Maandag 17/01/2022

De denker van 't stad

De befaamde Antwerpse politieke denker en meesterstrateeg Beysen, 'Zwart Wardje' voor de vrienden, heeft met vuur een hergroepering van de rechtse krachten bepleit rondom de VLD. Eerste doelgroep: de talrijke Vlaams Blok-mandatarissen en kiezers, die van harte welkom zijn als ze eerst even een democratische geloofsbrief ondertekenen. Wat kan het leven soms simpel zijn.

Je zou die denkpiste snel kunnen weglachen als de rationalisering van de frustraties van een man die door zijn eigen partij gebuisd werd en gedumpt in een Europese vergeetput. Maar Wardje staat niet helemaal alleen, hij vertegenwoordigt wel een kleine fractie in de VLD die in aantal niet zo groot is, maar verdacht veel decibels produceert en die vooral in Antwerpen, gestuwd door de hete adem van het Blok, het motto 'if you can't beat them, let them join you' begint te huldigen. Net alsof er Blokkers staan te trappelen om onder de bezielende leiding van Beysen een rechts front te vormen.

Wat deze Antwerpse minibiotoop, wiens bewonderenswaardige politieke capaciteiten nog onlangs te bewonderen waren tijdens de schabouwelijke coalitievorming in 't stad, een beetje uit het oog dreigt te verliezen, is dat de slinger van de geschiedenis net de volledig andere kant opgaat. Het succes van de VLD, en de enige reden dat ze tien jaar oppositie heeft kunnen omruilen voor de eerste paarse regering, zit net in het gegeven dat Verhofstadt en zijn groep de beweging hebben kunnen maken die in Engeland Blair met Labour heeft kunnen doen: weg van het fundamentalisme van het eigen grote gelijk van de eigen klassieke achterban en doorbreken naar de middengroepen. De laatste analyses van de professoren Billiet en Swyngedouw tonen aan dat de groei van de VLD net zit in het gegeven dat ze zich heeft kunnen bevrijden uit het rechts-conservatieve keurslijf, en, door de nadruk te leggen op de individuele en liberale waarden, een nieuw doelpubliek heeft kunnen verwerven.

Dat publiek opeens opnieuw vergooien in een wanhopige en tot mislukken gedoemde queeste om de Vlaams Blok-stem terug te winnen, is niet alleen inhoudelijk en ideologisch op het randje, puur strategisch zou het een stommiteit zijn. Bovendien vraag je je af hoe rechts Beysen wel moet zijn om zijn eigen partij als links te beschouwen. Karel De Gucht is als VLD-voorzitter een man met vele eigenschappen, maar uitgesproken linkse sympathieën vallen daarbij zelden of nooit te ontwaren. De Gucht is een volbloed liberaal, met als bijkomend pluspunt dat hij niet te beroerd is om overtuigd voor zijn principes te staan, ook al moet hij daarvoor een deel van de publieke opinie trotseren. Soms recht tegenover groenen en socialisten, zijn coalitiepartners, maar evenzeer tegen degenen die zijn meest democratische basisprincipes willen ondermijnen: de mestkevers van het Blok. Als 'Zwart Wardje' het met dat democratische minimum aan fatsoen lastig heeft, is het misschien meer aangewezen dat hij de mestkevers opzoekt dan dat hij voor hen de deur van het liberale huis zou openen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234