Donderdag 12/12/2019

Missie De Croo in VS

De Croo vraagt actie tegen seksueel geweld in conflictsituaties

Alexander De Croo tijdens zijn speech voor de VN-Veiligheidsraad. Beeld BELGA

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om gepaste actie te ondernemen tegen seksueel geweld in conflictsituaties. Daarvoor heeft hij gepleit tijdens een open debat bij de Veiligheidsraad over dat thema. In een onlangs gepubliceerd rapport uitte VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn bezorgdheid over seksueel geweld door gewapende groepen, gebruikt als terreurtactiek.

Tijdens zijn toespraak zei De Croo geschokt te zijn door de getuigenis van een jezidi-meisje, dat door terreurgroep Islamitische Staat (IS) was gevangengehouden in het noorden van Syrië. Zij legde uit hoe ze meermaals per dag werd misbruikt en dat verschillende andere meisjes zich van hun leven beroofden door hun hopeloze situatie. "Daarom, zoals terecht gesuggereerd in de aanbevelingen van het meest recente rapport van de secretaris-generaal, moeten maatregelen om seksueel geweld te voorkomen en aan te pakken, afgestemd worden op inspanningen tegen gewelddadig extremisme", aldus de vicepremier.

Hij verwees ook naar zijn bezoek een maand geleden aan Goma in de Democratische Republiek Congo, waar hij slachtoffers van seksueel geweld ontmoet heeft. De vrouwen getuigden hoe ze door soldaten, rebellen en zelfs kampbewakers werden verkracht toen ze het kamp verlieten op zoek naar voorraden. "Deze vrouwen zijn wanhopig. Ze vroegen ons om veiligheid en onderdak", aldus De Croo. "We moeten antwoorden."

Meer dan een week geleden zat de vicepremier ook samen met de Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Denis Mukwege, die met zijn team in het Panzi-ziekenhuis in Bukavu slachtoffers van seksueel geweld verzorgt. Een recente ontwikkeling is volgens dokter Mukwege een toename van het seksueel geweld dat door burgers wordt gepleegd, aldus De Croo.

"Een verklaring voor deze ontwikkeling is dat (...) voormalige kindsoldaten inderdaad zijn geherintegreerd, maar door onvoldoende evaluatie en psychologische opvolging, bestendigen ze een cultuur van geweld, waaronder seksueel geweld, in hun gemeenschappen."

Om straffeloosheid te bestrijden, zal België ook VN-actie in Mali ondersteunen. Daar zal een nationale strategie worden opgesteld om seksueel geweld en geweld op basis van gender te bestrijden.

Participatie van vrouwen

De Croo pleitte ook voor de participatie van vrouwen. "Vrouwen moeten onderdeel zijn van de oplossing", aldus de minister. Hij verwelkomde het vredesproces voor Mali in Algiers, maar zei dat daarbij een kans lijkt te zijn gemist om vrouwen in de onderhandelingen te betrekken, of ze een rol te geven om een definitief akkoord toe te passen. De VN-veiligheidsraad moet er over waken dat vrouwen geïntegreerd worden in zulke vredesonderhandelingen.

"Seksueel geweld als oorlogswapen, vaak tegen de meest kwetsbare, blijft een smet op het geweten van de internationale gemeenschap", aldus nog De Croo. "Als we onze gemeenschappelijke menselijkheid overeind willen houden, is het onze plicht een einde te maken aan alle vormen van seksueel geweld in conflictsituaties."

In het rapport stelde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat in 2014 extremistische groepen zoals Islamitische Staat (IS) en Boko Haram verkrachting, seksuele slavernij en gedwongen huwelijken aanwenden als terreurtactiek. Hij uitte zijn bezorgdheid over seksueel geweld door gewapende groepen, waaronder ook groepen die extremistische ideologieën promoten in Irak, Syrië, Somalië, Nigeria, Mali, Libië en Jemen. De slachtoffers zijn vooral vrouwen en meisjes, maar ook jongens en mannen.

Het rapport verscheen maandag, een dag voor de verjaardag van de ontvoering van 276 schoolmeisjes door Boko Haram in Chibok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234