Donderdag 11/08/2022

AchtergrondOverlegcomité

‘De derde golf is al begonnen’: ziekenhuizen pleiten tegen versoepelingen

Eva Van Braeckel, Marc Noppen en Geert Meyfroidt. Beeld Wannes Nimmegeers/Belga/Thomas Sweertvaegher
Eva Van Braeckel, Marc Noppen en Geert Meyfroidt.Beeld Wannes Nimmegeers/Belga/Thomas Sweertvaegher

Met het Overlegcomité voor de boeg klinkt de roep om versoepelingen luid. In de ziekenhuizen, waar het nu elke dag drukker wordt, houden ze het hart vast. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) en longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent) leggen uit waarom het volgens hen absoluut nog niet kan. ‘Elke versoepeling is er een te veel.’

Sabine Vermeiren

Marc Noppen, CEO van UZ Brussel: ‘Het is nog te vroeg’

“In deze context versoepelen zou zeer onverstandig zijn. We weten wat er dan gebeurt, we kennen de wiskundige voorspellingen. Als mens en als burger snak ik naar de gewone wereld. Terug op café, eens iets gaan eten op restaurant. Maar vanuit mijn functie en als wetenschapper moet ik zeggen: ‘Don’t do it.’

“We hebben in ons ziekenhuis weken na elkaar het aantal patiënten zien afnemen. Vorige week woensdag hadden we voor het eerst sinds oktober minder dan twintig patiënten in huis. Onze blijdschap kwam te vroeg, want vanaf donderdag zagen we opnieuw een toename. De stijging bleek exponentieel: we zitten vandaag weer op 38 patiënten, dat is bijna een verdubbeling in een week tijd. Heel onrustwekkend. Hoe dat komt? Moeilijk te zeggen, je kan daar alleen naar gissen, we meten niet, dus we weten niet. Is het omdat de kappers weer opengingen? Is het omdat door de kou mensen meer samen binnenbleven? Zou kunnen.

“Ik heb me geïnformeerd bij de ziekenhuizen van Aalst en Halle, ook daar stijgen de cijfers . In Aalst is zelfs een opnamestop afgekondigd voor tien dagen ten gevolge van verscheidene uitbraken bij patiënten en personeel. Zelf hebben we hier in UZ Brussel nog voldoende capaciteit om coronapatiënten op te nemen, maar als we dat doen, is het gevolg dat er minder plek komt op niet-corona-afdelingen. We zouden riskeren de gewone zorg weer te moeten uitstellen, dat willen we absoluut vermijden.

“Ik denk dat de eerste minister en de minister van Volksgezondheid beseffen dat het niet het ogenblik is voor versoepelingen. De vraag is alleen hoe groot de druk zal zijn en of men daar aan kan weerstaan. Persoonlijk vind ik dat elke versoepeling er op dit moment één te veel is. Ik haal me daar ongetwijfeld de woede mee op de hals van de samenleving, maar ik moet mijn job doen. Als ik kijk naar wat er hier in het ziekenhuis gebeurt, zeg ik heel duidelijk ‘nee, het is nog te vroeg.’”

Geert Meyfroidt, intensivist UZ Leuven: ‘Politici moeten nu leiderschap tonen’

“Het aantal mensen op de intensive care heeft lange tijd geschommeld rond de 300. Sinds kort stijgt het weer. Dat cijfer liegt niet. Je kan je dan afvragen: is dit wel een goed moment om te versoepelen? Het is aan de politici om ruggengraat en leiderschap te tonen.

“De situatie waar we ons vandaag in bevinden, is bijna een exacte kopie van in september. We weten allemaal wat er toen gebeurd is. Exponentiële groei begint altijd met kleine groei. Dat leggen we nu al voor de derde keer sinds de pandemie uit. Nog altijd zijn er politici die dat niet snappen. Ik denk dat sommigen van hen eens op wiskundecursus moeten.

“De ziekenhuissituatie is vandaag regionaal verschillend. In de meeste netwerken is de toestand beheersbaar. In Oost-Vlaanderen, Waals-Brabant en Henegouwen daarentegen zijn er ziekenhuizen die het heel druk hebben. Bij ons, in Leuven, is het op de Covid-afdeling van de intensive care nu eerder rustig. Ik sta nu al een paar maanden aan de niet-covidkant te werken. Nog altijd zijn wij daar zorg aan het inhalen. Geen enkel ziekenhuis draait vandaag al op honderd procent. Het zou heel onverstandig zijn om de situatie nu opnieuw te laten ontsporen en voor de derde keer de reguliere zorg te moeten uitstellen. Niet-covidpatiënten tellen ook mee.

“Wanneer exponentiële groei dreigt, is timing alles. Als je op het verkeerde moment de verkeerde maatregelen neemt, riskeer je een situatie die ontspoort. Het is nu cijfermatig niet het goede moment voor grote ingrepen. Of om het aantal contacten uit te breiden. Beter is om vol te houden. Als straks de risicogroepen gevaccineerd zijn, zijn we veiliger. We moeten nu even alles op alles zetten en zorgen dat een meer significante proportie van de bevolking gevaccineerd geraakt. Ook wij, professionals, kijken daar naar uit. Ook wij hunkeren naar een normaler leven. Alleen moet je dat dus cijfermatig bekijken. Niet emotioneel. En daar heb je verkozen politici voor. Om ruggengraat en leiderschap te tonen.

“Ik weet niet goed met welk gevoel ik naar het overlegcomité moet kijken. Ik zie alleen dat er veel schoten voor de boeg zijn gelost. Ik zie mensen die graag zouden versoepelen uit oprechte bekommernis voor onder andere de economie en het mentaal welzijn. Maar ik zie ook een nefaste ontkenning van de exponentiële curve. Dat is, op dit punt in de pandemie, onwaarschijnlijk. Ik ben hoopvol dat men niet in dezelfde val zal trappen als in september. Als dat gebeurt, zijn we niet het slimste land ter wereld.

“Ik reken op de politieke leiders. Leiderschap wil ook zeggen dat je onaangename boodschappen durft te brengen. En dat je soms ‘nee’ durft zeggen. Of ‘heb nog een beetje geduld’. Daarvoor hebben we leiders. Om beslissingen te nemen en de verantwoordelijkheid te nemen, als het bij foute beslissingen ontspoort. Wie vindt dat het nu tijd is om te versoepelen, draagt er maar zelf de consequenties van.”

Eva Van Braeckel, longarts UZ Gent: ‘Nu versoepelen zou getuigen van wereldvreemdheid’

“Nu versoepelingen doorvoeren, zou getuigen van wereldvreemdheid. Hier in UZ Gent hebben we net een tweede Covid-afdeling moeten openen. We krijgen al de hele week transfers van andere ziekenhuizen in de regio die volledig vol liggen. De derde golf is, wat ons betreft, begonnen.

“Net zoals in de aanloop naar de twee vorige golven, merken we de afgelopen dagen dat mensen plots veel zieker binnenkomen. Ook jonge mensen. We zien patiënten heel snel achteruitgaan en op de intensieve zorgen belanden, ook in die jongere leeftijdscategorieën. Dat voelt voor mezelf en voor mijn collega-longartsen in andere ziekenhuizen als een flashback. Een déjà-vu-gevoel. Ook bij de aanvang van de twee vorige golven zagen we een soortgelijke situatie. Intussen weten we wat dat wil zeggen. Op de werkvloer voel je altijd al een paar dagen eerder wat de curves achteraf gaan aantonen: dat de exponentiële groei begonnen is.

“Als men nu versoepelingen toestaat, kijken we aan tegen een golf om u tegen te zeggen. Daar gaan we lang van moeten recupereren. Lag het aan mij, ik zou kiezen voor de korte pijn. Beter volhouden nu, in de hoop dan wat sneller ons normaal leven terug te krijgen.

“Ben ik bezorgd dat er versoepelingen komen? Met wat ik hier in het ziekenhuis nu elke dag zie: absoluut. Maar ik kan het me moeilijk voorstellen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234