Woensdag 08/12/2021

De demarrage van de wielerboeken

Getuigenissen over de Ronde, de intriges van het peloton, een breviertje over Briek Schotte of een heus alfabet van de koers: in navolging van de modale Vlaming steken ook de uitgeverijen een tandje bij. De koershype heeft nu ook de boekenboer bereikt. Al gelden in de bibliotheek ook de wetten van het peloton. Je hebt kopmannen en waterdragers. DOOR MATTHIAS DECLERCQ

‘Ge moet u vooral aan het kleine verbazen’

“Nu reizen de mensen de wereld rond. Hoe verder, hoe beter. Maar de wereld is rond. Als ge halverwege zijt, zijt ge al aan het terugkeren. Ge moet u vooral aan het kleine of het gewone verbazen.” Het lexicon van Briek Schotte is altijd beperkt geweest, maar hoe korter de zinnen, hoe krachtiger de boodschap. Het woord flandrien is voor hem gemaakt. Schotte, dat is wroeten, werken, maar ook gewoon eerlijk zijn. De erfenis van Briek verbaast zich vooral over het kleine of het gewone. Het is een reliek, een breviertje dat je met de neus in de moze duwt. Koers, maar bovenal het simpele leven. De liefde voor de velg en de passie voor papier druipen er vanaf. Je moet niet weten wat ‘de grote plateau’ betekent. Je hoeft niks te kennen van een ‘Chasse Patate’, maar leert wel het Briekbrood kennen en zijn zo geliefde ossobuco in het Kortrijkse restaurant Da Gianni: “Hij dronk daarbij telkens één glas wijn. Op een dag herkende ik hem van een foto in de krant. ‘Jij bent coureur geweest’, vroeg ik hem. ‘Ja’, zei hij. ‘’k Heb koersen gereden. Veel koersen.’”

Het heerlijke woord van Rik Vanwalleghem en Anna Luyten, de lens van Stephan Vanfleteren en het zo treffende ontwerp van Ron Reuman van Maandacht maken van De erfenis van Briek dé voorjaarsklassieker van 2011. De opgediepte foto’s uit het stadsarchief van Waregem geven het breviertje een haast Bijbelse aura. Het testament van Briek is de volksfilosofie van nu (“Door de kleurentelevisie is de koers veel grijzer geworden”). Een boekje dat lijkt gevonden op de zolder van ons grootmoeder. Onder het stof en het spinrag. Het uitneembare fotootje van ijzeren Briek op de cover, de goedbekkende quotes en Trigon Pomada, zijn zalf tegen zadelpijn. Een eerbetoon is het. Een laatste groet aan degene die “zo zeere koste rien”. De erfenis van dit compacte stukje Brood en Spelen is bijzonder groot. Beter doen wordt moeilijk. Een nicheproduct, dat wel, maar een onvervalste benchmark in een tijd waarin iedereen wel een centje tracht te puren uit de wielerwilde Vlaming. Een keurslager zonder bewaarmiddelen. Kannibaal heeft Briek goed begrepen: “Ga voor wat ge staat.”

Koers als mythe

Waarom blijft het volk en masse kijken naar een spektakel dat doordrongen is van list en bedrog? Sociologen hebben zich al het hoofd gebroken over deze vraag. De Vlaamse Nederlander Herman Chevrolet heeft zo zijn eigen antwoord: “Omdat wielrennen in wezen hetzelfde is als de verhalen die we al eeuwenlang vertellen en hervertellen in alle mogelijke vormen en combinaties die denkbaar zijn.” Chevrolet kwam tot die conclusie na het lezen van de literatuurtheorieën van Joseph Campbell en Christopher Booker. Die laatste stelt dat alle verhalen te herleiden vallen tot zeven genres, of het nu om Marcel Proust of James Joyce gaat. Volgens Chevrolet hebben wielerwedstrijden nu eenmaal dezelfde structuur als mythes en klassieke verhalen. Net zoals het einde van een Hollywoodfilm voorspelbaar is, voelt Chevrolet naar eigen zeggen ook het script van een echte koers aan. Wielrennen is voor hem geen non-fictie meer.

In Het feest van list en bedrog wordt de wielergeschiedenis opgedeeld in drie grote periodes: die van de wreedheid, vijandschap en waanzin. De wreedheid slaat op het absolute begin van de wielersport: coureurs die een deel van het parcours afsnijden of gewoon de trein nemen. De periode van de vijandschap gaat om de pure rivaliteit tussen de topcoureurs. Te beginnen met de confrontatie Coppi-Bartali, later Bahamontes-Loroño, Anquetil-Poulidor, De Vlaeminck-Maertens en Merckx tegen iedereen. De periode van al dan niet gespeelde vijandigheid eindigt met het secondespel tussen LeMond en Fignon op de Champs-Élysées. Net die vijandigheid is volgens Chevrolet het ontbrekende ingrediënt in het huidige tijdsgewricht, dat van de waanzin. De tijd van de georganiseerde doping, van bloed als stroop. Bestonden bloedverdunners niet in de jaren negentig, dan was Bjarne Riis nu geen ploegleider van Alberto Contador.

Midden de diarree aan wielerboeken is Het feest van list en bedrog, een absolute aanrader. Het boek is anders. Het heeft geen nood aan barok taalgebruik, noch aan de heroïek van Vlaamse kasseien. Chevrolet vermengt grote denkers met simpele knechten. Hij praat over Vincenzo Nibali en Theodore Dalrymple, de conservatieve Britse publicist met wie Bart De Wever danig dweept. Geen foto’s, geen statistieken, geen podia, en toch zoveel koers. Het lijkt vergezocht, koers vergelijken met mythes, met cinema, met fictie. Maar Chevrolet heeft de aandacht van de lezer strak in handen. Hij vertelt verhalen en koppelt ze aan het verleden. Natuurlijk barst het peloton van de list en het bedrog. “Daarom zal het wielrennen ondanks alle schandalen blijven bestaan, het appelleert aan onze drang om verhalen te vertellen. En omdat list en bedrog de mooiste verhalen opleveren is wielrennen juist daarom de meest intrigerende sport die er bestaat.

“Het is niet anders.”

‘Professioneel blijven of vooral menselijk’

Het wielrennen ten voeten uit, dat is Peloton van Tim De Waele. Een rasecht fotoboek in een tijd waarin uitgevers van wielerboeken vooral streven naar een evenwicht tussen tekst en beeld. Als persfotograaf dwaalt De Waele al een dikke vijftien jaar rond in de buik van het peloton. Hij leeft van het wielrennen maar woont ook in het wereldje. Tom Boonen en Fabian Cancellara zijn geen onderwerpen maar vrienden. En net dat zorgt weleens voor kritiek. De Waele zou te dicht op zijn onderwerp kleven, wat ten koste zou gaan van zijn kritische blik. Daar valt iets voor te zeggen. Quotes als “Tom (Boonen, md) weet dat hij me kan vertrouwen en, misschien nog belangrijker, hij weet dat ik kan zwijgen”, zaaien enkel maar meer verwarring. Tegelijk stelt de betrokkenheid met de renners de fotograaf in staat om net dat andere beeld te maken. Om op te vallen tussen de grijze massa aan koersbeelden. Hij heeft weleens geluk, zegt hij zelf, maar slaagt er wel in om sport en emotie samen te vatten.

De eenzaamheid van de fietser. Boudewijn de Groot had er een volledig lied voor nodig, De Waele één beeld. In 2006 geldt de Amerikaan George Hincapie als een van de favorieten in Parijs-Roubaix. In volle finale breekt het stuur van Hincapie plots af, midden een kasseistrook. Einde verhaal. Terwijl de ganse karavaan voorbijdendert, houdt De Waele even halt. Het resultaat is een eenzame renner en een begripvolle fotograaf. De Waele: “Op zulke momenten sta je als mens voor een enorm dilemma: moet ik professioneel blijven of vooral menselijk? De enorme concurrentiestrijd onder de fotografen dwingt me er helaas toe om voor mijn job te kiezen en de foto’s te nemen die ik nodig heb. Na de koers is er opnieuw tijd voor de emotionele kant.”

De Waele aarzelt ook niet om koers met kunst te verbinden. Sommige beelden draaien niet om de sport, maar om de esthetiek. Zo is er het beeld van het peloton in de Ronde van Californië van vorig jaar. Een slang die zich door een al te dreigend bos kronkelt, al betrof het een schilderij van Caspar David Friedrich. Peloton kent de zachte, maar tegelijk ook de harde kant van de koers. De prima fotoselectie toont Museeuw na zijn val in het bos van Wallers, met daarnaast zijn overwinning in Roubaix, wijzend naar de opgelapte knie. Heroïek en tragiek.

Toch is het boek ook meer dan slijkpaden en sprintzeges. De Waele neemt je mee naar Oman en Qatar, toont oliesjeiks langs de weg. Maar ook nonnen tijdens de Ronde van Frankrijk. Internationale beelden, waar het monkellachje nooit ver weg is. Het indrukwekkende beeld van Ivan Basso in een windtunnel of Fabian Cancellara op de bodem van een zwembad, ook dat is Peloton. In het boek vind je geen beelden van Merckx die demonstreert op de Tourmalet of Briek Schotte die een boterham smeert. Geen zwart-wit, geen sepia, gewoon de koers van nu.

Modder aan de benen

Hoe zal de Vlaming zich eigenlijk voelen maandag? Als Cancellara het peloton misschien nog maar eens aan grut heeft gereden. De Ronde van Vlaanderen, dat is de Etna. Wekenlang smeult er rook uit de krater, wekenlang staat iedere koers in het teken van de Ronde. Kijk naar de Omloop (“Die is misschien té vroeg in vorm voor de Ronde”), ga naar Waregem (“Ai, ai, nu al over zijn top”) of stop in Harelbeke (“Die is klaar voor Meerbeke”). Het wielervoorjaar telt een resem mooie koersen, maar alles staat in het teken van. De Ronde, dat is de ultieme eruptie. Het elastiekje dat knapt. De goesting gulpt er die dag uit. Dit jaar meer dan ooit. Niet alleen door de genialiteit van Jan Eelen, ook door de commercialiteit van de uitgevers. De Eénreeks heeft een papieren variant gekregen, maar zal bij de boekenboer de nodige concurrentie krijgen van die andere De Ronde, van uitgeverij Lido.

Voor De Ronde ging Stijn Vanderhaeghe in gesprek met een rist aficionado’s van de koers. Van Wim Opbrouck en Dimitri Verhulst, tot Yves Leterme en Tom Boonen. Het resultaat is af. In de wildgroei aan koersboeken valt De Ronde wel op. Mee surfend op de koershype is de timing goed gepland. De lay-out is knap, de teksten zijn gezellig. Je zit op de fiets, maar ook aan de toog. Op de Muur en in de volgwagen. Michel Wuyts die zijn ultieme Rondehoogtepunt uit de doeken doet. De eerste krans van Eddy Merckx, in 1969: “In een dolle bevlieging, tegen de wind in, in de pletsende regen ging Merckx ervandoor. Zijn ploegleider Lomme Driessens ging op een bepaald moment naast hem rijden om te vragen of hij nu helemaal zot geworden was en toen sprak Eddy Merckx de historische woorden: ‘Kust eens ferm mijn kloten!’, reed verder en won.” Als lezer voel je de modder aan je benen hangen.

En toch, ere wie ere toekomt. De mayonaise pakt wel in De Ronde, maar Lido heeft de mosterd elders gehaald. Het boek doet denken aan Merckxissimo van uitgeverij Kannibaal. Ook een boek waar persoonlijke getuigenissen overlopen in oud en nieuw beeldmateriaal. In Merckxissimo vind je ook Wim Opbrouck en Dimitri Verhulst, ook Jan Hoet en Hugo Camps. De Ronde is puik, maar niet nieuw. Lido wil zich als nieuwe Vlaamse uitgeverij toeleggen op exclusieve non-fictieboeken. Ze mikken op boeken over de Avenue Louise, op de vroege jaren van Sabena en dus ook op de Ronde van Vlaanderen. Exclusief is het boek dus niet, daarvoor heeft Kannibaal de lat net iets te hoog gelegd. Of dat slecht nieuws is aan de kassa? Mogelijk niet. Het boek is niet goedkoop, maar het koerspathos van de Vlaming overtreft veelal de prijs.

Abc van de koers

Hoeveel vertrouwen kan een renner hebben in zijn ploeg? Johan Molly, verzorger bij de Belgische formatie Quick-Step, vergat op hotel ooit zijn busje massageolie en haalde dan maar een pot mayonaise in de keuken. Hij maakte de coureurs wijs dat het om een nieuwe crème ging.

Een weetje, niks meer dan dat, maar wel bijzonder leuk om te lezen. Het mayonaiseverhaal is een van de honderden witzen en wijsheden die auteur Manu Adriaens heeft neergepend in Zot van de koers. Het boek is een encyclopedie van anekdotes en faits divers uit de romp van het peloton. Wist u dat een groupie die wielerwedstrijden volgt om in de buurt van de tenoren te komen ook een ‘derailleurdel’ wordt genoemd?

Adriaens is zelf gepokt en gemazeld in het wielermilieu en is met Zot van de koers niet aan zijn proefstuk toe, al was het al vijftien jaar geleden dat hij zijn pen nog eens drenkte in wielerzweet. Dat de auteur gewoon zelf wielergek is, straalt van het boek af. De bibliografie op het einde van het boek is langer dan de uitslag van een wielerwedstrijd. Adriaens heeft zich serieus ‘ingelezen’ voor zijn zoveelste boek.

Het gros van de weetjes is ook gewoon grappig. Zo is er het verhaal(tje) van de Nederlander Gerrie Knetemann. Op de vraag of hij zijn vrouw miste in het buitenland, klonk het doodleuk: “Na een paar weken wordt het zo erg dat ik al opgewonden raak van een damesfiets.” Of Eddy Planckaert die klaagde over het gejaagde leven van een wielrenner: “Ik zou op dit moment nog liever een fazant zijn dan een renner. Want fazanten worden tegenwoordig minder opgejaagd dan wij. Wij moeten ’s morgens, ’s middags en ’s nachts op commando kunnen pissen. ’t Is geen leven meer.”

Het ontzettend brede scala aan trefwoorden maakt van Zot van de koers een amusant alfabet, waaraan de auteur bij het schrijven ongetwijfeld zelf veel plezier beleefde: “Voor mij is wielergeschiedenis in de eerste plaats een peloton kleurrijke anekdotes die het gevecht met de vergetelheid kunnen aangaan, een uit de mond van een coureur ontsnapte mooie formulering.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234