Vrijdag 13/12/2019

De dictatuur van de punten in de kermiskoersen

De organisatoren van Fayt-le-Franc zijn op de kar van de internationale vernieuwing gesprongen. Wat vorig jaar nog een banale kermiswedstrijd was, heet nu een koers van de categorie 1.4. Het staat niet alleen chiquer, maar de renners komen er ook op af als bijen op honing. De Deen Frank Hoj (27) won in Siberische weersomstandigheden overigens in een spurt met drie de wedstrijd in de Waalse grensgemeente.

Fayt-le-Franc

Eigen berichtgeving

Ief Vertommen

Frank Hoj reed twee jaar geleden in de Belgische Palmans-ploeg waarvoor hij vijf wedstrijden won. Zijn overstap naar het US Postal van Lance Armstrong was geen onverdeeld succes. Terwijl de Amerikanen meer mikken op rittenkoersen, ontdekte Hoj dat zijn geliefkoosd terrein veeleer gelegen is op de Vlaamse kasseien en heuvels. Vorig jaar leverde hem trouwens geen enkele overwinning op en dus verkaste hij naar het Franse La Française des Jeux. Dit jaar mag hij al aan het feesten, zij het wel in door merg en been dringende regen en kou, om nog te zwijgen over de hagelbollen die in de finale als knikkers op het wegdek bleven liggen.

Tot vorig jaar maakte ook Fayt-le-Franc nog deel uit van de bonte verzameling kermiskoersen, later omgedoopt tot het 'regionale circuit', die België ooit rijk was. Volkse toestanden met frietkramen, volgelopen cafés en bookmakers. Kortom: folklore in de breedste betekenis van het woord. Maar sinds enkele jaren heerst in het profwielrennen de dictatuur van de punten. Wedstrijden zijn alleen nog interessant wanneer er zoveel mogelijk punten te verdienen zijn. Zelfs strikt nationale ploegen van zogenaamde tweede garnituur, die vroeger uitsluitend van en voor de kermiskoersen leefden, verbranden nu wat zij eens zo aanbaden. Zij halen de neus op voor dit soort wedstrijden.

Een evolutie waar de organisatoren wel moeten op inspelen willen zij niet in de complete anonimiteit verdwijnen. Bijgevolg zetten in het tussenseizoen acht Belgische wedstrijden de stap van de nationale naar de internationale kalender. Drie van hen - Fayt-le-Franc (gisteren), Nevele (19 maart) en Brussel - Izegem (5 september) - gingen zelfs postvatten in de categorie 1.4, wat meteen ook voor bijzonder zware financiële consequenties zorgde. Hun budget werd meer dan verdubbeld, tot over het half miljoen.

Kemzeke (12 maart), Hoboken (1mei), Vilvoorde (21 mei), Oostende (27 juni) en Bazel (26 juli) opteerden voor een minder drastische, door de BWB aangereikte oplossing. Zij gaan naar de categorie 1.5, waar het zelfs iets goedkoper organiseren is dan in de kermiskoersen, maar waar niettemin toch een handvol UCI-punten zijn te verdienen.

Sportdirecteurs komen er grif voor uit dat hun keuze van de wedstrijden grotendeels wordt bepaald door het feit of er al dan niet punten zijn te verdienen. Zo waren vorig jaar in Fayt-le-Franc de Franse ploegen ver te zoeken, terwijl er nu verscheidene de nabijgelegen grens overstaken. Vanwege de punten en voor niets anders. Bepaald verontrustend moeten de organisatoren van de resterende kermiskoersen uitspraken van iemand als Frans Assez (Flanders - Prefetex), sportdirecteur van een van de meest bescheiden Belgische ploegen, in de oren klinken. Ook Assez windt er geen doekjes om dat hij in de ban van de punten is: "Ik ben niet langer geïnteresseerd in overwinningen in het lokale circuit. Ook in de tweede klasse van het profwielrennen zijn punten van belang. Bijgevolg stel ik een internationaal programma op waarbij zoveel mogelijk punten te verdienen zijn. Ik ben niet langer bereid een kermiskoers te rijden om ergens een plaatselijke handelaar te plezieren indien er elders meer punten te verdienen zijn."

Jef Braeckevelt, sportbestuurder van Lotto - Adecco, de enige Belgische ploeg van eerste afdeling, spreekt dezelfde taal: "Vorig jaar namen wij aan amper een zevental kermiskoersen deel. In hun huidige bestaansvorm hebben zij geen enkele overlevingskans. Het is ons uitsluitend om de punten te doen. Niettemin doen wij een inspanning om aanwezig te zijn in de wedstrijden van de categorie 1.4."

Walter Planckaert (Palmans) ziet het aandeel van de ploeg in de kermiskoersen ook al zakken: "Als nationale sponsor kunnen wij er natuurlijk niet helemaal omheen. Toch is onze ploeg samengesteld om meer en meer de internationale toer op te gaan en tot op heden schijnt ons dat nog te lukken ook."

UCI-voorzitter Hein Verbruggen houdt zich als perfecte diplomaat wat op de vlakte. "Wij moeten nagaan of de voordelen van kermiskoersen niet opwegen tegen de nadelen", verklaart hij. "Maar misschien lost het probleem door een natuurlijke selectie zichzelf wel op. Al heeft dit soort wedstrijden altijd tot de Vlaamse cultuur behoord."

Uitslag: 1. Hoj (Den) 4u22; 2. Hammond (GB); 3. Boven (Ned) z.t.; 4. Dekker (Ned) op 0:28; 5. Pronk (Ned); 6. Verheyen z.t.; 7. Van Schalen (Ned) op 0:31; 8. Fofonov (Rus) op 0:55; 9. Omloop; 10. Duijn (Ned) z.t.

Ploegleider Assez: 'Ik ben niet bereid een kermiskoers te rijden om een plaatselijke handelaar te plezieren indien er elders meer punten te verdienen zijn'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234