Donderdag 20/01/2022

De diplomatieke kracht van zuurkool

Parijs en Berlijn proberen EU-plooien glad te strijken in Straatsburgs restaurant

Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

Restaurant Schadt in Blaesheim bij Straatsburg, specialiteit: choucroute alsacienne, zuurkool op Elzasser wijze. Daar vond gisteravond het informele diner plaats waarop de Franse president Jacques Chirac, minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine, diens Duitse ambtsgenoot Joschka Fischer en de Duitse kanselier Gerhard Schröder de toekomst van hun - slabakkende - wederzijdse betrekkingen, en dus van Europa, bespraken.

Jarenlang golden Parijs en Bonn als de motor van de Europese pacificatie en eenwording, maar het sinds de hereniging teruggevonden Duitse zelfvertrouwen en de symbolische verplaatsing van de hoofdstad naar Berlijn, baren de Fransen zorgen. Vooral, zoals na afloop van de recente Europese top van Nice bleek, nu Duitsland zich gaandeweg als de belangrijkste kracht binnen de Unie opwerpt.

Want de Duitsers mochten zich na het compromis van Nice rustig tot de winnaars rekenen: Duitsland, dat met bijna 83 miljoen inwoners economisch een stuk zwaarder weegt dan Frankrijk, hoeft zich in de toekomst immers niet langer op Parijs te beroepen om Europese meerderheidsbesluiten te blokkeren. Onze herenigde oosterburen hebben daarmee behoorlijk aan politieke invloed gewonnen.

Het is bekend dat de Franse president Chirac en de Duitse kanselier Schröder het stukken minder met elkaar kunnen vinden dan hun respectieve voorgangers, Mitterrand en Kohl. Maar ook tussen die laatsten verliep het begin jaren '90, toen Duitsland sneller dan verwacht weer één werd, al niet meer zó gesmeerd. Zo wordt in Berlijn nog steeds met onbegrip gereageerd op het wantrouwen van Frankrijk, dat de Duitsers na de val van de Muur de definitieve erkenning van de oostelijke Oder-Neisse-grens oplegde. De Bondsrepubliek, zo klonk het op de rechteroever van de Rijn, zou ook zonder duur verdrag haar handen wel van Polen afhouden. Duitsland was ook allesbehalve opgetogen over het systematische njet van Frankrijk als het de vermindering van zijn nettobijdrage aan de Unie ter sprake bracht; of over de koude rillingen die Parijs kreeg bij het Duitse voorstel om de EU tot een heuse federatie om te vormen.

Dat laatste idee is het stokpaardje van Joschka Fisher, die er in mei vorig jaar een 'historische' toespraak aan de Berlijnse Humboldt-universiteit voor over had. Zowel Fischer als kanselier Schröder tonen zich voorvechters van een Europese grondwet, een project waarvoor het inmiddels goedgekeurde Charter van de Fundamentele Rechten als grondslag moet dienen. Frankrijk blijft in de EU hooguit een intergouvernementele statenbond zien. Het is niet bereid de erg gekoesterde eigen soevereiniteit aan een soort Verenigde Staten van Europa op te geven. De Europese Commissie, en met name voorzitter Prodi, ziet wél brood in het Duitse denkspoor.

Hoe dan ook, zowel Frankrijk als Duitsland beseffen dat hun meningsverschillen de vlotte werking van de Unie niet ten goede komen, vooral niet nu zij alle hens aan dek roept om het gekkekoeiendebacle aan te pakken. Bovendien zijn er maar weinig maanden meer te gaan vóór de euro het doen en laten van miljoenen EU-burgers een nieuwe wending zal geven. Dat alles is nog buiten de grootste uitdaging gerekend die de Unie te wachten staat: haar uitbreiding met liefst twaalf nieuwe lidstaten.

Of het gastronomische diner van gisteravond Berlijn en Parijs nader tot elkaar gebracht heeft, moet nog blijken. Aan de ongetwijfeld voortreffelijke zuurkool van Schadt zal het niet gelegen hebben.

Frankrijk ziet de EU als statenbond, Duitsland wil een federatie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234