Dinsdag 25/01/2022

CETA

De Croo: "Afspringen CETA kan erger zijn dan brexit"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) reageert vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman zeer teleurgesteld op het nieuws dat België CETA, het veelbesproken vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, niet kan ondertekenen. Als de EU en Canada er inderdaad niet in slagen te tekenen, dan vormt de Waalse beslissing om zich tegen de ondertekening te blijven verzetten "afbraak van Europa". Hij vreest een scenario dat "erger dan de brexit kan zijn". Bart De Wever noemde het gedrag van Paul Magnette dan weer ronduit "wansmakelijk".

Voor De Croo zou het "een historische vergissing zijn" mocht CETA niet ondertekend worden.

"En dat voor een land dat altijd een van de grondleggers geweest is van de Europese eenmaking en altijd gepleit heeft voor meer Europese integratie", aldus de liberale vicepremier. "Bovendien is ons land één van de grootste begunstigden van de EU."

"Men moet goed begrijpen wat men hier doet", gaat hij verder. "Dit betekent dat de EU niet langer gesprekken kan voeren in naam van de lidstaten, want elk akkoord kan in vraag gesteld worden door één van de regio's." Hij wijst er verder op dan België een kleine, open economie is, die voor 70 procent afhankelijk is van het buitenland.

De Croo is samen met koningin Mathilde op een humanitair werkbezoek in Jordanië, dat in het teken staat van de opvang van Syrische vluchtelingen.

"Magnette steekt Syriza links voorbij"

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever is hoegenaamd niet te spreken over de beslissing van Paul Magnette om CETA niet goed te keuren. "Magnette steekt Syriza links voorbij", klinkt het op Twitter. "De PS beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhandel. Wat een hovaardigheid."

Syriza is de bekende extreemlinkse partij uit Griekenland. De Wever verwijt de PS met andere woorden nog linkser te zijn dan de erg radicale Grieken. De PS en N-VA liggen vaker in de clinch, maar deze keer zit het aldus duidelijk wederom danig scheef tussen de twee partijen.

"De PS is zich volop aan het profileren en offert het handelsakkoord daarvoor op", vulde De Wever aan in De wereld vandaag op Radio 1 aan. Volgens hem spelen de Franstalige socialisten een puur politiek spel tegen de opkomst van de PTB. "Met inhoud heeft dit niets te maken", zei hij.

Volgens de N-VA-voorzitter zadelt de PS anderen op met de gevolgen van hun beslissing. "De PS brengt al lange tijd schade toe aan anderen, en nu ook opnieuw aan Vlaanderen. Wij voeren namelijk wel degelijk handel met Canada, in tegenstelling tot Wallonië. Democratie dicteert dat je de gevolgen draagt van je eigen gedrag. Het is gemakkelijk je te profileren als je zelf geen handel met het land in kwestie voert", meende De Wever.

"Echt wansmakelijk"
In een interview met VTM NIEUWS noemde de N-VA-voorzitter het gedrag van Paul Magnette dan weer "wansmakelijk". "Als 540 miljoen een handelsverdrag goed vinden en iedereen vindt het goed behalve eentje, dan is er met dat eentje een probleem", vindt De Wever. "Hier wordt een partijpolitiek nummertje opgevoerd, maar ten koste van heel veel mensen hun belangen."

"Ik vind het echt wansmakelijk dat men dit doet", zegt De Wever. "540 miljoen mensen zes jaar lang aan het lijntje houden en dan 'nee' zeggen omdat de PTB te hoog staat in de peilingen, dat is ongezien. Je moet je verantwoordelijkheid durven opnemen, of anders de gevolgen dragen."

"Een beetje surrealistisch"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois omschreef de situatie als "een beetje surrealistisch". "Het is 'non', maar tegelijkertijd wordt er gezegd: 'we willen nog verder praten'". Bourgeois beklemtoonde dat de teksten al sinds 2014 onder de regeerperiode van premier Elio Di Rupo bekend zijn en dat ze sindsdien op het vlak van de geschillenbeslechting tussen overheden en bedrijven "enkel maar verbeterd" zijn. "Ik vind dat we te kijk staan voor de hele wereld", betreurde de Vlaamse regeringsleider.

Geert Bourgeois Beeld BELGA
Geert BourgeoisBeeld BELGA

"Mes op keel gezet"

Minister-president Rudy Demotte van de Franse Gemeenschap betreurt de houding van Europees president Donald Tusk in de onderhandelingen. "Door ons het mes op de keel te zetten, heeft men een akkoord zeker niet vergemakkelijkt...", zei hij in de commissie van het parlement van de Franse Gemeenschap.

Tusk had gisteren aan premier Charles Michel laten verstaan dat hij vanavond contact zou opnemen met de Canadese premier Justin Trudeau om een stand van zaken op te maken. De Europees president gaf aan dat België dus nog een dag de tijd had om een standpunt over te maken.

Dat Franstalig België zich zo snel moest uitspreken over complexe tekstwijzigingen was "niet te verenigen met ons democratisch proces", zo stelde Demotte. "De parlementen van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap hebben ernstig en in detail op dit ontwerpakkoord gewerkt. Het is onontbeerlijk dat we het werk op deze manier kunnen voortzetten", aldus Demotte, die "de constructieve rol van de Canadezen" in de verf zette.

Paul Magnette en Rudy Demotte. Beeld Photo News
Paul Magnette en Rudy Demotte.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234