Donderdag 22/10/2020

InterviewFons Van Dyck

‘De Croo en Vandenbroucke tonen dat ze de kapiteins zijn die we nodig hebben’

Premier Alexander de Croo (Open Vld) en minister Frank Vandenbroucke (sp.a).Beeld Photo News

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) besloten een persconferentie na een Overlegcomité meteen aan te grijpen om de coronamaatregelen te verstrengen. ‘Het is duidelijk dat deze twee heren een versnelling hoger schakelen’, zegt communicatie-expert Fons Van Dyck.

Wat is uw eerste indruk na de persconferentie?

“Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Na zeven maanden hebben we eindelijk een federale regering die beseft dat eenheid van commando in deze crisis noodzakelijk is. De regering De Croo heeft ook begrepen dat we de strijd tegen corona zullen winnen met duidelijkheid. Dat zie je aan de regels die verstrengd, maar duidelijk zijn. Maar ook aan het feit dat men meteen werk gemaakt heeft om met Pedro Facon een coronacommissaris te benoemen die alle beslissingen op alle niveaus moet bespreken en afdwingen. Ook de termijn is duidelijk: dit geldt een maand. Ik verwacht niet van Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke dat ze, zoals Sophie Wilmès enkele weken geleden, morgen op hun beslissing zullen terugkomen. Dat soort zaken is uit den boze.”

De premier maakte van in het begin heel duidelijk waarom deze verstrenging noodzakelijk is.

“En eigenlijk was Frank Vandenbroucke daar in een interview bij VTM al mee begonnen. We doen dit niet voor de schone ogen van Alexander De Croo of uw De Morgen-collega Joël De Ceulaer. Neen, de regering verwacht deze inspanningen van ons om de scholen open te houden en zo onze kinderen een zo goed mogelijk onderwijs te gunnen, om bedrijven open te houden, en om zelf gezond te blijven. Zowel De Croo als Vandenbroucke wist op die manier meteen de juiste snaar te raken. Het zijn twee heerschappen die weten hoe je de aandacht trekt, en nog belangrijker, hoe je die vasthoudt. Burgers zullen luisteren. In de twee betekenissen van het woord. We begrijpen wat er bedoeld wordt en waarom. Bovendien zullen we daardoor meer geneigd zijn de regels na te leven.”

Speelt taal hierin een rol? Premier Wilmès drukte zich ongelukkig uit in het Nederlands.

“Taal is communicatie. Sophie Wilmès’ taal was archaïsch en zelfs slecht vertaald. De Croo en Vandenbroucke spreken mensentaal, ook in het Frans. Ze hebben beide het voordeel van iets pedagogisch over zich te hebben. Ze kennen de essentie van communicatie: hoe minder boodschappen, hoe beter. En dan geldt de regel van herhalen, herhalen, herhalen. In de marketing- en communicatiewereld gaan we ervan uit dat een boodschap pas blijft hangen wanneer iemand die boodschap drie tot zes keer per dag, zelfs tot vervelens toe, hoort. Je zag dat minister Vandenbroucke dat ook door heeft. Desnoods legt hij het heel de dag uit.”

Alexander De Croo delegeerde tijdens de persconferentie detailvragen meteen naar zijn minister.

“Dat heet management. Zij weten maar al te goed dat deze crisis oorlog is. Zij zijn onze kapiteins die 24 op 24, 7 op 7, 365 op 365 ons land uit deze crisis moeten halen. En als ze daarin slagen, zal ook de regering slagen. Deze twee heren zullen vanaf nu constant met elkaar op dezelfde lijn moeten staan. Zodra dat niet meer het geval is, zullen jullie dat als media uitvergroten. Die coronabarometer kan er dus maar best zo snel mogelijk komen.”

Communicatie-expert Fons Van Dyck.Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234