Woensdag 12/08/2020

Politiek

De Croo over 'vuile oorlog' tussen CD&V en N-VA: "Totentrekkerij"

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo reageert verbaasd op de "vuile oorlog" tussen coalitiepartners CD&V en N-VA. "Als je een beslissing neemt, moet je die nadien als ploeg verdedigen. Al de rest is een zekere graad van totentrekkerij", zo reageerde hij in VTM NIEUWS op de uitgelekte CD&V-mail over de inzet van militairen.

De Antwerpse CD&V riep militanten deze week in een uitgelekte mail op om via de sociale media vragen te stellen bij de aanhoudende militaire aanwezigheid in de stad. Nochtans gaat het om een beslissing van de eigen federale regering. De mail stelt expliciet dat het kabinet van vicepremier Kris Peeters weet heeft van het initiatief en er nadien de pers over zal "tippen". "Achterbaks", vindt N-VA.

"Als je in een regering zit, dan maak je akkoorden. Je kan nooit honderd procent je goesting krijgen", reageert De Croo zondag verbaasd. "De uitdagingen zijn groot. Als je zaken wil doen, kan je dat enkel als je samenwerkt, niet als je continu tegenwerkt."

De Croo erkent dat er "misschien op dit gebied vandaag een gebrek aan ploeggeest is". "Maar wat niet is, kan nog komen", onderstreept de liberaal, die ervan overtuigd is dat elk van de vier coalitiepartners - N-VA, MR, CD&V en Open Vld - op zijn plaats zit in de federale regering.

Ook MR-vicepremier Didier Reynders noemde het op de RTBF trouwens "onaanvaardbaar" dat collegiaal genomen beslissingen in twijfel worden getrokken. Veel ludieks - zoals Peeters het noemde - ziet Reynders niet aan de demarche. "Er zijn andere manieren om te grappen, eerder dan over de veiligheid in de straten van Antwerpen", besloot hij.

"Tijdelijk"

De Croo noemde de militairen in het straatbeeld bij VTM overigens tijdelijk. "Als je op algemeen dreigingsniveau drie zit, gaat het om uitzonderlijke omstandigheden. Het is uitzonderlijk en dus tijdelijk", aldus De Croo. "Het regeerakkoord zegt dat het enkel kan bij een algemeen terreurniveau drie. En waarom is dat? Omdat bij een algemeen dreigingsniveau drie de last op de politie zeer hoog is. De politie moet dan op heel veel plaatsen een hoger beveiligingsniveau aanhouden, dus dan kan het leger bijspringen. Als je niet meer in algemeen niveau drie zit, is die last lager."

Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters benadrukte dit weekend herhaaldelijk het tijdelijke karakter. "Belangrijk voor mij is het inhoudelijke, namelijk dat die para's terug naar hun kazernes moeten zodra we niet langer leven in dreigingsniveau drie." Een overtuiging die ook bleek uit de gelekte vraag van de CD&V-afdeling van Antwerpen aan militanten om op de sociale media de militaire aanwezigheid in vraag te stellen.

Reynders: "Permanent inzetten"

Een ander verhaal klinkt bij coalitiepartner MR. "Ik ben voorstander om een mobiele ploeg van zo'n driehonderd militairen permanent in te zetten voor de bescherming van ambassades, gebouwen, Joodse scholen, synagogen en misschien voor nog andere zaken", zei Reynders gisteren in De Tijd en Le Soir. "We kunnen de militairen toch beter inzetten, dan ze in de kazerne te laten zitten? Militairen zijn bovendien goedkoper. Het gaat om vijftig euro per dag, dat is minder dan de kostprijs van een politieagent. En voor exact dezelfde opdracht."

Eerder pleitte ook N-VA-voorzitter De Wever al voor een permanente inzet van militairen op bepaalde gevoelige plaatsen, zelfs als het algemene dreigingsniveau opnieuw zakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234