Zondag 17/11/2019

De Crem weert militairen die bijklussen na hun pensioen

Vakbond vraagt defensieminister de nodige menselijkheid aan de dag te leggen

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) schaft het statuut af van een aantal pensioengerechtigde militairen die nog bijklussen voor het leger. Van de huidige tachtig mogen nog maar een twintigtal dat blijven doen. Volgens het kabinet-De Crem om besparingsredenen.

Door Cathy Galle

Brussel l Voor sommige betrokken militairen is dat bijzonder slecht nieuws. Een van hen werkt al geruime tijd in Italië, waar zijn zwaar gehandicapte zoontje ook een gespecialiseerde behandeling krijgt. Maar minister De Crem weigert een verlenging toe te staan.

Het statuut van de vrijwillige encadreringsprestatie (VEP) is bedoeld voor militairen die op pensioengerechtigde leeftijd zijn maar die - om welke reden ook - onvervangbaar blijken. Vanwege hun specifieke capaciteiten bijvoorbeeld of om de continuïteit van het beleid te waarborgen. Het beste voorbeeld daarvan is de chef- defensie, generaal August Van Daele, zelf. Zo'n VEP kan vier keer een jaar duren en moet goedgekeurd worden door de minister van Defensie. Het leger telt momenteel ongeveer 80 VEP'ers.

Minister De Crem wil daar nu grondig in snoeien, legt zijn woordvoerder kolonel Jacques De Keyzer uit. "We zeggen het zoals het is. Onder de vorige minister (André Flahaut, CG) werd misbruik gemaakt van het statuut, vaak om sociale of financiële redenen. Mensen die op pensioengerechtigde leeftijd waren, maar nog schoolgaande kinderen hadden bijvoorbeeld, die konden nog wat blijven werken en kregen boven op hun pensioen nog een fikse premie. De minister wil nu alleen nog mensen voor wie het statuut echt bedoeld is, namelijk de onmisbaren, overhouden. Ook die zullen zo snel als mogelijk worden vervangen."

Voor sommigen van de betrokken militairen betekent de maatregel een regelrechte ramp. Een adjudant die als VEP'er in het Italiaanse Napels werkt, schreef een hartverscheurende brief aan minister De Crem. De man leeft al geruime tijd met zijn vrouw en drie kinderen in Napels. Zijn zoontje van 13 heeft een zware fysieke handicap en lijdt al zijn hele leven aan helse pijnen. Het kostte het gezin heel wat tijd en energie, maar in Napels vond de jongen eindelijk de juiste behandeling en omkadering.

Het gezin kreeg onlangs echter de melding dat de VEP van de vader tegen eind augustus afgelopen is. Voor het gezin en zeker voor de 13-jarige jongen een enorme klap. De dokters in Italië zijn het erover eens dat de jongen wegrukken uit zijn huidige omkadering zware gevolgen kan hebben. Het zou het gezin ook weer veel tijd kosten om hier in België een vergelijkbare omgeving op te bouwen, met de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg en een schrijnend tekort aan opvangplaatsen in gespecialiseerde onderwijsinstellingen.

De adjudant vroeg aan minister De Crem per brief om een uitstel van ten minste vier maanden. Dat is volgens de militair nodig om een eventuele terugkeer naar België te regelen, of om een nieuwe baan te zoeken in Napels zelf. Al zal dat voor een man van boven 56 jaar niet makkelijk zijn.

De minister weigerde daar echter op in te gaan. "Uit principe", klinkt het. "Als we het voor de ene doen, moeten we het voor de andere ook doen." Woordvoerder De Keyzer zegt dat hij het probleem ook niet ziet. "Het einde van zijn VEP betekent concreet dat hij vanaf 1 september 2008 met pensioen gaat. Maar niets belet dat het gezin gewoon in Napels blijft."

Een reactie die alvast niet in goede aarde valt bij de vakbond. "Met pensioen gaan als militair betekent dat je op 75 procent van je laatste wedde terugvalt en bovendien alle premies die je kreeg voor een buitenlandse opdracht en VEP verliest", stelt Dirk Deboodt van de socialistische ACOD militairen fel. "Dit is voor het gezin een grote financiële domper. We kunnen begrijpen dat de minister wat orde wil in de statuten, maar we vragen in dit geval toch een beetje menselijkheid."

Woordvoerder kolonel Jacques De Keyzer:

Onder André Flahaut werd te vaak misbruik gemaakt van het statuut

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234