Maandag 09/12/2019

Politiek

De Croo: "Voerde vorig jaar al depolitisering door bij bpost en Proximus"

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld). Beeld Photo News

Oppositiepartij sp.a wil dat de overheid niet langer beslist wie de ceo's en voorzitters van de raden van bestuur bij de overheidsbedrijven worden. Die benoemingen moeten voortaan gebeuren door een benoemingscomité, in functie van een vooraf bepaalde maatschappelijke visie. Dat heeft sp.a-voorzitter John Crombez in De Zevende Dag verklaard. Zijn partij zal daarvoor een wetsvoorstel indienen. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) wijst erop dat hij vorig jaar al een depolitisering heeft doorgevoerd bij de twee overheidsbedrijven die binnen zijn bevoegdheden vallen.

"Ik stel vast dat John Crombez steunt wat ik eind vorig jaar al heb gedaan voor bpost en Proximus", aldus De Croo. "De regeringscommissarissen zijn er afgeschaft, leden van de raden van bestuur moeten voortaan worden aangeduid door de algemene vergadering en de CEO door de raad van bestuur. Ook de eenzijdige bevoegdheden van de overheid om tussen te komen in het bestuur zijn opgeheven. Vroeger kon je als voogdijminister een beslissing van de raad van bestuur vernietigen of de raad van bestuur verplichten over een bepaald onderwerp te beraadslagen. Ook dat behoort gelukkig tot het verleden".

Ook verdedigt de vicepremier de mogelijkheid om het overheidsaandeel bij bpost en Proximus te laten zakken onder de 50 procent. "Het is niet verstandig om dit ideologisch te benaderen. Voor mij is het laten zakken van het overheidsbelang geen taboe, maar ook geen fetisj", zegt hij. "Wat voorop moet staan, is het belang van het bedrijf, de werknemers en de dienstverlening. Dat is ook altijd mijn houding geweest toen bpost toenadering zocht tot PostNL om samen één van de sterkste postbedrijven van Europa uit te bouwen. Als politiek moet je dan niet met oekazes staan zwaaien, maar het management en de raad van bestuur het vertrouwen geven en hun werk laten doen".

John Crombez. Beeld VRT

Benoemingscomité

Crombez kwam in het Eén-programma terug op de benoeming van Sophie Dutordoir tot ceo bij de NMBS. "Ik ben een treinreiziger. Je ziet dat reizigers vaak moeten rechtstaan en de regering beslist extra zetels in de raden van bestuur te creëren", blikte de Vlaamse socialist terug. Hij wil dat het niet langer de regeringen zijn die de benoemingen doen.

Concreet wil sp.a dat een benoemingscomité de juiste mensen selecteert op basis van hun kennis of band met de maatschappelijke visie. Zijn partij heeft in het verleden zelf weliswaar deelgenomen aan een politieke benoemingscarrousel, ook bij de NMBS. "Het maakt niet uit wie in het verleden hoe is benoemd", zegt Crombez. "We moeten ophouden met iets waar we het allemaal over eens zijn. Dit is een positief voorstel naar de toekomst".

Coöperatieven

Tegelijkertijd wil de sp.a-voorzitter dat we overheidsbedrijven in ons land durven verankeren en de mogelijkheid van coöperatieven in het leven roepen. Op die manier zou de inbreng van Belgisch spaargeld een alternatief kunnen bieden voor een beursgang of een internationale uitverkoop.

Hij merkt daarbij op dat bpost de voorbije tien jaar is uitgebouwd tot één van de meest performante postbedrijven in Europa en dat Proximus is gemoderniseerd, "met een controlerende overheid". De mogelijkheid die de meerderheid heeft gecreëerd om het overheidsaandeel af te bouwen, getuigt volgens Crombez van weinig visie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234