes had voor mij geen extra zure room moeten hebben, hij is van zichzelf al 'romig' genoeg, de groene kruidensaus had volstaan. De royale portie sint-jakobsvruchten op linzen is erg lekker, hoor ik, zij het dat de nasmaak nogal zout is. Ook het vervolg kan ons plezieren. Mijn steak is correct saignant gebakken, de frieten zijn zoals ze moeten zijn, de bearnaise passeert de strenge jury en de groene sla komt niét kant-en-klaar uit een zak. Meer moet dat niet zijn. Hoewel de Danser niet echt trek had in puree, is hij opgetogen over zijn hoofdgerecht. De lichtroze koteletjes van het speenvarken zijn succulent, de kleingesneden groenten echt van het seizoen en de puree gaat ook vlot naar binnen.

We sluiten af met een Illy-koffie (2,5 euro) waar een mini-crème brûlée bij geserveerd wordt en we besluiten dat de inwoners van Lovendegem terecht blij mogen zijn dat ze niet meer naar de stad moeten rijden als ze eens buitenshuis willen eten. n

Fou du Goût

Kasteeldreef 63, 9920 Lovendegem, 09/336.77.25,

www.foudugout.be,

open van 12 tot 14 u en van 18.30 tot 22 u,

dinsdagavond en woensdag gesloten

Vorige weken

Le Coup Vert 'in the city'

Graanmarkt 1, 2000 Antwerpen, 03/232.91.94,

zondag, maandag en dinsdagavond gesloten

Roosenberg

Patotterij 1, 9250 Waasmunster, 03/722.06.00, geen sluitingsdag

Midi Station

Victor Hortaplein 26,

1060 Brussel, 02/526.88.00,

geen sluitingsdag

Le Taxi Jaune

13 rue Chapon, 75003 Parijs,

0033-1/42.76.00.40, doorlopend open van 9 tot 1 u, zaterdag en zondag gesloten, metro Arts et Métiers

Toi et moi

Sint-Michielsstraat 31, 9000 Gent, 09/225.86.33,

woensdag, zaterdagmiddag en

zondagmiddag gesloten

La Librairie

Huidevettersstraat 60, 1000 Brussel,

02/548.70.40, open van 11.30 tot 15.30 uur, zaterdag en zondag gesloten

Antonia's Brasserie

Het Godshuis, Leemweg 11, 9980 Sint-Laureins, 09/223.15.10,

www.godshuis.be

St. Pancras Grand

St. Pancras International, Upper Concourse, Londen NW1, 0044-20/78.70.99.00, alle dagen doorlopend open, vanaf 7 uur voor ontbijt, reserveren gaat via www.searcys.co.uk/stpancrasgrand

Zilt

Stapelplein 41, 9000 Gent,

09/225.62.67,

gesloten op zaterdagmiddag, zondag

en maandag; ook take-away

De Lozen Boer

Lozen Boer 3-5, 9080 Lochristi,

09/355.54.91,

woensdag en alle avonden gesloten, vrijdag en zaterdag enkel feestzaal

Il Santo Bevitore

Via di Santo Spirito 66 r, 50125 Firenze,

0039-055/21.12.64,

zondag gesloten

We krijgen drie hapjes: een glaasje preisoep met grijze garnalen, zwarte olijven gemarineerd in parmezaan, en gerookte zalm. Eenvoudig en lekker

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234