Donderdag 27/01/2022

De Democraten moeten ermee ophouden Republikeinen te zijn

'Het zal zaak zijn om een fatsoenlijke gezondheidszorg binnen ieders bereik te brengen. Om op een behoorlijke manier te zorgen voor de 100 miljoen Amerikanen die geen deel hebben aan de welvaart van de wereldeconomie'

Amerikaanse presidentsverkiezingen Warren Beatty

Een president zal het afglijden van democratie naar plutocratie alleen kunnen stoppen als hij geen geldschieters het hof moet maken, als hij de enquêtes kan negeren, zijn populariteit kan opgebruiken en de publieke opinie kan modelleren in plaats van ze te volgen, zegt Warren Beatty.

Na vijfendertig jaar liberaal activisme als Democraat, vragen sommige mensen mij om veertig jaar beroemdheid in een presidentiële campagne te investeren. Wat die roem ook waard mag zijn, ik wil hem niet besteden aan een Democratische partij die nauwelijks van de Republikeinse te onderscheiden is.

Dan doorsta ik liever het cynisme tegenover 'sentimentele sterren' en tracht ik de iets meer liberale van de twee boekhoudfirma's die wij onze grote partijen noemen, te overtuigen tot een terugkeer naar de principes van de Democratische partij van mijn jeugd.

Ik wil geen afbreuk doen aan de waarde van bekwame, behoedzame centristen als Al Gore en Bill Bradley, die het grootste deel van hun leven belangeloos aan de politiek hebben gewijd - terwijl ze zich gemakkelijk in de privé-sector hadden kunnen verrijken, zoals ik.

Wanneer een Democraat van de school van Roosevelt, Truman, Stevenson en Kennedy, iemand die zich goed voelt in zijn loopbaan als schrijver en regisseur van films, de megafoon die men hem toewerpt aanneemt, zal het zijn om de huidige partij uit te dagen: ze zal moeten toegeven dat ze te schuchter is in het beschermen van de mensen die de meeste hulp nodig hebben. Ze zal het onloochenbare moeten erkennen.

Het zal zaak zijn om een fatsoenlijke gezondheidszorg binnen ieders bereik te brengen. Om op een behoorlijke manier te zorgen voor de 100 miljoen Amerikanen die geen deel hebben aan de welvaart van de wereldeconomie. Om 35 miljoen van onze mensen uit de armoede te bevrijden - een deel van de bevolking dat de voorbije twintig jaar vrijwel constant is gebleven. Om de 20 tot 25 percent van onze kinderen die in armoede leven een goede start in het leven te geven. Om ons milieu te beschermen en onze scholen te verbeteren. Om de helft van de bevolking die niet stemt aan te sporen om deel te nemen aan het openbare leven. Maar om dat alles te bereiken, is het noodzakelijk dat alle federale verkiezingscampagnes volledig door de overheid worden gefinancierd.

Wij kunnen beletten dat het grote geld ons politieke systeem blijft ondermijnen. Vergeleken met de uitgaven in 1996 en 1998, kan het volk zijn land van de grote geldschieters terugkopen voor de helft van de prijs van één bioscoopkaartje per jaar en er persoon.

Een president zal ons afglijden van democratie naar plutocratie alleen kunnen stoppen als hij geen geldschieters het hof moet maken, als hij de enquêtes kan negeren, zijn populariteit kan opgebruiken en de publieke opinie kan modelleren in plaats van ze te volgen.

Is de Democratische partij bereid om de verantwoordelijkheid op te nemen voor haar falen om de publieke opinie te leiden in het verzet tegen het grote geld?

Is het de stelling van onze partij dat wij rijk genoeg zijn om politieagent van de wereld te spelen, maar niet om voor onze eigen mensen te zorgen?

Wanneer zal de centristische uitdager binnen de partij zich voldoende van de centristische favoriet onderscheiden om zijn opstand te rechtvaardigen? Tegen wat heeft hij bezwaar? Tegen wie? Welke specifieke voorstellen heeft hij? Zullen ze voortkomen uit het centrisme van zijn verleden in de Senaat?

Blijven wij gespannen wachten, terwijl de grote campagnebijdragen binnenstromen, tot het te laat is voor een progressieve uitdager? Wachten wij op Jackson? Op Kennedy? Wellston? Mario Cuomo? Een beurscrash?

In de ongelijkheid van onze welvaart moet iemand opstaan om de historische zending van de Democratische partij te eren. Waarom Bradley niet? Waarom Gore niet?

Waarom nu niet?

Wordt vervolgd.

© The New York Times

Vertaling: Bart Holsters

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234