Maandag 08/03/2021

StandpuntTine Peeters

De dood van Daniël zou een extra motivatie moeten zijn om de strijd tegen mensensmokkel op te drijven

Tine Peeters is journalist bij De Morgen.

Woensdagmiddag werd de negenjarige Daniël, het zoontje van een Palestijnse moeder en een Libanese vader, dood teruggevonden op de terreinen van het asielcentrum van Broechem. Een dag eerder had zijn tante deze sms ontvangen: “Bezorg ons 100.000 euro of je zal de jongen nooit meer terugzien.”

Lees ook:

Een gijzeling die halfweg fout liep? Na de moord op de negenjarige Daniël in het Fedasil-opvangcentrum in Broechem zijn er nog altijd meer vragen dan antwoorden

Zo gaan mensensmokkelaars te werk: ‘Bij sommigen krijg je familiekorting, bij anderen moet je net bijbetalen’

Was dat een vraag om losgeld na een ontvoering of ging het om een openstaande schuld? Werd Daniël ontvoerd omdat zijn ouders hun mensensmokkelaars nog niet alle geld voor hun overtocht betaalden? Voorlopig blijven die vragen onbeantwoord en de doodsoorzaak onopgehelderd. 

Smerige en gewetenloze business

Dat de motieven van de moordenaars nog niet glashelder zijn, mag er echter niet voor zorgen dat de politiek na deze moord enkel haar medeleven betuigt aan de ouders van Daniël en voor de rest de hele zaak blauwblauw laat. 

De dood van Daniël zou, hoe wrang dat ook klinkt, een extra motivatie moeten zijn om de strijd tegen mensensmokkel nog forser te maken. Die handel in mensenlevens is een smerige en gewetenloze business, vaak lucratiever dan de drugssmokkel. Geen enkele vluchteling kan zomaar een vliegticket van Ryanair kopen. Uren- en soms dagenlang liggen deze mensen opgestapeld als koopwaar in auto’s of vrachtwagens, en ze moeten daar tienduizenden euro’s per gezinslid voor neertellen.

Sensibiliseringsactie

Slachtoffers van mensensmokkel kunnen een statuut krijgen wanneer ze samenwerken met het gerecht om deze mensensmokkelaars te berechten. Aan hun getuigenis hangt een tijdelijke verblijfsvergunning vast, maar toch wordt er nauwelijks gebruik van gemaakt. De slachtoffers zien zo’n getuigenis vaak als verraad aan de mensensmokkelaars, niet zelden land- of clangenoten, of ze vrezen vergeldingsacties van deze misdaadbendes. Justitieminister Koen Geens (CD&V) roept nu terecht op tot een sensibiliseringsactie, al was dat beter al vroeger gebeurd. Elke ambtenaar, elke arts, elke vrijwilliger die met asielzoekers in contact komt, zou hen op het bestaan van dit statuut moeten wijzen. Zodat politie en parket vaker deze internationaal vertakte netwerken kunnen blootleggen en ontmantelen.

Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) staat, zegt ze zelf, voor een streng, rechtvaardig en altijd menselijk asielbeleid. Minister Geens zal haar in die ambities zeker niet tegenspreken. Als die twee federale lijsttrekkers – beiden in Vlaams-Brabant trouwens – dat menen, dat ze dan in deze campagne zeggen dat de strijd tegen mensensmokkel bovenaan op de politieke agenda moet. En als ze mee de pen van het regeerakkoord vasthouden na 26 mei, dan trekken ze daar genoeg middelen en mankracht voor uit in de komende legislatuur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234