Woensdag 13/11/2019

De dampkring is de enige grens

Manu Chao en het leven als antister

Werchter / Van onze medewerker

Otto Jan Ham

Manu Chao heeft met Proxima Estación: Esperanza de langverwachte opvolger van Clandestino klaar. Met die langspeler bereikte de voormalige frontman van Mano Negra na jaren radiostilte zowaar een zekere sterrenstatus. Wanneer iemand van zo'n kaliber een nieuwe plaat uitbrengt, hoort daar de nodige promotionele poeha bij. Maar dat geldt niet voor Manu Chao. "Het is erg moeilijk om geen marionet van een of andere geldmachine te worden, zeker in mijn positie. Toch probeer ik zo onafhankelijk mogelijk te zijn.

"Ik wil niet dat iemand anders mijn leven gaat bepalen. Ik hou sowieso niet van een gepland leven. Mijn ideeën, mijn dromen veranderen dan ook constant. Uit principe plan ik niets dat verder dan drie maanden van me af ligt. Vanaf 1 oktober staat er niets meer in mijn agenda en ligt alles weer open. Ik zie dan verder wel wat ik ga doen."

Ook het succes - zijn eerste soloplaat, Clandestino, ging al miljoenen keren over de toonbank - relativeert hij meteen. "Ik kan zonder al te veel problemen een wandelingetje over een festivalweide maken, de mensen zouden me toch niet herkennen. Dus het valt allemaal wel mee. Zodra het me te zwaar wordt, begin ik wel aan iets anders. Er is nog zoveel dat ik wil doen: het leven is gewoon veel te kort."

Alternatieven voor een muzikale carrière zijn er dus genoeg. Schrijven bijvoorbeeld. "Ik heb al verscheidene verhalen, filmscenario's en sprookjes bij elkaar geschreven. Ik hou enorm van verhalen vertellen. Dat is ook wat ik met mijn muziek probeer: gewoon eenvoudige verhaaltjes vertellen. Het leven op zich is al complex genoeg."

Manu Chao is allesbehalve iemand die zich in hokjes laat stoppen. "Ik geloof niet in grenzen. Ik ben geboren in Frankrijk, maar wat betekent dat? Ik voel niet meer affectie voor dat ene land dan voor alle andere. La seule frontière, c'est l'atmosphère." In muzikaal opzicht volgt hij ook geen enkele regel en gooit hij alle mogelijke genres door elkaar. Dat is niet anders op Proxima Estación: Esperanza, een broeierige, eclectische plaat, die wel eens de soundtrack van een mooie zomer kan worden.

"Ik kan nog niet zeggen of ik tevreden ben over deze cd. Dat weet ik pas over een jaar, als ik de reacties erop gezien heb. Ik heb in ieder geval enorm veel plezier gehad tijdens het maken ervan. De samenwerking met de groepsleden verliep zonder noemenswaardige problemen of spanningen." "Fumer de l'herbe!", antwoordt Manu Chao als ik hem vraag waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. "Marihuana en muziek schrijven zijn voor mij onlosmakelijk met mekaar verbonden. Roken helpt me de dingen die mij overkomen beter te kunnen vatten. Als ik geen gitaar bij de hand heb, heb ik ook geen behoefte aan een jointje. Het een hoort gewoon bij het ander."

Manu Chao speelde vorige vrijdag een stomende set op Rock Werchter en was daarmee een van de absolute hoogtepunten van het festival. Het was inmiddels geleden van 1990 dat hij samen met Mano Negra op (toen nog) Torhout/Werchter speelde. Daarvan herinnert Chao zich nog vooral dat het regende en dat hij een rode muts droeg. Eigenlijk houdt hij niet zo van spelen op festivals, bekent hij met een verlegen glimlachje. "Wij spelen graag lange shows en dat kan hier niet: na een uurtje zit het er al op." Maar in dat ene uurtje zat voldoende kracht en speelplezier om de rest van deze - overigens erg matige - editie van Rock Werchter te doen vergeten.

Of hij zich geen buitenbeentje voelt in de muziekbusiness? Chao haalt een beetje verontschuldigend de schouders op. "Geen idee, ik ken die wereld niet. Het lijkt me allemaal nogal een conservatief boeltje, maar ik hou er me niet echt mee bezig."

Je hebt het al in de gaten: deze man doet zijn eigen zin. Dat is maar goed ook.

Manu Chao treedt op dinsdag 25 september op in Vorst-Nationaal. Kaarten kosten 800 frank en kunnen worden gereserveerd op het telefoonnummer 0900/260.60 of via internet op www.goformusic.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234