Zaterdag 27/02/2021

De Crem: 'Stafchefs komen en gaan, Defensie blijft bestaan'

'Stafchefs van het leger komen en gaan, maar Defensie blijft altijd bestaan.' Echt rouwig om het ontslag van stafchef generaal Charles-Henri Delcour is minister Pieter De Crem niet. 'Als iemand het niet eens is met het regeerakkoord, dan is een ontslag logisch.'

"Dit ontslag laat mij helemaal koud." De Crem deed dan wel alsof het ontslag van zijn stafchef hem niks deed, de demarche van de man kan niet anders dan een opluchting geweest zijn. "De spanningen liepen te hoog op", klinkt het binnen de regering. In het parlement bevestigde De Crem het ontslag, dat vandaag al ingaat. Het was deze krant die gisteren uitpakte met het nieuws.

Over de motieven van het ontslag wou de minister op het spreekgestoelte zelf weinig kwijt, ondanks aandringen van verschillende parlementsleden. "Het is al lang geweten dat het niet goed boterde tussen u en de legerchef", sprak parlementslid Bert Maertens (NV-A). "De discussie over enkele topbenoemingen is de spreekwoordelijke druppel geweest. Welke redenen heeft Delcour zelf opgegeven als motivering?"

Dat dit geen banaliteit is, benadrukte Denis Ducarme (MR). "Ik zou willen dat u de oorzaken voor dit ontslag kan uitleggen. Een legerchef die ontslag neemt, dat is ongezien." Zo ver wou De Crem niet gaan. "Stafchefs van het leger komen en gaan, maar Defensie blijft altijd bestaan", schokschouderde hij in Villa Politica.

Vooral het regeerakkoord, en het ongenoegen van Delcour daarover, zorgde voor het finale afscheid. "Als iemand het niet eens is met het regeerakkoord, dan is dit een logische beslissing", zegt hij aan De Morgen. "In de 21ste eeuw is de verhouding tussen de uitvoerende macht en de gezagsdepartementen duidelijk."

Andere visie

Buigen of barsten dus, iets wat Delcour moeilijk verteerd kreeg. "Een legerchef moet, net als een topambtenaar bij de administratie, uitvoeren wat de politiek beslist", vindt ook Maertens . "Maar het is ook noodzakelijk dat de politiek luistert naar de mensen op het terrein. En dat is wat tussen De Crem en Delcour te weinig is gebeurd."

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) vindt eveneens dat de defensieminister te weinig oren had naar de grieven van zijn legerchef. "In andere landen is het heel normaal dat de defensietop zich met zijn expertise mengt in het maatschappelijk debat over defensie of internationale veiligheid. Minister De Crem heeft dat nooit toegelaten."

Naast het regeerakkoord, met de vele besparingen en hervormingen, lag ook het bejubelde concept van 'pooling en sharing' Delcour zwaar op de maag. 'Pooling en sharing' houdt in dat verschillende Europese landen de krachten bundelen en zoveel mogelijk middelen en capaciteiten delen. Zo kunnen de lidstaten de kosten drukken en toch efficiënt werk leveren.

"We zitten met een andere visie op Defensie", zegt De Crem; "Ik vrees geen aanvallen meer van onze noorder- of zuiderburen. De veiligheid van het binnenland wordt nu vaak op 7.000 kilometer van ons land afgedwongen. De operaties in Afghanistan en Libië zijn daar de beste voorbeelden van. België is partner in verschillende internationale organisaties en onze regering gaat volop voor internationale samenwerking. Als iemand dat niet de goede keuze vindt, dan is er geen andere mogelijkheid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234