Zaterdag 11/07/2020

De Croo tekent nieuw samenwerkingsakkoord met Niger

Alexander De Croo tijdens zijn bezoek aan Niger.Beeld BELGA

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft in de Nigerese hoofdstad Niamey gisterenmiddag (lokale tijd) een nieuw samenwerkingsakkoord getekend met het West-Afrikaanse land. Dat akkoord, dat van 2017 tot en met 2020 zal lopen, is goed voor 33 miljoen euro.

"Bijdragen aan een duurzame ontwikkeling en aan een groei die de hele bevolking ten goede komt" is het voornaamste doel van dit nieuwe samenwerkingsakkoord. De strategie in Niger werd gebaseerd op vier assen: versterken van de publieke instellingen, de economie en de weerbaarheid van de bevolking, en dat met een op mensenrechten gebaseerde aanpak.

Bevolkingsexplosie
De bevolkingsexplosie waarmee Niger kampt - vrouwen krijgen er gemiddeld 7,6 kinderen - stelt het land voor verschillende gigantische uitdagingen. Bovenop die uitdagingen krijgt het land te maken met een ernstige terreurdreiging in het oosten door Boko Haram, een zware vluchtelingencrisis én ondervindt het aan den lijve de gevolgen van de klimaatopwarming. De VN klasseert het land in haar Human Development Index helemaal onderaan.

De Belgische bijdrage aan de gezondheidssector moet "de toegang van de bevolking tot kwaliteitsvolle eerstelijnsgezondheidszorg verbeteren". Op dit moment heeft de helft van de bevolking geen toegang tot deze eerstelijnsgezondheidszorg. Met de bijdrage voor de veeteelt mikt De Croo op meer voedselzekerheid, en tegelijk op een betere veerkracht en meer inkomsten voor de bevolking. Binnen al die Belgische interventies staan de rechten van kinderen en vrouwen centraal. Het programma van het VN-Bevolkingsfonds dat België mee financiert, bijvoorbeeld, moet jonge meisjes versterken zodat zij hun eigen keuzes kunnen maken.

Familieplanning
Woensdagnamiddag bezocht de minister een project waar Plan International meisjes sensibiliseert, om zo kindhuwelijken te vermijden. Daarnaast is aan dat project van Plan een soort van beroepsschool verbonden waar ze een vak leren om financieel onafhankelijk te zijn van een echtgenoot en/of familie. "Dit is echt een belangrijk punt in Niger", meent De Croo. "En daarom heb ik, bij de ondertekening van het akkoord toen de Nigerese pers erbij was, het belang van familieplanning ook beklemtoond. Het regime kan daar meer doen: er is nood aan echt leiderschap."

In Niger moeten jongens 18 zijn voor ze kunnen trouwen, meisjes 15. Een recent wetsvoorstel om die leeftijd voor meisjes op te trekken, werd afgeschoten, onder invloed van de traditie, maar ook religieuze drukkingsgroepen. "Het ronduit zwakke onderwijs in Niger laat ruimte voor koranscholen, gefinancierd door landen als Qatar en Saoedi-Arabië", zegt De Croo. "We hebben hier gezien dat alle meisjes en vrouwen gesluierd rondlopen, en dat is blijkbaar op amper vijf jaar helemaal omgeslagen."

Plan International liet wat ongenoegen blijken over de Belgische keuze dat onderwijs niet te financieren. "Nochtans zijn de noden hier heel groot: in afgelegen gebieden zijn er onderwijzers die zelfs niet kunnen lezen", aldus Johnson Bien-Aimé, directeur voor Plan in Niger. "We kunnen niet alles doen", reageert De Croo. "Er is inderdaad geen rechtstreekse financiering van het onderwijs, maar onrechtstreeks, via internationale mechanismen, gaat er wel degelijk geld naar het onderwijs."

Verkeerde keuzes
Het woensdag ondertekende samenwerkingsprogramma is al het dertiende programma tussen België en Niger. "Toch kent Niger inderdaad nog altijd de laagste menselijke ontwikkeling, en we hebben hier gezien dat er nog heel veel werk is, op alle vlakken", aldus De Croo na afloop van de missie die hem eerder ook in Mali bracht. "Blijkbaar heeft dat te maken met verkeerde keuzes uit het verleden, bovenop de uitdagingen waar het land sowieso voor staat. Tegelijk heeft het land veel potentieel, bijvoorbeeld op het vlak van landbouw."

Dinsdagnamiddag, vlak na aankomst in Niger, trok de delegatie naar een project dat ondersteund wordt door Dierenartsen zonder Grenzen, maar uitgevoerd wordt door een lokale ngo. "Positief daar is dat op de hele keten van de veeteelt gewerkt wordt: er zijn dierenartsen voor vaccinaties, de melk van de koeien wordt opgehaald en verder verdeeld, de vrouwen verwerken de melk verder tot kaas en boter, wat hen de mogelijkheid geeft om schoolmateriaal te kopen voor hun kinderen. En daar ligt vandaag de dag ook de focus van de Belgische ontwikkelingssamenwerking: de mensen ter plaatse helpen om zelf meer te doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234