Woensdag 01/02/2023

De doden van Virginia Tech

Ross Alameddine (20)

XNet voor hij afgelopen maandag naar zijn fatale les Frans ging, logde Ross Alameddine nog even in op Facebook.com. Hij wilde een vriend een gelukkige verjaardag wensen. Het leven lachte Alamedinne toe. Hij had net beslist dat Engels zijn hoofdvak zou worden en belde de avond voor de schietpartij nog vol plannen naar zijn moeder. De tweedejaarsstudent was een hevige fan van de jazzformatie Medeski, Martin and Wood. Zo erg zelfs dat hij speciaal om die reden vorig semester een vak muziektheorie volgde. Naast jazz was zijn grote passie de computer: Alameddine was een gadgetfreak die gek was op videogames.Christopher 'Jamie' Bishop (35)

XJamie Bishop doceerde sinds twee jaar Duits aan Virginia Tech maar deed zoveel meer dan dat. Bishop ontwierp boekomslagen, nam foto's, droomde erover om de wereld te verbeteren én was gepassioneerd door sciencefiction. Een liefde die hij deelde met zijn vader, Michel Bishop, een gevierd sciencefictionauteur. Bishop behaalde zijn diploma aan de University of Georgia en trok later naar de universiteit Christian-Albrechts in het Duitse Kiel. Daar spendeerde hij, volgens zijn eigen dagboek, vooral veel tijd aan "het drinken van bier en het hof maken van een zeker Fraulein". Dat was Stefanie Horner, ook een docente aan de universiteit in Virginia en inmiddels de echtgenote van Bishop.

Brian Bluhm (25)

XNog een week. Niet meer dan zeven dagen scheidden Brian Bluhm nog van zijn doctoraat als burgerlijk ingenieur aan Virginia Tech, toen Cho Seung-hui roet in het eten strooide. In juli zou Bluhm naar Baltimore verhuizen, waar hij al een contract voor een baan én voor een appartement op zak had. De verlegen Bluhm werkte aan Virginia Tech ook als assistent. Hoewel hij zijn job graag deed, had hij er een probleem mee om studenten slechte beoordelingen te geven. Zo voorzichtig als hij was op school, zo gepassioneerd was hij in zijn hobby. Bluhm was een superfan van baseballploeg de Detroit Tigers en sinds jaar en dag een fervent commentator op allerlei websites. Ryan C. Clark (22)

XToen Ryan C. Clark de eerste schoten hoorde, twijfelde hij geen moment. Als studentenbegeleider van West Ambler Johnston Hall was het zijn taak om poolshoogte te nemen. Clark zou zijn plichtsgevoel met de dood bekopen. 'Stack', zoals zijn vrienden hem noemden, was bijna afgestudeerd. Na het behalen van zijn diploma wilde hij doctoreren als psycholoog. Aan de universiteit speelde de grote, magere Clark in de fanfare The Marching Virginians. Hij was erg geliefd. Samen met zijn beste vriend had hij er zijn hobby van gemaakt om T-shirts te ontwerpen en die vervolgens door te verkopen aan straatventers. Al sinds jaar en dag werkt hij 's zomers twee weken lang als vrijwilliger in een kamp voor mentaal gehandicapte kinderen. Op zijn internetprofiel zette Clark de opvallende leuze 'Elke kakkerlak is een gazelle voor zijn moeder'.

Austin Cloyd (19)

XAustin Cloyds vader werkt sinds 2005 als professor boekhouden aan Virginia Tech. Hij bleef afgelopen maandag gespaard. Zijn dochter niet. Wie het MSN-profiel van Cloyd, een eerstejaars studente internationale studies, leest, ontdekt een doorsneetiener. Ze keek graag naar series zoals Gray's Anatomy en Desperate Housewives, hield van de boeken van Dan Brown en was een fervente fan van presidentskandidaat Barack Obama. Op dit moment was ze nog een vrolijke vrijgezel maar ooit wilde ze een eigen gezin mét kinderen. Cloyd hield van haar leventje, al was het studeren er soms te veel aan. Bij 'beroep' vermeldt ze op haar profiel 'student... yuck'.

Jocelyne Couture-Nowak

XAcht jaar geleden verhuisde Jocelyne Couture-Nowak samen met haar echtgenoot Jerzy en haar twee dochters Sylvie en Francine vanuit het Canadese Truro, Nova Scotia, naar Blacksburg. Haar man kreeg een baan als hoofd van het departement tuinbouw aan Virginia Tech, zij gaf Frans aan dezelfde instelling. Haar studenten en collega's omschrijven Couture als een 'levendige, enthousiaste en inspirerende' vrouw. Ze was dan ook erg ondernemend. In Truro richtte ze een eigen Franse school op. Ook nu zat ze weer boordevol plannen, zij het dan op privévlak. Het gezin Couture had net zijn huis verkocht en was bezig met het organiseren van een verhuizing.

Daniel Perez Cueva (21)

XOp zijn zestiende kwam Daniel Perez Cueva samen met zijn broers en zussen en moeder vanuit Peru naar de VS. Zijn vader bleef achter in zijn thuisland, in de hoop snel een visum te pakken te krijgen. Vijf jaar later wacht hij nog altijd. Daniel zelf bleef niet stilzitten. In twee jaar tijd haalde hij zijn diploma secundair onderwijs en vervolgens ging hij Frans studeren aan Virginia Tech. "Hij wilde per se een diploma van een Amerikaanse universiteit", aldus mama Betty, "en als hij een doel voor ogen had dan deed hij al het mogelijke om dat te bereiken." Op korte termijn was dat doel een leuke vakantiejob. Cueva had al een paar afspraken geregeld bij de Italiaanse en Franse ambassades in Washington in de hoop dat zij hem een stage konden bezorgen.

Kevin P. Granata (45)

XOnder zijn collega's stond professor Kevin P. Granata vooral bekend als een hardwerkende, extreem intelligente man. Hij rondde zijn doctoraat als ingenieur af in minder dan vier jaar tijd en was daarmee recordhouder aan het labo waar hij dat presteerde. Granata behaalde zijn diploma's - naast ingenieur was hij ook fysicus - in Ohio maar sinds 2003 doceerde hij aan Virginia Tech. Hoewel hij zijn werk graag deed, draaide zijn leven, naar eigen zeggen, om zijn gezin. Granata was getrouwd met Linda Ankenman en had drie kinderen: Alex, Eric en Ellen. Ondanks zijn drukke carrière maakte hij vaak tijd om te sporten. Granata was een verwoed deelnemer aan bi- en triatlons.

Matthew Gwaltney (24)

XNog een paar details en Matthew Gwaltneys thesis over manieren om droogtes te voorspellen zou af geweest zijn. Daarna was het een kwestie van formaliteiten vooraleer hij zijn diploma burgerlijk ingenieur op zak zou hebben. Gwaltney, die in zijn vrije tijd een fervent basketbalspeler was, wist al wat hij deze zomer zou doen: opnieuw verhuizen naar zijn thuisstad Richmond en daar aan het werk gaan. De jobaanbiedingen stroomden binnen. Afgelopen donderdag was hij nog in Richmond geweest voor een sollicitatiegesprek. 's Avonds ging hij uit eten met zijn ouders. Het was meteen de laatste keer dat ze hun enige kind zouden zien.

Caitlin Hammaren (19)

XZe was de typische 'all American girl'. Caitlin Hammaren reed paard, speelde viool, was de beste leerlinge in haar klas, was een uitmuntend tennisspeelster en leidde het schoolkoor. Het lijkt erop dat Hammaren, die internationale studies volgde maar het liefst van al paardenkinesiste wou worden, door iedereen geliefd was. Ze was het meisje met de leuke ideeën, het meisje ook dat naar haar prom ging in een handgemaakte jurk in renaissancemodel aan de arm van een jongen in een paarse kilt. En het meisje dat zich niks aantrok van wat anderen daarvan dachten. Voor haar ouders is de dood van hun enig kind een enorme klap.

Jeremy Herbstritt (27)

XJames Herbstritt kwam uit een hechte familie. Hij groeide samen met zijn broer en twee zussen op op een boerderij in West-Pennsylvania. Net zoals zijn broers en zussen was hij een sportfreak. Herbstritt zat in de estafetteploeg van Virginia Tech. Terwijl hij neergeschoten werd, supporterden zijn ouders in Boston voor een van zijn zussen die daar een marathon voor het goede doel liep. Herbstritt had al diploma's op zak als biochemicus en burgerlijk ingenieur en was nu bezig aan een doctoraat.

Rachael Hill (18)

XBehalve volleybal, schoenen en piano was Rachel Hills grote passie de Bijbel. Iedereen die haar kende beschrijft haar als 'een echte christen'. Ze strooide kwistig Bijbelcitaten in het rond en was ervan overtuigd dat er meer tussen hemel en aarde is. Aan Virginia Tech zat ze in haar eerste jaar biologie. Hill was enig kind.

Emily Jane Hilscher (19)

XPaarden stonden centraal in het leven van Emily Hilscher, het eerste slachtoffer van de schietpartij. Op haar negende leerde ze, thuis in Woodville, Virginia, op een pony te rijden. Al snel nam ze ook deel aan vossenjachten en jumpings. 's Zomers werkte ze in een plaatselijke dierenkliniek. Het verbaasde dan ook niemand toen ze ervoor koos om een opleiding tot veearts te volgen met als grote droom een specialisatie in paarden. Hilscher woonde op de campus in West Ambler Johnston Hall. Haar kamer, nr. 4040, lag naast die van slachtoffer nummer 2, Ryan Clark. Ze heeft nog een jongere zus, Erica.

Jarrett L. Lane (22)

XHij was net verjaard en de toekomst lachte hem toe. Jarrett Lane, die door kennissen omschreven wordt als erg 'toegewijd', zou binnen enkele maanden afstuderen als ingenieur aan Virginia Tech. De volgende stap in zijn leven was al geregeld: Lane had een doctoraatsbeurs in de wacht weten te slepen en zou zich verder specialiseren aan de universiteit van Florida. Tot die fatale maandag in de les van professor Loganathan. Zelf beschreef Lane zich in een internetprofiel vooral als 'erg gelovig' en 'extravert'. Hij werd opgevoed door zijn moeder en grootmoeder, en als hij thuis was, ging hij nog steeds trouw mee naar de plaatselijke baptistenkerk.

Matthew J. La Porte (20)

XAls jonge tiener was Matthew La Porte een grote, wat stille jongen, geen doetje. Dat veranderde toen hij naar de Carson Long Military Academy trok. De militaire opleiding deed La Porte naar eigen zeggen goed. "Ik was in de war", zo zei hij in zijn afstudeerspeech, "maar nu heb ik mezelf gevonden. Carson was mijn tweede kans. Hier heb ik geleerd hoe ik verantwoordelijkheid moet nemen voor mezelf en voor anderen." La Porte was gepassioneerd door kunst en muziek. Zo speelde hij al van kleinsaf aan cello en drum. Toch lag zijn toekomst bij het leger. Zijn plan was om na zijn afstuderen bij de luchtmacht te gaan. La Porte laat naast zijn vader Barbara en moeder Joseph ook een jongere zus, Priscilla, achter.

Henry J. Lee (20)

XHenry Lee werd geboren in China als 'Hen Li'. Toen hij als klein jongetje met zijn ouders en de rest van het gezin naar de VS emigreerde, ondervond hij heel wat moeilijkheden om zich te integreren. "Hij sprak geen Engels en durfde het ook niet te spreken", aldus de directeur van zijn basissschool. "De eerste maanden hebben we enkel met gebaren gecommuniceerd." Uiteindelijk overwon Li, die zijn naam verwesterde tot 'Henry Lee', zijn angst en werd een erg goede student. "Het was moeilijk aanpassen", zei hij ooit. "Ik kon nog niet eens blijven stilzitten en nu ben ik een van de besten van de klas. Daar ben ik vreselijk trots op." Lee studeerde informatica aan Virginia Tech.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234