Dinsdag 20/04/2021

Voor u uitgelegdSanda Dia

De dood van Sanda Dia: wat is er gebeurd? Wie wordt vervolgd? En wat zijn de volgende stappen?

Sanda Dia. Beeld rv
Sanda Dia.Beeld rv

Achttien leden van studentenclub Reuzegom riskeren jarenlange celstraffen na dood van de twintigjarige Sanda Dia. Hij kwam eind 2018 om het leven na een studentendoop. Dit is het belangrijkste dat u moet weten over de zaak.

Wie is Sanda Dia?

Sanda Dia (20) uit Edegem was een van de drie studenten die zich begin december 2018 lieten dopen bij Reuzegom. Dia’s vader werd geboren in Mauritanië, hijzelf was actief bij de lokale voetbalploeg en deed het erg goed als ingenieursstudent aan de KU Leuven.

Zijn dood, en vooral de details die daarover bekend raakten, heeft heel wat commotie en verontwaardiging teweeggebracht. “We zijn allemaal misselijk van wat er gebeurd is, maar nu zijn we nog zekerder van ons stuk: hier moet rekenschap voor worden afgelegd”, vatten zijn vrienden samen in een interview in De Morgen.

Hoe is de doop van Reuzegom verlopen?

De doop van Reuzegom was een tweedaagse activiteit. De drie studenten werden tijdens de eerste avond, in Leuven, verplicht een liter gin te drinken en daarna halve liters bier. In het kot van Dia werden de waterkranen onklaar gemaakt zodat ze ’s ochtends moeilijk zouden kunnen herstellen van hun kater.

Een tweede deel van de doop vond op 5 december plaats in een chalet in Vorselaar. Daar moesten ze ‘schachtenpap’ drinken, een brouwsel van visolie uit een blender waar levende goudvissen, muizen en een aal in waren gemengd. Ze moesten ook alledrie een put graven die werd gevuld met ijswater, en daarin gaan staan, waarna de anderen die gebruikten als toilet, zo blijkt uit enkele details uit het onderzoek die uitlekten in Het Nieuwsblad.

Hoe is Sanda Dia gestorven?

Sanda Dia overleed aan de gevolgen van onderkoeling. Zijn lichaamstemperatuur was na diverse ‘dooprituelen’ op een gegeven moment gedaald tot 27 graden. Er gingen uren overheen voor iemand ertoe kwam om hem naar het ziekenhuis te brengen.

Toen dat uiteindelijk toch gebeurde, kregen alle betrokkenen opdracht om maximaal sporen te wissen, ook van het WhatsApp-groepje waarin beelden van de doop waren uitgewisseld en waarin iemand al had gestuurd: ‘Dees is erover.’ Ook in het kot van Dia werden alle sporen gewist. Hij overleed enkele dagen na zijn opname in een ziekenhuis in Edegem.

Welke leden worden vervolgd?

Het parket in Hasselt wil achttien leden van de Leuvense studentenclub Reuzegom laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. De Morgen maakte een overzicht van alle Reuzegom-leden die vervolging riskeren.

Opvallend: hun ouders zijn bijna allemaal succesvol als advocaat, magistraat, tandarts of zwembadbouwer. Ze zagen zichzelf als ‘de potentiële elite’ van Vlaanderen, zo blijkt uit een gerechtelijk document. Ze laten zich bijstaan door een aantal absolute kleppers in de advocatuur, zoals Johan Platteau, Walter Damen en Hans Rieder.

Veel ogen zijn gericht op Alexander G., alias Shrek, die de doop organiseerde. De toen 20-jarige student kreeg bij Reuzegom voldoende stemmen om te worden aangeduid als ‘schachtentemmer’ met de belofte: “Ik wil er echt een bruut jaar van maken, een gestoord bruut jaar.” Ook de toenmalige preses van Reuzegom, de destijds 21-jarige Jef J. alias Zaadje, behoort tot de achttien voor wie het parket de doorverwijzing vraagt.

Waarvoor worden ze vervolgd?

De procureur wil de achttien leden vervolgen voor het toedienen van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding, onterende behandeling en weigering van hulpverlening door schuldig verzuim.

De achttien riskeren de maximumstraf van tien jaar, ook al is er in de beschikking sprake van verzachtende omstandigheden. Voor elk van hen acht procureur Jeroen Swijsen het aandeel in het drama even groot.

Wie verdedigt de nabestaanden van Sanda Dia?

De vader en enkele andere naasten van Sanda Dia worden verdedigd door advocaten Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer, kondigden ze aan in een interview in De Morgen. “Voor dit dossier is er maar één woord. En als je het uitspreekt, ga je intuïtief meteen op zoek naar de overtreffende trap. Het woord is walging.”

Advocaten Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer. Beeld © Stefaan Temmerman
Advocaten Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer.Beeld © Stefaan Temmerman

Waarom is er veel kritiek op de KU Leuven?

Na de dood van Sanda Dia zette de KU Leuven de studentenclubs onder druk om eindelijk het doopcharter te ondertekenen. Rector Luc Sels dacht krachtdadig op te treden door procedures aan te scherpen in plaats van repressief op te treden tegen de vermoedelijke daders. Sommige betrokkenen kregen een taakstraf van 30 uur en moesten een paper schrijven.

Maar nu meer details over de studentendoop naar buiten komen, vinden sommigen die sancties onvoldoende. Sommige professoren van de KU Leuven vragen in een open brief om extra straffen. Wie nog studeert aan de KU Leuven, moet onmiddellijk worden geschorst en ze vragen dat “alle banden met de universiteit verbroken worden”. Daarnaast willen ze dat de KU Leuven zich beraadt over sancties “ten aanzien van degenen die ondertussen zijn afgestudeerd, van wie er minstens één aan onze universiteit tewerkgesteld zou zijn”.

Ook oud-rector Rik Torfs is in De Morgen streng voor de KU Leuven: “Ik doe dit niet graag, als gewezen rector wil ik me niet met het huidige beleid moeien, maar over dit soort censuur kan ik niet langer zwijgen. Er zijn grenzen aan alles.”

Rector Luc Sels wil naar eigen zeggen het proces afwachten alvorens nieuwe stappen te zetten. “We moeten opletten met een volkstribunaal nog voor de verwijzing naar de correctionele rechtbank is gebeurd”, zei hij in Terzake. “We zijn nu een trial by media aan het voeren, dat is mijn grote vrees. Dat kan de rechtszaak die nog volgt in gevaar brengen.”

Wat zijn de volgende stappen?

Op 4 september moet de raadkamer zich buigen over het al dan niet of doorverwijzen van de verdachten.

Daar zijn enkele mogelijkheden:
• Er wordt beslist dat verder onderzoek noodzakelijk is. Het dossier wordt dan teruggestuurd naar het parket;
• De verdachten kunnen buiten vervolging worden gesteld als er onvoldoende bewijzen zijn;
• Er wordt beslist dat er voldoende bezwaren zijn en de verdachten worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Download de app van De Morgen om een bericht te ontvangen bij een belangrijke ontwikkeling of schrijf u in voor de breaking-nieuwsbrief.

De dood van Sanda Dia

De reconstructie van zijn doodsstrijd maakte ook zijn vele vrienden misselijk. ‘De daders moeten iets krijgen dat ze voor de rest van hun leven meedragen.’

Sven Mary verdedigt vader van Sanda Dia in Reuzegom-zaak: ‘Ik ga die studenten tegen elkaar opzetten. Ik ga ze gek maken. Dat beloof ik nu.

De druk op KUL-rector Luc Sels neemt toe in Reuzegom-zaak: ‘Ik hoor enorm veel verontwaardiging in alle geledingen van de universiteit.’

Deze 18 Reuzegommers riskeren 10 jaar cel na de dood van Sanda Dia

Alexander G., ‘schachtentemmer’ bij Reuzegom, wilde er ‘een gestoord bruut jaar van maken.

Opinie

Jeroen Olyslaegers: ‘Sanda Dia was niet wit. Tijdens een doopritueel werd hij dood gefolterd. Er bestaat geen ander woord voor.’

Aya Sabi: ‘Dit is geen uit de hand gelopen studentendoop. Dit is moord.’

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234