Donderdag 17/06/2021

Update

De Croo in de clinch met 11.11.11 over belastingverdragen met ontwikkelingslanden

Actie voor publieke country-by-country reporting in november vorig jaar. Illustratiefoto. Beeld Photo News
Actie voor publieke country-by-country reporting in november vorig jaar. Illustratiefoto.Beeld Photo News

Door enkele tientallen onevenwichtige belastingverdragen, afgesloten door de Belgische overheid, missen ontwikkelingslanden jaarlijks minstens 35 miljoen aan belastinginkomsten van Belgische bedrijven en investeerders. Dat blijkt uit een nieuw rapport van 11.11.11. De organisatie vraagt een dringende herziening van de verdragen. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo stelt dat de belastingverdragen over het algemeen een goeie zaak zijn.

België heeft wereldwijd 92 operationele dubbelbelastingverdragen. Doel van deze verdragen is te zorgen dat Belgische bedrijven slechts op 1 plek op hun inkomsten belast worden.

Lagere tarieven

11.11.11 onderzocht de 41 belastingverdragen die België afsloot met ontwikkelingslanden en stelde vast dat 28 daarvan expliciet lagere belastingtarieven vastleggen voor opbrengsten uit kapitaal van Belgische bedrijven.

Het resultaat is dat de Belgische bedrijven en investeerders die actief zijn in de bewuste landen voor het belastingjaar 2012 een 'belastingverlaging' kregen van 35 miljoen euro. "Geld dat de ontwikkelingslanden dus niet kunnen gebruiken voor hoogstnoodzakelijke scholing, medische zorgen of het uitbouwen van de economie."

Bovendien, zegt 11.11.11, staan de verdragen ervoor bekend het vehikel te zijn voor zwaardere belastingontduiking: er worden immers zelden anti-misbruikbepalingen in opgenomen.

"Ik denk dat 11.11.11 zich vergist", reageert minister De Croo.Beeld BELGA

Verschillen van land tot land

Opvallend is bovendien dat de lagere tarieven in de specifieke belastingverdragen verschillen van land tot land. Zo maakte het sterkere Marokko betere afspraken dan het zwakkere Congo of Rwanda en ondervindt een zeer kleine economie als die van de Democratische Republiek Congo relatief grote schade van het verdrag.

11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe vindt dat België daarom dringend werk moet maken van een herziening van de belastingverdragen. "Vandaag zijn onze verdragen met minstens 28 landen overduidelijk onevenwichtig en steeds in het nadeel van het ontwikkelingsland en in het voordeel van onze bedrijven. Het doel is belastingen vermijden, maar het resultaat is een miljoenenverlies."

De koepel van Vlaamse noord-zuidorganisaties stelt allereerst voor een grondige impactbeoordeling van de bestaande verdragen op te starten en op basis daarvan de akkoorden te heronderhandelen.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat 11.11.11 zich vergist in zijn kritiek op de dubbelbelastingverdragen. Als je wil dat de situatie in die landen duurzaam verbetert, dan heb je nood aan meer investeringen. En die verdragen zorgen voor een stabiel fiscaal en juridisch kader, redeneerde De Croo in De Ochtend op Radio 1.

"Tegen willekeur"

"Ik denk dat 11.11.11 zich vergist", reageert minister De Croo. Hij wijst erop dat dubbelbelastingverdragen tussen alle landen worden gesloten en over het algemeen een goede zaak zijn. "Die verdragen zorgen er net voor dat er investeringen en handel in die landen plaatsvinden. Zonder die verdragen zou er totale willekeur zijn", benadrukt de liberale vicepremier.

Laten uitschijnen dat geld van ontwikkelingssamenwerking zou worden gebruikt om gunstige belastingverdragen te sluiten, is volgens De Croo "compleet van de pot gerukt". Die verdragen worden door de minister van Financiën onderhandeld, terwijl ontwikkelingssamenwerking voor rekening van De Croo is. "Dat zijn twee verschillende werelden die niets met mekaar te maken hebben".

Evenwichtige verdragen

Bij 11.11.11 luidt het dat minister De Croo de kritiek verkeerd begrepen heeft. "Wij hebben nergens gezegd dat geld van ontwikkelingshulp wordt gebruikt om kortingen te bedingen", aldus de organisatie. "En we zijn ook niet tegen die belastingverdragen op zich, maar pleiten enkel voor meer evenwichtige verdragen met de ontwikkelingslanden".

De Open Vld'er vond overigens ook dat 11.11.11 zich "een beetje tweeslachtig" opstelt. De organisatie heeft achttien maanden geleden zelf een belastingvrijstelling gevraagd voor haar mensen in de Democratische Republiek Congo, zei De Croo. Bij 11.11.11 preciseert men dat het om een vraag ging om een gelijke behandeling van alle landgenoten die in Congo werken. Die vraag gold overigens voor de volledige sector en niet alleen voor personeel van 11.11.11.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234