Woensdag 08/02/2023

Arbeidsmarkt

De digitalisering pakt uw werk af? Net niet

Een zorgcentrum voor bejaarden in  De Panne. De gezondheidszorg is een van de sectoren waar het meeste job bij zullen komen. Beeld Damon De Backer
Een zorgcentrum voor bejaarden in De Panne. De gezondheidszorg is een van de sectoren waar het meeste job bij zullen komen.Beeld Damon De Backer

Door de oprukkende digitalisering zal onze arbeidsmarkt fundamenteel wijzigen. Maar alarmkreten zijn uit den boze. Netto zullen er jobs bij komen, mits we de juiste maatregelen treffen. Dat blijkt uit een studie van technologiefederatie Agoria die vandaag wordt voorgesteld.

Lieven Desmet

Robots nemen onze jobs over? Die alarmkreet wordt regelmatig geslaakt. Ten onrechte, lijkt het. De digitalisering heeft uiteraard een impact op onze arbeidsmarkt. Jobs zullen verdwijnen, andere jobs zullen veranderen. Maar de beroepsbevolking, goed voor 4,7 miljoen mensen, hoeft evenwel niet lijdzaam toe te zien, stelt technologiefederatie Agoria in haar rapport ‘Shaping the future of work’, dat vandaag wordt voorgesteld op een studiedag. De Morgen kon het al inkijken.

Uit de analyse van Agoria, die hiervoor samenwerkte met de Nationale Bank, het Federaal Planbureau, het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) en consultant Roland Berger, blijkt dat er vooral vacatures bij komen. “De digitalisering en de economische dynamiek die vandaag al is ingezet, zullen zeker leiden tot jobvernietiging. Maar voor elke job die in de toekomst niet meer gevraagd zal worden, zal er een vraag naar 3,7 jobs gecreëerd worden. De vraag naar werkenden zal het aanbod overtreffen vanaf 2021. Tot minstens 2030 zal de kloof tussen vraag en aanbod verder groeien”, luidt het.

Het jobaanbod groeit tussen nu en 2030 van 4,7 miljoen tot 5,4 miljoen stuks. Over die periode zullen er 235.000 banen verdwijnen, voornamelijk door automatisering en digitalisering. Tegelijk komen er 864.000 banen bij, wat het nettototaal op een winst van 629.000 banen brengt. Aan de verlieskant zit de veeleer traditionele handenarbeid in sectoren als landbouw, metaal en houtindustrie.

Jobs die fundamenteel zullen veranderen zijn die van bijvoorbeeld winkelbedienden en productieoperatoren. Een toenemende vraag (+151.000 jobs) is er voor de financiële sector, transport en logistiek, bouw en ICT. Maar in de gezondheidszorg, dienstensector en het onderwijs boeken we de echte winst met 510.000 nieuwe jobs.

Activering, migratie en omscholing

Maar, waarschuwt Agoria, die jobs zullen niet vanzelf ingevuld raken. Zonder maatregelen zullen in 2030 in België maar liefst 584.000 vacatures open blijven staan, met een verlies aan economische groei tot gevolg. Dat betekent dat massaal veel werkenden omscholing nodig hebben naar een nieuwe, duurzame job. Net die sectoren waar de grootste vraag is, hinken achterop op vlak van instroom via het onderwijs.

Maar omscholen en nieuwe vaardigheden aanleren zullen op zich niet genoeg zijn. Er zal vooral werk moeten worden gemaakt van het activeren van niet-werkenden. Ook een gerichte economische migratie kan een duwtje in de goede richting betekenen, meldt het rapport. Tot slot zou een verdere productiviteitsstijging, waardoor meer efficiëntiewinsten geboekt kunnen worden, eveneens de vraag naar jobs helpen compenseren. Daarvoor wordt vooral uitgekeken naar technologische vernieuwingen. Voorts stelt Agoria dat studenten beter geïnformeerd moeten worden over de evoluties op de arbeidsmarkt, en dat digitale en aanverwante vaardigheden een prominentere plek moeten krijgen in alle studierichtingen.

“De transformatie van de arbeidsmarkt gaat snel en belangt iedereen aan. We hebben gelukkig de kans om ze met vertrouwen aan te pakken en de toekomst op dit vlak veilig te stellen”, besluit gedelegeerd bestuurder Marc Lambotte.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234