Zaterdag 10/12/2022

De Crem stuurt extra troepen en F16's naar Afghanistan

Oppositiepartijen sp.a en Groen! vragen debat in parlement

Brussel l België stuurt op vraag van de NAVO-partners nog dit jaar 140 extra manschappen naar Afghanistan om er deel te nemen aan de internationale ISAF-missie. Het leger zet er vanaf september ook vier F16's in.

Door Gorik Van Holen

Momenteel heeft ons land 360 militairen gelegerd in Aghanistan. De hoofdmoot zit in hoofdstad Kaboel, waar het Belgisch leger de leiding heeft in de beveiliging van de luchthaven. Daarnaast zijn er Belgen gestationeerd in Kunduz, Mazar-i-Sharif en Kandahar.

De ministerraad heeft nu beslist om in te gaan op de vraag van de NAVO-partners om een bijkomende inspanning te leveren. Zo wordt de bewakingscompagnie op de luchthaven van Kaboel vanaf 1 april met twintig manschappen versterkt.

Maar het Belgisch leger gaat vanaf september ook meer doen dan louter beveiligen: dan stuurt de krijgsmacht ook vier F16-gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan, samen met honderd militairen. Die worden er ingezet in een gezamenlijke missie met de Nederlandse krijgsmacht.

Ten slotte vertrekken er op 1 oktober twintig militairen naar Kaboel of Kunduz om er deel uit te maken van de internationale opleidingsteams die het Afghaanse leger op termijn klaar moeten maken voor het vertrek van de internationale troepen. Daarnaast wordt een aantal van de huidige missies met enkele maanden verlengd.

De hele operatie kost de Belgische krijgsmacht 30 miljoen euro, zegt defensieminister Pieter De Crem (CD&V). Het budget wordt gezocht binnen de middelen van Defensie, waardoor een aantal andere verplichtingen zullen moeten worden herbekeken. De Crem kondigt tegen het einde van de maand een globaal rapport Operaties 2008 aan, waarin onder meer de terugtrekking van de Belgische troepen uit Libanon en van de luchthaven van Kaboel in het vooruitzicht wordt gesteld.

Oppositiepartijen sp.a en Groen! zijn verontwaardigd over de beslissing om extra manschappen naar Afghanistan te sturen. Volgens Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt moet België wel meewerken aan de internationale missie, maar is de huidige strategie van de internationale gemeenschap in Afghanistan twijfelachtig. "De schemerzone tussen wederopbouw en de Amerikaanse War on Terror is te groot", vindt hij.

Ook sp.a'er Van der Maelen vraagt zich af of ons land blindelings de VS gaat volgen. "Laten we ons zomaar mee het moeras intrekken? We zitten nu al vijf jaar in Afghanistan en de internationale gemeenschap heeft er tientallen miljarden ingepompt. Vooraleer nieuwe troepen te sturen zouden we beter een grondige evaluatie maken van wat we daar doen." Zowel Groen! als sp.a vragen een debat in het parlement.

>24

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234