Zondag 31/05/2020

'De dingen ernstig doen en uzelf niet te ernstig nemen'

De hoogste toon heeft hij nooit gevoerd in de Wetstraat maar als een basso continuo was hij er wel altijd aanwezig. Met 23 dienstjaren is Brussels CD&V-minister Jos Chabert officieel de minister die het langst in functie bleef in de Belgische politieke geschiedenis - een record dat hij dit jaar van Paul-Henri Spaak afsnoept. Het recept voor een langdurig ministerschap volgens Jos Chabert.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Jos Chabert is sinds de parlementsverkiezingen van 1999 de enige overblijvende christen-democratische minister, als lid van de Brusselse gewestregering. Voor de CVP (nu CD&V) is het ooit anders geweest. Tussen 1958 en 1999 zat de CVP onafgebroken mee in de coalitie, meestal als belangrijkste regeringspartij. Vanaf 1973 is Chabert erbij, als minister van Nederlandstalige Cultuur in de (kortstondige) regering-Leburton. Het is de tijd van Renaat Van Elslande, Herman Vanderpoorten, Paul Vanden Boeynants en Jos De Saeger, toentertijd allemaal minister in dezelfde regering.

En Chabert blijft minister in de elkaar snel opvolgende regeringen. Hij is erbij onder Leo Tindemans, maakt het Egmontpact mee, overleeft het, en komt als minister terug onder Wilfried Martens. In 1981 maakt hij een cruciale fout. Na de smadelijke val van Martens IV stapt hij in volle economische crisis in de daaropvolgende roomsrode regering-Eyskens, die eveneens snel en roemloos aan haar einde komt. Een wraakzuchtige Martens zal de CVP-ministers die de kant van Eyskens kozen niet meer opnieuw in zijn kabinet opnemen. Pas aan het eind van de jaren tachtig keert Chabert terug naar het hoogste ambt, als minister in de pas gecreëerde Brusselse Executieve. Een positie die hij tot op vandaag niet verlaten heeft.

Chabert heeft een rijk palmares van ministerambten aan elkaar geregen. Hij was achtereenvolgens minister van Nederlandstalige Cultuur, Verkeer, PTT, Openbare Werken, Hervorming der Instellingen, en in de Brusselse regering vervolgens minister van Financiën en Begroting en van Verkeer. "Ik ben nooit de man van de grote ideologieën geweest", geeft hij toe. "Voor mij telde het concrete beleid als toepassing van die ideologie. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot departementen die dichtbij de mensen stonden." Bijvoorbeeld Verkeer. "Als minister van Verkeer voerde ik de verplichte gordeldracht in en de snelheidsbeperking. Dat waren niet meteen zaken waarmee een mens populair wordt, maar ik heb die altijd met gezag proberen uit te dragen."

Het allerhoogste ambt, dat van premier, werd hem nooit gegund. Sans rancune? "Ja, ik heb ooit de kans gehad om formateur te worden, maar ik heb die kelk aan mij laten voorbijgaan. Op het moment kun je daar dan even spijt over hebben, maar nu ben ik erg gelukkig met die beslissing. Ik heb erg veel kunnen verwezenlijken als vakminister, en ik heb veel premiers zien passeren."

Als 'officieel' inwoner van Brussel kon Chabert nog een mooie tweede lente aan zijn carrière toevoegen. Chabert is al zolang Brussels minister als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat. Voor Brusselse Vlamingen is het dan ook iets gemakkelijker om een recordperiode regeringslid te blijven. Ook andere politieke 'oudjes' zoals Vic Anciaux (VU, tot 1998) en Rufin Grijp (SP.A, tot vandaag) kunnen in de hoofdstad lang standhouden. Als er één man het record van Chabert zou kunnen bedreigen, zou het wel eens de Vlaamse en Brusselse VLD-minister Guy Vanhengel kunnen zijn.

De weinig flatterende bijnaam die Chabert sinds het Egmontpact meedraagt, is 'de zwijger', omdat hij zich toen als minister en Brusselaar ver van alle communautaire standpunten hield. "Verdraagzaamheid is mijn ideologie. Als minister moet je met iedereen overweg kunnen", zegt Chabert nu. "Ik heb me altijd meer beziggehouden met bruggen bouwen dan met bruggen opblazen."

En wat na de regionale verkiezingen van 2004? Het woord stoppen komt niet uit de mond van de minister. "Ik spreek me daar nu niet over uit. We zullen wel zien wat de partij voor mij in petto heeft. Ik ben nooit cynisch of arrogant geworden door de macht. De dingen ernstig doen en jezelf niet te ernstig nemen, dat is het geheim. Ik voel me nog zo fris als op de eerste dag van mijn ministerschap. En de rest weet je maar nooit."

'Ik voel me nog zo fris als op de eerste dag van mijn ministerschap'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234