Vrijdag 02/12/2022

Video

De Croo: "Iedereen moet feminist zijn"

null Beeld vmma
Beeld vmma

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) heeft dinsdag op de 'London Summit on Family Planning' een oproep gedaan tot gendergelijkheid. Hij riep mannelijke regeringsleden over de hele wereld op om zich te outen als feminist. "Samenlevingen die vrouwenrechten respecteren zijn gelukkiger en gezonder", zo klonk het in de plenaire zitting van de conferentie. De minister kondigde ook aan dat België 5 miljoen euro extra zal vrijmaken voor het snelle responsmechanisme van de Verenigde Naties.

De top wordt georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk, het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) en de Bill and Melinda Gates Foundation in het kader van Family Planning 2020 (FP2020), een partnerschap van regeringen, donoren, de Verenigde Naties en andere partijen.

De Croo viel meteen met de deur in huis: "Laat me starten met een simpele vraag: is er enig redelijk excuus om vrouwen niet te laten beslissen over hun eigen lichaam? Vandaag geraken 200 miljoen vrouwen in derdewereldlanden niet aan de benodigde anticonceptie. Ze hebben geen toegang tot gezinsplanning."

"Als man geloof ik sterk in de kracht van de vrouw en in gendergelijkheid. Samenlevingen die vrouwenrechten respecteren, zijn gelukkiger en gezonder, ze zijn welvarender en vreedzamer", aldus de minister. "Ik zou deze gelegenheid graag gebruiken om mijn mannelijke collega's in regeringen wereldwijd te vragen om zich te outen als feminist. Er is niets roemrijks of groots aan als je vrouwen de kans op eigen keuzes ontzegt, dus sta op voor gendergelijkheid en investeer in seksuele en reproductieve gezondheid voor vrouwen".

De Croo vroeg ook meer aandacht voor meisjes en vrouwen in humanitaire crisissituaties. "Ze zijn de kwetsbaarste slachtoffers, ze staan bloot aan dood, uitbuiting en gendergeoriënteerd geweld. We moeten meer doen om hen te beschermen". Daarom kondigde hij aan dat ons land 5 miljoen euro extra zal vrijmaken voor het CERF, het snelle responsmechanisme van de Verenigde Naties beheerd door OCHA (Organisation for the Coordination on Humanitarian Affairs). Dat komt boven op de reeds toegezegde 20 miljoen euro.

Voorts benadrukte De Croo ook het belang van betrouwbare data. Hij ondertekende twee verklaringen die een betere vergaring van informatie in het vooruitzicht stellen, namelijk de Global Roadmap for Improving Data, Monitoring and Accountability for Family Planning and Sexual and Reproductive Health in Crises en het Global Adolescent Data Statement. Daarnaast kondigde hij ook aan dat België een proefproject gaat opzetten om op basis van digitale gegevens de toegang tot gezinsplanning in kaart te brengen. Dat gebeurt in samenwerking met onder meer de universiteiten van Namen en Brussel en Bluesquare, een Belgische startup die slimme datasystemen voor ontwikkelende landen levert.

De Croo benadrukte al meermaals het belang van de rechten van vrouwen en meisjes, in het bijzonder van hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. België is één van de gangmakers van 'She Decides', een wereldwijd initiatief dat gericht is op het recht van vrouwen om vrij en zelf te beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen ze krijgen.

Begin maart organiseerde ons land in Brussel een internationale conferentie waaraan meer dan 50 landen en organisaties deelnamen die samen 181 miljoen euro toezegden. In april kondigde De Croo al aan dat ons land de komende vier jaar bijna 100 miljoen euro uittrekt voor Unicef en voor het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. FP2020 werd gelanceerd tijdens de London Summit of Family Planning in 2012. Tijdens de top werd opgeroepen tot politieke wil en het beschikbaar stellen van geld om 120 miljoen vrouwen extra aan te zetten tot het gebruik van anticonceptie voor 2020.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234