Zaterdag 16/01/2021

De dag van de bloedige wraak

Bisser Robert Steinhäuser was van school weggestuurd wegens geknoei met doktersbriefjes

Brussel / Erfurt

Eigen berichtgeving

Toen de zwaarbewapende Robert Steinhäuser vrijdag het Gutenberg Gymnasium in Erfurt binnenwandelde langs de hoofdingang, wist hij precies wie zijn slachtoffers zouden worden. Als een paar ongelukkige leerlingen zouden sterven, dan was dat maar zo. Maar de leraars van zijn oude school moesten eraan, zoveel mogelijk, liefst allemaal. Hadden ze hem maar niet van school moeten wegsturen.

Nadat hij zich in een toilet op de benedenverdieping had omgekleed in een ninja-uniform, compleet met masker, baande Steinhäuser zich methodisch een weg door het vijf verdiepingen tellende schoolgebouw. Met zijn handwapen en halfautomatisch geweer vuurde hij op iedereen die hij in zijn vizier kreeg. Veeleer dan zomaar wat in het wilde weg te schieten, ging Steinhäuser daarbij volgens een vast patroon te werk. Vakkundig maakte hij zijn slachtoffers af met een schot in het hoofd.

De schutter zorgde voor in totaal zestien slachtoffers, onder wie twaalf leerkrachten, een secretaresse, een agent en twee leerlingen. Na de slachtpartij had Steinhäuser nog meer dan vijfhonderd kogels over, die hij in de wc verstopte. Voor het bloedbad had de scholier nog sms'jes naar zijn vrienden gestuurd om hen te waarschuwen. "Ga vandaag beter niet naar school..."

Als negentienjarige had Steinhäuser leren schieten bij de sportschuttersvereniging Domblick, waar ook agenten trainen. Hij beschikte over een geldige wapenvergunning. "Steinhäuser was een kei op de 25 meter", getuigt een medelid. Maar de laatste drie maanden was Steinhäuser niet meer opgedaagd in de schietclub.

Naar school ging hij ook niet meer. In februari was Steinhäuser van het Gutenberg Gymnasium weggestuurd omdat hij geknoeid had met doktersbriefjes. Steinhäuser was vorig jaar gezakt voor zijn eindexamens en biste zijn laatste jaar. Niettemin bleven zijn prestaties aan de slechte kant. Hij broste ook regelmatig en meldde zich vaak ziek, afwezigheden die hij systematisch met een vals attest verantwoordde.

Verder was er weinig opvallends aan Robert Steinhäuser. Samen met zijn moeder, een verpleegster, en zijn 25-jarige broer, een ingenieur, woonde hij op de dakverdieping van een appartement in de Ottostrasse, vlak bij de school. Zijn ouders waren gescheiden. Als puber was Steinhäuser nog lid geweest van een handbalvereniging. Met de A-jeugdploeg stond hij altijd in het doel, maar een erg goede speler was hij niet. Zijn vroegere buren omschrijven hem als een "onopvallend, rustige, teruggetrokken jongen".

De Duitse kranten wezen gisteren in hun zondagseditie op Steinhäusers huidige interesses. Zo speelde hij in zijn vrije tijd games als Quake, "waarbij het erop aankomt zich met een wapen een weg te banen." Steinhäuser zou ook fan geweest zijn van Slipknot, een heavy-metalband die "Brutalo-Musik" maakt en waarvan de leden zich in gevechtsoutfits hullen met een rode band om de arm, "die een beetje doen denken aan nazi-uniformen". Ook op zijn website verheerlijkte Steinhäuser geweld en geweren (zie pagina 1). Hij had het vooral voor Arnold Schwarzenegger, die in The Terminator massa's mensen neermaait met in elke hand een geweer.

Steinhäuser nam ook regelmatig zijn toevlucht tot drugs. Op zijn website, die gisterenavond verdween, schrijft hij dat, nu het leger hem aanvaard heeft als vrijwilliger, hij zal moeten stoppen met alcohol en lsd. "Dat zal mij zwaar vallen, want ik heb die dingen echt wel nodig!" Maar het vooruitzicht een eigen wapen te krijgen, maakte veel goed voor Steinhäuser. Ondertussen zou hij wel blijven oefenen op het computerspel Counterstrike. (SS)

Bronnen: The Independent on Sunday, Frankfurter Allgemeine, Bild am Sonntag, Sonntag Express.

Schutter stuurde voor aanrichten bloedbad sms'jes waarin hij vrienden waarschuwde 'vandaag beter niet naar school te gaan'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234