Maandag 14/10/2019

Zwembadverbod

De Croo verdedigt Vanden Bussche: "Vrijheden niet in gedrang laten komen"

Alexander De Croo (Open Vld). Beeld belga

Na een incident met twee asielzoekers in het zwembad van Koksijde wil burgemeester Marc Vanden Bussche een zwembadverbod voor asielzoekers in zijn gemeente invoeren. Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) is dat niet meteen de meest adequate maatregel, maar in het kader van de huidige juridische mogelijkheden voorlopig wel de enige optie: "We mogen de rechten en vrijheden die onze samenleving verwierf niet in het gedrang laten komen."

Hoewel De Croo het zwembadverbod niet meteen als het meest passende antwoord op het incident met twee asielzoekers in Koksijde bestempelt, benadrukt hij dat - gezien de huidige mogelijkheden op juridisch vlak - er voor mensen als Vanden Bussche weinig anders opzit. "Het probleem is vooral dat politie en justitie op dit moment op een weinig reactieve manier met de situatie omgaan, waardoor Vanden Bussche genoodzaakt is op een preventieve manier tussen te komen", zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Volgens De Croo zou zo'n preventieve maatregel niet nodig zijn als er bij incidenten vanuit gerechtelijke hoek kordater opgetreden wordt, en overtreders direct bestraft worden. "Als politie en justitie op een proactieve manier met dat soort overtredingen kon omgaan, zouden maatregelen waarbij onnodig een grote groep mensen geviseerd wordt, die er in se niets mee te maken hebben, niet nodig zijn."

Kort op de bal

Zolang dat niet het geval is, zit er voor lokale bestuurders - zoals Vanden Bussche - weinig anders op dan preventief tussenkomen in een poging de rechten en vrijheden van onze samenleving te beschermen, zegt De Croo. "Het is onze way of life. Gelijkheid tussen man en vrouw is een vrijheid die wij hier al lang verworven hebben, en waarvan we initieel niet gedacht hadden dat die ooit nog ter discussie zou komen te staan. Wanneer we zien dat zulke rechten toch in het gedrang dreigen te komen, moet er kort op de bal gespeeld worden."

Dat geldt volgens De Croo overigens niet alleen in het geval van vluchtelingen en asielzoekers: "Seksuele intimidatie is een flagrante inbreuk op onze manier van samenleven, waartegen altijd kordaat opgetreden moet worden, om het even wie de pleger is."

Geen snelrecht

Ook voor CD&V-voorzitter Wouter Beke moet er kordaat worden opgetreden "wanneer er misbruik wordt gemaakt van onze gastvrijheid". Maar in tegenstelling tot Vanden Bussche weet Beke -behalve partijvoorzitter ook burgemeester van Leopoldsburg- zich wel gesteund door politie en justitie. Recent nog werd in zijn stad een asielzoeker van verkrachting beticht, vertelt hij. "Die is meteen vastgezet."

Beke benadrukt nogmaals dat we als maatschappij seksuele intimidatie of seksuele misdrijven niet door de vingers kunnen zien. Maar voor snelrecht voor criminele asielzoekers staat de CD&V'er niet meteen te springen. "Of dat nu gebeurt door een Belg, een Amerikaan of een asielzoeker: we moeten daar meteen kordaat tegen optreden. Dan maakt de kleur van de dader niet uit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234