Zondag 23/02/2020

De Croo: "Meer diepgang, minder strovuurdebatten in Vlaams Parlement"

Tijdelijk parlementsvoorzitter Herman De Croo.Beeld PHOTO_NEWS

In zijn toespraak tijdens de installatievergadering van het Vlaams Parlement heeft tijdelijk parlementsvoorzitter Herman De Croo een pleidooi gehouden voor meer diepgaande debatten in het parlement en minder "strovuurdebatten".

Na de eedaflegging van 104 van de 124 parlementsleden in het Vlaams halfrond - de verkozenen van Vlaams-Brabant leggen pas volgende week de eed af na de hertelling in Sint-Genesius-Rode - hield tijdelijk voorzitter Herman De Croo een korte toespraak.

Daarin benadrukte de Open Vld-nestor het belang van grondige debatten. Hij adviseerde de leden van het parlement om zich meer "los te maken van de druk van de actualiteit". "Veel te dikwijls laat de politiek zich opjagen door wat actueel is, maar ontbreekt het aan een meer diepgaande analyse en een zekere bezinning. En vooral: eens het debat gesloten wordt, vergeet men het en gaat men vlug, te vlug, over tot de volgende orde van de dag".

"Vastbijten in dossiers"
Volgens De Croo moet het parlement meer zijn dan "een aaneenschakeling van enkele strovuurdebatten". "Echte debatten moeten leiden tot bezinning en conclusies, die ook ingrijpen op het beleid dat in Vlaanderen wordt gevoerd. Daarom moeten ze diepgaand zijn. Dat veronderstelt ook parlementsleden die bereid zijn zich fors in dossiers in te graven en er zichzelf in vast te bijten", aldus De Croo.

Volgende week komt het parlement opnieuw samen voor de eedaflegging van 20 Vlaams-Brabantse verkozenen. Enkele andere agendapunten, zoals de aanduiding van een voorzitter en de samenstelling van een nieuw Bureau, werden uitgesteld.

Moet De Croo voorzittersfakkel volgende week al doorgeven?

Herman De Croo heeft vandaag wel de openingszitting van het Vlaams Parlement mogen leiden als tijdelijk voorzitter, maar de kans bestaat dat hij die fakkel volgende week al moet doorgeven. Het reglement van het Vlaams Parlement voorziet namelijk dat het parlement binnen de tien werkdagen na de opening een voorzitter kiest.

Wellicht zal dan gekozen worden voor iemand van N-VA of CD&V, de twee partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Wie het wordt, is nog niet duidelijk.

In 2009 mocht Johan Sauwens (CD&V) als tijdelijk voorzitter op de voorzittersstoel blijven zitten tot de vorming van de Vlaamse regering rond was. Omdat de regeringsvorming quasi samenviel met de feestelijkheden voor de Vlaamse feestdag, mocht Sauwens toen zelfs als tijdelijk voorzitter de 11 juli-toespraak in de Gotische zaal in het Brusselse stadhuis houden. Pas enkele dagen later nam Jan Peumans (N-VA) de voorzittershamer van Sauwens over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234