Dinsdag 03/08/2021

De dokken als nieuw park van 't stad

Vijf glazen woontorens, ontworpen door drie internationaal gerenommeerde architecten, een wandelpromenade en een park van Wirtz. Dat wil projectontwikkelaar Project2 tot stand brengen op de gronden aan het Kattendijkdok in de oude Antwerpse havenwijk 't Eilandje. Tegelijk gaat Project2 in zee met partners als Het Toneelhuis, Koninklijk Ballet van Vlaanderen en ArtHouse om in het voormalige scheepsherstellerslokaal 'de Shop' en de historische Montevideo-magazijnen zalen voor theater, concerten en de betere film te realiseren.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Eric Rinckhout

In maart 2002 bracht het Antwerps Gemeentelijk Havenbedrijf enkele panden en een groot stuk grond naast een van de oude havendokken op de markt. Toen op 3 oktober de enveloppes met de biedingen werden opgemaakt, kon het Havenbedrijf opgelucht ademhalen. Er waren veel geïnteresseerden én het minimumbod werd steeds overschreden. Van de projectontwikkelaars die op alledrie de loten boden, presenteerde Project2 gisteren zijn plannen voor 't Eilandje. En die ogen indrukwekkend.

Project2 realiseert momenteel in de oude Antwerpse havenwijk het grootschalige Koninklijk Entrepot, een ontwerp van de Duitse architect Hans Kollhoff. Gedelegeerd bestuurder Alon Amar benadrukt dat de projecten een voorbeeldfunctie moeten hebben voor de hele wijk. Kwaliteitsvolle architectuur kan een sneeuwbaleffect hebben. Amar zweert bij een globale aanpak met ervaren architecten. Om versnippering tegen te gaan en om de diverse projecten goed op elkaar af te stemmen bood Project2 dan ook op alledrie de loten: de gronden aan het Kattendijkdok, de Montevideo-magazijnen en 'de Shop', die op 't Eilandje trouwens vlak naast elkaar liggen en een geografische eenheid vormen.

Aan de rand van het Kattendijkdok wil Project2, helemaal in overeenstemming met het masterplan van de stad, vijf woontorens optrekken. Ze zijn 50 meter hoog en van glas, staan niet op één lijn en zijn gelijkaardig maar niet identiek. Ze zijn grootschalig maar tegelijk licht en speels door de verscheidenheid van vormen, openingen en soorten glas. Twee torens werden door de Britse architect David Chipperfield ontworpen: ze zijn vrij strak en in een soort rasterwerk gevat. Ook de Zwitserse architecten Gigon & Guyer tekenen voor twee torens, groenige kubussen die geritmeerd worden door terrassen die in de winter met glas afsluitbaar zijn. Het eveneens Zwitserse bureau Diener & Diener ontwierp de toren die het nauwst bij de stad aansluit: een soort horizontale huizenrij, een mozaïek van wooneenheden die zich over meerdere verdiepingen kunnen uitstrekken. De wooneenheden in de vijf torens kunnen aan de smaak en de portemonnee van de koper worden aangepast: de units gaan van 50 tot 250 m2. Project2 wil een sociale mix nastreven en stelt dat de appartementen 'betaalbaar zijn': voor een eengezinsflat met twee slaapkamers ligt de prijs rond de 100.000 euro. Met zicht op stad en haven. Tussen de torens en het water komt een 25 meter brede wandelpromenade. Tussen de torens en langs de kade legt de beroemde Belgische landschapsarchitect Wirtz een park aan. Wirtz spreekt zelf liever van perkjes: "Heel eenvoudig: gras en bomen. Ze verbinden de verticale structuren." Al wandelend kan de Antwerpenaar zo opnieuw zijn oude dokken ontdekken. Zulke grote, open ruimtes zijn als parken in de stad, zei een spreker gisteren.

Maar 't Eilandje mag geen slaapstad worden, zegt Alon Amar. Daarom worden er ook kantoren, cafés, winkels en restaurants voorzien en werkt Project2 samen met een aantal culturele partners. Met Het Toneelhuis zorgen ze voor een nieuwe invulling van 'de Shop'. Het Toneelhuis bespeelt de Bourla-schouwburg, maar die is kwetsbaar en niet echt geschikt voor concerten of jongerenprogramma's. Bovendien zit Het Toneelhuis verspreid over zeven locaties in de stad, waar allemaal huur voor moet worden betaald. Centralisatie zou een goede zaak zijn. Het ontwerp van de Belgische architecten Dhooghe & Werckx, die ook de Minard-schouwburg in Gent aanpakten, ziet er veelbelovend uit: 'de Shop' wordt omgebouwd tot een cultureel complex met middelgrote en kleine podia, een polyvalente zaal, kantoren, repetitieruimten en een ruim café in het kopvolume, de herkenbare rotonde van 'de Shop'.

Daarnaast liggen de Montevideo-magazijnen, waarvan Project2 een kunstencentrum wil maken met de lokalen van de Antwerpse Balletschool, het decoratelier van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (dat aan de overkant van de straat zijn productiecentrum heeft) en ArtHouse, een bioscoopcomplex met zes middelgrote zalen voor de betere film. Als verbinding tussen 'de Shop' en de Montevideo is er een wellnesscentrum gepland, met restaurant en winkel. De architecten FDA en BBSC willen de typische structuur van de Montevideo behouden door te werken met containerachtige structuren voor de klaslokalen en de cinemazalen. Er wordt een open doorzicht gecreëerd in het gebouw en langs de waterkant wordt achter de bakstenen façade een tweede glazen gevel gecreëerd.

Wie de drie loten toegewezen krijgt en kan beginnen bouwen, wordt door de stad Antwerpen beslist op 19 december. Dan wordt ook de knoop doorgehakt voor de Red Star Line-gebouwen en de Droogdokken, twee loten waarvoor Project2 eveneens plannen heeft.

't Eilandje mag geen slaapstad worden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234